ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΜΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΤΑΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
Η Στρατηγική ετοιμότητας της ΕΕ για την πρόληψη και την αντίδραση σε αναδυόμενες απειλές και κρίσεις ανακοινώθηκε στις 26 Μαρτίου 2025 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η παρουσίαση συνοδεύτηκε από αβάσιμους ισχυρισμούς ότι θα «ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να προβλέπει, να προλαμβάνει και να ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ φάσμα απειλών». Η Επιτροπή ομαδοποίησε τις φυσικές καταστροφές, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, τους κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την κλιματική αλλαγή. Πιθανότατα για να ικανοποιήσει τα διάφορα λόμπι και να κερδίσει την υποστήριξή τους, αλλά και για να διασφαλίσει ότι το πάρτι δεν θα σταματήσει όταν τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η στρατηγική που περιγράφεται στην έκθεση δεν είναι ακριβώς νέα- βασίζεται στην έκθεση Niinistö (Οκτώβριος 2024), η οποία ζητούσε αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση της «συνολικής ετοιμότητας».
Η στρατηγική Βασίζεται σε μια μόνιμη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για την επέκταση του συγκεντρωτικού ελέγχου, της στρατιωτικοποίησης και της επιτήρησης υπό το πρόσχημα της ασφάλειας. Η πολιτική-στρατιωτική ενοποίηση της στρατηγικής είναι σκόπιμα σχεδιασμένη ώστε να θολώνει τα όρια μεταξύ της πολιτικής ζωής και των στόχων ασφαλείας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή των νομικών κανόνων, της δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Covid.
Σύμφωνα με τον Καρλ Σμιτ μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ή κατάσταση εξαίρεσης, είναι η απόλυτη δοκιμασία της πολιτικής εξουσίας και αποκαλύπτει σε ποιον ανατίθεται αυτή η εξουσία. Η κατάσταση εξαίρεσης καθορίζει ποιος είναι κυρίαρχος σε ένα δεδομένο κράτος.
Πάνω σε αυτή τη θεωρητική βάση, αναπτύσσεται η έννοια της αποφασιστικότητας, σύμφωνα με την οποία το πραγματικό περιεχόμενο ή το «τι» μιας απόφασης δεν είναι το βασικό στοιχείο, αλλά μάλλον το «ποιος» και το κατά πόσον ένας συγκεκριμένος «ποιος» (ή ο αποφασίζων) είναι η κατάλληλη αρχή και κάτοχος της απαραίτητης κυριαρχίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικεί μια μορφή κυριαρχίας εντός του πλαισίου της ΕΕ επιμένοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν απειλές που απαιτούν διαρκή κινητοποίηση και διεκδικεί την εξουσία να αποφασίζει τι συνιστά «έκτακτη ανάγκη» και πώς να ανταποκρίνεται.
Η έκκληση προς τους πολίτες να αποθηκεύσουν εφόδια και η εστίαση σε ασαφείς «υβριδικές απειλές» έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν και όχι να αποδυναμώσουν τις τάσεις πανικού.
Ο ανομολόγητος στόχος της Στρατηγικής ετοιμότητας είναι η αναδιάρθρωση της κοινωνίας για καταπίεση και όχι για προστασία. Η κινδυνολογία είναι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα αυξήσει την υποστήριξη για πιο αυταρχικά μέτρα. Η μόνη πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οικονομική ύφεση, δεν αξίζει καν να αναφερθεί στην έκθεση. Αλλά να είστε σίγουροι ότι η κινδυνολογία δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά να επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα.
Οι αφηγήσεις που βασίζονται στον φόβο θα πλήξουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, οδηγώντας σε μείωση των δαπανών. Όταν οι άνθρωποι προβλέπουν μια κρίση, συχνά μειώνουν την αγορά καταναλωτικών αγαθών, επιβραδύνοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη.
Λόγω της αβεβαιότητας, οι εταιρείες και οι επενδυτές ενδέχεται να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν επενδύσεις, εκτός αν δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξοπλισμών.
Η αρνητική ρητορική μπορεί να προκαλέσει πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας πτώση των τιμών των μετοχών και αύξηση του κόστους δανεισμού για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες.
Οι κυβερνήσεις μπορεί να αντιδράσουν υπερβολικά στις αντιληπτές απειλές εφαρμόζοντας ελάχιστα στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες μπορεί να καθηλώσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Η κινδυνολογία μπορεί να αυξήσει τις διαιρέσεις εντός της ΕΕ, καθώς τα κράτη μέλη μπορεί να δώσουν προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα έναντι των συλλογικών λύσεων, αποδυναμώνοντας την ικανότητα της Ένωσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές προκλήσεις. Αλλά αυτό μην το πείτε στην Ούρσουλα και τα τσιράκια της αφού η δουλειά τους είναι να δημιουργούν κρίσεις αντί να τις αποτρέπουν.
https://commission.europa.eu/topics/preparedness_en...
ΠΗΓΗ : Laura Ru μέσω Cosimo Minervini