γειά σου Ρόζα μου, γειά σου!

Εκτενές ρεπορτάζ από τη Συρία



Από ένα ελεύθερο ρεπόρτερ  του Angry Arab που βρέθηκε στη Συρία και επισκέφθηκε διάφορα μέρη της χώρας. Για λόγους προστασία του, δεν θα αποκαλύψουμε την ταυτότητα του:
 
Δεν ισχυρίζομαι ότι ξόδεψα αρκετό χρόνο για να κάνω μια βαθιά ανάλυση, αλλά βρέθηκα σε μέρη όπου πολλοί από αυτούς που κάνουν ρεπορτάζ για τη Συρία δεν έχουν πάει, αν υποθέσουμε ότι έχουν καν πάει στη Συρία, και μίλησα επί ώρες με πολλούς Σύριους και από τις δύο πλευρές.
 
Η εντύπωση σε όποιον έρχεται στη Δαμασκό, είναι ότι η πτώση του καθεστώτος φαίνεται απίθανη. Παρά τις γύρω μάχες και την καταστροφή της  αγροτικής περιοχής της Δαμασκού, η ζωή φαίνεται κατά κάποιο τρόπο να συνεχίζεται. Κυριαρχεί βέβαια μια γενική θλίψη. Ποτέ δεν έχω δει το Souk(στμ.παζάρι)  Al Hamidiyyeh τόσο άδειο. Για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εκεί, οι επιχειρήσεις τους έχουν καταστραφεί. Εχουν να δουν τουρίστες περισσότερο από ενάμισι χρόνο. Ένας από αυτούς μου είπε: χάνουμε εκατομμύρια.
 Όλα αυτά είναι μια συνεχής υπενθύμιση, μαζί με τους ήχους των εκρήξεων (από  κοντινές πόλεις) ότι τίποτα δεν πάει καλά. Αλλά ο κόσμος εδώ φαίνεται ότι το έχει συνηθίσει. Αυτό πάντως δεν είναι και ένδειξη ότι το τέλος είναι κοντά . Ακόμα και οι αξιωματούχοι εδώ παραδέχονται ότι η Συρία διέρχεται μια σοβαρή κρίση, αλλά δηλώνουν αισιόδοξοι.