ΜΚΙΕ: Άλλη μια δολοφονία ανασφάλιστου πολίτη

Απεβίωσε στις 30 Δεκέμβρη, ένας από τους δέκα ανασφάλιστους ασθενείς, για τους οποίους είχε κινητοποιηθεί το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ώστε να νοσηλευτούν με διαδικασία επείγοντος σε δημόσιο νοσοκομείο, τονίζοντας ότι η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. 

διδάγματα από την κρίση



Διδάγματα από την κρίση : γιατί το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να μην εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
( Το κείμενο της ομιλίας του
Alberto Bagnai στο συνέδριο " Θα πεθάνουμε για το ευρώ ; " ,που διοργανώθηκε από την ομάδα EFD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 του Δεκέμβρη 2013 . Εδώ το αρχικό βίντεο ) .

( η ομιλία στα αγγλικά εδώ )




Στην ομιλία μου θα προσπαθήσω να βάλω τα προβλήματα που βιώνουμε στη σωστή τους διάσταση. Το πρώτο που  θα δείξω είναι ότι οι οικονομικές ανισορροπίες , και οι κρίσεις χρέους , πηγάζουν πολλές φορές από ανισορροπίες στην κατανομή του εισοδήματος . Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το υποτιμάμαι , επειδή μας δίνει ένα θετικό μήνυμα για το τι πρέπει να κάνουμε όταν εγκαταλείψουμε το ευρώ .Το δεύτερο, ότι το πάντρεμα ενιαίου νομίσματος και οικονομικών μεταρρυθμίσεων είναι πολύ δύσκολο . Μας είπαν ότι το ενιαίο νόμισμα θα μας έκανε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις απολύτως απαραίτητες , τώρα όμως από τη βιβλιογραφία γνωρίζουμε ότι η οικονομική επιστήμη έχει πολλά επιχειρήματα για να αντικρούσει αυτή τη θέση και να στηρίξει μια αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή, οι σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες , ή ακόμα χειρότερα το ενιαίο νόμισμα , στην πραγματικότητα είναι χρήσιμα εργαλεία για την αναβολή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων . Στη συνέχεια θα παρουσιάσω τα δύο βασικά διδάγματα που προκύπτουν από την κρίση : το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο , το δεύτερο , ότι πρέπει να απαλλαγούμε από το ευρώ .

Αυτές είναι δύο αναγκαίες προϋποθέσεις για τους λόγους που θα εξηγήσω σύντομα .