Roman Protasevich, ένας νεοναζί στο μισθολόγιο των δυτικών κυβερνήσεων

 

Η έρευνα της FOIA (FOIA Research) και των Canadafiles που διαθέτουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές μας δίνει πολλά αποδεικτικά στοιχεία με τη μορφή δημοσιεύσεων, φωτογραφιών και βίντεο από κοινωνικά μέσα, που υποστηρίζουν τα ευρήματά τους.

 Από αυτές, μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε ότι ο Protasevich για ένα μεγάλο διάστημα ήταν μέλος της φασιστικής πολιτοφυλακής «Μέτωπο Νέων» της Λευκορωσίας. Πολέμησε με το νεοναζιστικό τάγμα Αζοφ στον μετά τα γεγονότα της πλατείας Μαϊντάν, εμφύλιο της Ουκρανίας.

 Ακολουθεί μια φωτογραφία του Protasevich  το 2017 κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στη Λευκορωσία.

 


Εδώ βλέπουμε τον Protasevich το 2015 στο εξώφυλλο του περιοδικού στρατολόγησης  "Μαύρος Ηλιος" του τάγματος Azov.



Εδώ βλέπουμε τον Protasevich κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης του Azov (βίντεο από την εκδήλωση


                                     Ο Protasevich -πίσω σειρά,τρίτος από δεξιά


Υπάρχουν περισσότερες φωτογραφίες που προέρχονται από τουςλογαριασμούς των φίλων του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης . Όλες τον δείχνουν με την στολή μάχης του τάγματος Azov, και τα διακριτικά και τα όπλα του τάγματος Azov. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Protasevich δούλευε μόνο ως δημοσιογράφος για μια εφημερίδα του Azov. Αυτό είναι ψέμα. Ο ίδιος ο πατέρας του επιβεβαιώνει (βίντεο) ότι ο γιος του «πολεμούσε» στο Donbass. Ο Andriy Biletsky ,αρχηγός των Αζοφικών, επιβεβαιώνει ότι ο Protasevich  πολεμούσε μαζί τους στο Donbass και ότι μάλιστα τραυματίστηκε.

 

Ούτε η εφημερίδα NYT ούτε ο Guardian αναφέρουν την ιδεολογική τοποθέτηση του Proasevich ή τη συμμετοχή του στους νεοναζί του Azov. Οι London Times που είχαν αρχικά είχαν δημοσιεύσει ότι ο Protasevich συμμετείχε στο τάγμα Azov,στη συνέχεια  αφαίρεσαν σιωπηλά  το σημείο αυτό από το δημοσίευμά τους.

Ένα άλλο σημείο που δεν αναφέρουν καθόλου τα «δυτικά» μέσα ενημέρωσης είναι ότι ο Protasevich ήταν εδώ και καιρό στο μισθολόγιο διαφόρων «δυτικών» κυβερνητικών μέσων προπαγάνδας

 

Μετά τη σύλληψή του για χουλιγκανισμό, ο Protasevich  φεύγει για την Πράγα της Τσεχίας τον Δεκέμβριο του 2017 και από τότε ξεκινά επίσημα η ένταξή του στην ιμπεριαλιστική σφαίρα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Protasevich από το 2017-2018 εργάζεται στο Vaclav Havel Journalism Fellowship στην Πράγα, μια πρωτοβουλία της ΜΚΟ, Radio Free Liberty / Europe και του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας για την αλλαγή καθεστώτων, η οποία χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ μέσω της  United States Agency for Global Media (USAGM).  

 

Τέσσερις μήνες μετά από μια επίσκεψη του στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ που κράτησε μία εβδομάδα, τον Απρίλιο του 2018, ο Protasevich άρχισε να εργάζεται για τον χρηματοδοτούμενο από την USAID, Euroradio.fm στις 31 Αυγούστου 2018.

 

Αποχωρεί από αυτή τη θέση τον Δεκέμβριο του 2019 και ανακοινώνει τη νέα του θέση, ως αρχισυντάκτης του Nexta- tv, ένα κανάλι μηνυμάτων της  Telegram, με ξένη χρηματοδότηση, που καλύπτει ειδήσεις της Λευκορωσίας, και η έδρα είναι στην Πολωνία, από τον Μάρτιο του 2020

 

Ο Stepan Putila, συνεργάτης του Protasevich στο Nexta, εργαζόταν επί χρόνια στο Belsat, το οποίο χρηματοδοτούσε το πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών από το 2007, πριν ξεκινήσει να συνεργάζεται στενά με το Nexta.

 

Το Nexta διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διοργάνωση διαδηλώσεων υπέρ του πραξικοπήματος στη Λευκορωσία υποστηρίζοντας την υποψήφια των Δυτικών Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία στις εκλογές συγκέντρωσε μόλις το 11 τοις εκατό των ψήφων, αλλά ισχυρίζεται ψευδώς ότι έγινε νοθεία, μαζί με τους ακτιβιστές που χρηματοδοτούνται από την οργάνωση αλλαγής καθεστώτων NED. στη Λευκορωσία.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη του Protasevich στην Ουάσιγκτον:

 Στις 20 Απριλίου 2018, πέταξε μέσω Βρυξελλών στην Ουάσιγκτον. Στις 23 Απριλίου 2018, δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον υπότιτλο "Η πιο σημαντική εβδομάδα στη ζωή μου ξεκινά." Την ίδια μέρα δημοσιεύει μια φωτογραφία του μέσα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας "Ποτέ δεν είχα τόσες πολλές σημαντικές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις στη ζωή μου. Κουρασμένος αλλά πολύ ευχαριστημένος." Στην Ουάσιγκτον συναντιέται με τον ουκρανο-αμερικανικό Gleb Zhavoronkov γνωστό για τη δράση του στην Ουκρανία. Ο ίδιος ζει αυτοεξόριστος από το 2019 στη Λιθουανία, η οποία είχε απορρίψει αίτημα έκδοσης του στις Λευκορωσικές Αρχές

Κάποιος θα πρέπει να ρωτήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τι πιστεύει για τις ενδηματολογικές συνήθειες του Roman Protasevich.

 Volodymyr Ishchenko @Volod_Ishchenko - 1:20 μ.μ. · 26 Μαΐου 2021

Η selfie του Protasevich με μια καθαρά νεοναζιστική μάρκα Sva Stone. Είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορεί κανείς να φορέσει αυτά τα μπλουζάκια χωρίς να είναι "in".

 



Ούτε το πορτραίτο που του κάνουν οι NYT ούτε αυτό του Guardian αναφέρουν την απασχόληση του Protasevich από μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούν τα δυτικά καθεστώτα ή την επίσκεψή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Σε πρόσφατη περιγραφή θέσης εργασίας για τη θέση ανταποκριτή στη Μόσχα οι New York Times απαιτούσαν ακραία αντι-ρωσική τοποθέτηση


Το δε άρθρο στον Guardian γράφτηκε σε συνεργασία με τον Luke Harding, γνωστό για την αντι-ρωσική στάση του, τις σχέσεις του με την MI6 και τα ψευδή ρεπορτάζ του

[------->]