Σήμερα (πέρασε στο ντούκου)

Είδηση, χαρακτηριστική της χρονιάς στην Ελλάδα:

Ελλάδα: 248,24€/MWh η τιμή χονδρικής ρεύματος

Γερμανία: 13,58€/MWh η τιμή χονδρικής ρεύματος

.

 

Το παραμύθι των ΑΠΕ

 

Σήμερα στις 11:00 η χώρα μας εισάγει το 46% της ηλεκτρικής ενέργειάς της από το εξωτερικό.

Τόσα χρόνια επενδύσεων δισεκατομμυρίων στις βιομηχανικές ΑΠΕ και στους σταθμούς φυσικού αερίου δεν κατάφεραν παρά να διαλύσουν την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.

Όλες οι ανεμογεννήτριες της χώρας μαζί (4,6 GW εγκατεστημένη ισχύς τον Ιούνιο του 2022) και όλα τα φωτοβολταϊκά (επίσης 4,6 GW τον Μάιο του 2022) μαζί με κάποιες μικρότερες μονάδες (μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα, ΣΗΘΥΑ) δεν παράγουν πάνω από το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας σε ώρα αιχμής. Η υπόλοιπη ενέργειά μας καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από πανάκριβο φυσικό αέριο (36%). Περιορισμένο ρόλο παίζουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (8%) και ο λιγνίτης (4%).

Έχει πλεόν αποδειχθεί περίτρανα ότι η συστημική ενεργειακή πολιτική εκτός από δολοφονική για τη φύση είναι εντελώς αποτυχημένη τόσο στον ενεργειακό όσο και τον οικονομικό τομέα, επιβαρύνοντας τους πολίτες με ακραίες τιμές στους λογαριασμούς.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ενεργειακή πολιτική με άξονες την προστασία της φύσης, την αυτάρκεια και τις λαϊκές ανάγκες, καθιστώντας την ηλεκτρική ενέργεια ένα κοινωνικό αγαθό προσβάσιμο σε όλες και όλους.