Τα εφιαλτικά σχέδια των ΗΠΑ για τη «Βόρεια Μακεδονία» και τα Βαλκάνια



Αποτέλεσμα εικόνας για βαση νατο
Στα σύνορα FYROM και Κοσόβου η μεγαλύτερη παγκοσμίως αμερικανική βάση, Camp Bondsteel» 150 μόλις χλμ  από τα ελληνικά σύνορα

  

του Ανδρέα Ζαφείρη



Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε γράψει στα απομνημονεύματα της ότι το «πείραμα της Γιουγκοσλαβίας» ήταν ένα πιλοτικό project και για άλλες περιοχές το κόσμου. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία επιβεβαίωσαν τη «σιδηρά κυρία».

Στα Βαλκάνια όμως , 27 χρόνια μετά, ακόμη εξελίσσεται το «πείραμα» του ευρωατλαντισμού.

Μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε μη – κράτη, κατακερματισμός, πολιτική και οικονομική νέο-αποικιοποίηση, εγκατάσταση ΝΑΤΟικών βάσεων κα στρατευμάτων , ενίσχυση των «φίλιων» εθνικισμών.

Τα Βαλκάνια περνάνε κάτω από απόλυτη ΝΑΤΟική κυριαρχία. Τμήματα τους βρίσκονται κάτω από άμεση ΝΑΤΟική κατοχή, ενώ τα υπόλοιπα, πλην Σερβίας, κάτω από ασφυκτικό ΝΑΤΟικό έλεγχο.

Και μόνο να δούμε τη «μεγάλη εικόνα», θα κατανοήσουμε τις εξελίξεις και με το θέμα της ΠΓΔΜ.

Η Βαλκανική ΝΑΤΟική ενδοχώρα.

Η Ρουμανία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το Μάρτιο του 2004. Συμμετέχει σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Αγκόλα , στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν και έχει στείλει 860 στρατιώτες  στο Ιράκ. Στη στρατιωτική βάση Mihail Κogalniceanu, κοντά στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Constanta, έχουν εγκατασταθεί ισχυρά αμερικανικά στρατεύματα.

Τον Απρίλιο, στην Craiova, αναπτύχθηκε η νέα πολυεθνική Ταξιαρχία του ΝΑΤΟ, σαν απάντηση «…στην αυξημένη παρουσία της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ».

Η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από τον Απρίλιο του 2004. Από το 2006 έχει υπογράψει συμφωνία « αμυντικής συνεργασίας», που προβλέπει στρατιωτικές βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης του αμερικανικού στρατού στη χώρα, ενώ συμμετέχει με 500 στρατιώτες στην ΝΑΤΟική δύναμη στο Αφγανιστάν.

Η Κροατία και η Αλβανία έγιναν μέλη το 2009.

Η Κροατία είναι μέλος της «Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας- Ασφαλείας» στο Αφγανιστάν, ήδη από το 2002. Από το 2009 συμμετέχει στη ΝΑΤΟικη αποστολή στο Κόσοβο.

Τον Απρίλιο η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας Olta Xhacka πρότεινε την κατασκευή ναυτικής βάσης για τις ΗΠΑ, στον Αμερικανό της ομόλογο, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της στις ΗΠΑ. (Για την αποτροπή, όπως είπε, της διείσδυσης της Ρωσίας, της Κίνας, της Τεχεράνης και της Άγκυρας). Η Αλβανία συμμετέχει με φρεγάτα στη ΝΑΤΟική δύναμη του Αιγαίου.

Η ΠΓΔΜ έχει προχωρήσει στην  «Εταιρική Σχέση για την Ειρήνη» ήδη από το 1995 , ενώ έχει συμμετοχή  σε αποστολές στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο.

Βέλγιο: Κινητοποίηση για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού



Οι βελγικές οργανώσεις, συνδικάτο CGSP ALR, σύλλογος «Φίλοι του Ελληνικού» και Πρωτοβουλία στην Ελλάδα που Αντιστέκεται πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, για να διαμαρτυρηθούν για την εντολή εκκένωσης του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

Σε συνάντησή τους με τον επικεφαλής του προξενείου τον ενημέρωσαν για την εντολή που έχουν οι εθελοντές του κοινωνικού ιατρείου να εκκενώσουν το χώρο μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Οι βελγικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει έμπρακτα το ΜΚΙΕ, με αποστολή αλληλεγγύης όπου αγόρασαν και πρόσφεραν φάρμακα και υλικό αξίας 5000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2017. Οι οργανώσεις θεωρούν το ΜΚΙΕ πρότυπο οργάνωσης ανακύκλωσης φαρμάκων και έχουν προτείνει η μέθοδός να εφαρμοστεί σε κανονικά νοσοκομεία και στο Βέλγιο.

Το ψήφισμα του συνδικάτου CGSP ALR:


«Στις 31 Μαΐου 2018 η εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.», που είναι ημι-δημόσια, έστειλε εντολή εκκένωσης στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), το οποίο θα έπρεπε να φύγει από το χώρο όπου βρίσκεται το αργότερο στις 30 Ιουνίου, έτσι ώστε η «Ελληνικό Α.Ε.» να μπορέσει να μεταφέρει την έκταση στον τελικό αγοραστή της. Το συνδικάτο CGSP ALR είχε κινητοποιηθεί το 2016-2017 μαζί με άλλους συλλόγους για να υποστηρίξουν το κοινωνικό ιατρείο, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας αλληλεγγύης στην Ελλάδα και ενάντια στη λιτότητα που εφαρμόζεται στον τομέα της υγείας. Είμαστε έντονα σοκαρισμένοι που μάθαμε ότι οι σύντροφοί μας απειλούνται σήμερα με έξωση και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στο απίστευτο έργο που κάνουν οι σύντροφοί μας εδώ και χρόνια.