Π. Λαφαζάνης: Σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας

Τη διαβεβαίωση ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με αιχμή τη ΔΕΗ, επανέλαβε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας – περιοχής με ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ υπουργού και εκπροσώπων της Περιφέρειας ως προς τον κομβικό ρόλο μιας δημόσιας ΔΕΗ και την αποτροπή του διαμελισμού της με το περίφημο σχέδιο περί μιας, κατ’ επίφαση, “μικρής ΔΕΗ” που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, με στόχο το ξεπούλημα φιλέτων της επιχείρησης, που εκτείνονταν στην ουσία σε όλο το βόρειο ενεργειακό πεδίο.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας δήλωσαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την ταυτότητα απόψεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στα ενεργειακά ζητήματα και κυρίως για τη θέση του ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, απορρίπτοντας κάθε σενάριο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και άλλων δημόσιων ενεργειακών φορέων.

Ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στο επίκεντρο του υπουργείου καθώς αποτελεί περιοχή με μεγάλη προσφορά στην ενεργειακή ασφάλεια και προοπτική της χώρας, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης για σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας και εφαρμογή μιας νέας ενεργειακής στρατηγικής με σαφή προοδευτικό προσανατολισμό, δεν πρόκειται να αλλάξουν και θα τηρηθούν με απόλυτη συνέπεια. Χαρακτήρισε τη συνάντηση αφετηρία για συνεχή εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας παρέδωσαν υπόμνημα για τη διαμόρφωση επιχειρησιακού προγράμματος στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή, που η εφαρμογή του, με αξιοποίηση τοπικών πόρων, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και γενικότερα της εθνικής οικονομίας.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα επισκεφθεί την περιοχή, προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δοθούν λύσεις σε θετική κατεύθυνση.
Α.Ζ.
Αυγή

damnatio memoriae

Aby M. Warburg «Mnemosyne-Atlas» | Mnemosyne-Atlas, Boards of the Rembrandt-Exhibition
Aby M. Warburg «Mnemosyne-Atlas»


Δεν πρέπει τέλος να ξεχνάμε πως, δίπλα στη θεαματική ανάδυση

της μνήμης στους κόλπους της ρητορικής, δηλαδή μιας τέχνης του

λόγου που είναι συνδεδεμένη με τη γραφή, η συλλογική μνήμη εξακολουθεί

την ανάπτυξή της διά μέσου της κοινωνικής και πολιτικής εξέλιξης

του αρχαίου κόσμου. Ο Paul Veyne έχει υπογραμμίσει τη δήμευση της

συλλογικής μνήμης από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, μέσω κυρίως του

δημόσιου μνημείου και της επιγραφής, στο πλαίσιο αυτού του παροξυσμού

της επιγραφικής μνήμης. Αλλά η ρωμαϊκή Σύγκλητος, εξευτελισμένη

και ενίοτε αποδεκατισμένη από τους αυτοκράτορες, βρίσκει ένα

όπλο ενάντια στην αυτοκρατορική τυραννία. Είναι η damnatio memoriae

που εξαφανίζει το όνομα του εκλιπόντος αυτοκράτορα από τα αρχειακά

έγγραφα και τις επιγραφές των μνημείων.Στη δύναμη της μνήμης απαντά η καταστροφή της μνήμης.

Ζακ Λε Γκοφ,Ιστορία και μνήμη

Αμνησία Χατζηδάκη

"Η περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν είχε καμία σχέση με τον ΟΟΣΑ αλλά ήταν εφεύρημα της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης που έβαλε υποκλέπτοντας τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ για να περάσει ρυθμίσεις που ευνοούσαν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στον τόπο μας. Ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη και όχι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία που είχε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Η αποκάλυψη του πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης και προσωπικά του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. "Για κακή του τύχη, η μελέτη είναι στο διαδίκτυο", δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: "η δική μας μελέτη είναι στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή εσείς που μας κατηγορείτε για αυτή τη μελέτη, φροντίστε τη συμφωνία που υπογράψατε στις 20 Φεβρουαρίου, να τη δημοσιοποιήσετε".

Αναφερόμενος στη νέα συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: "Συγχαίρουμε και ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση. Μέχρι πέρυσι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι οι μελέτες το ΟΟΣΑ μας δίνουν το σχοινί για να κρεμαστούμε".

Πηγή:


Επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί Φλωρά, ο οποίος πριν από περίπου ένα χρόνο είπε ότι:

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι του ΟΟΣΑ, αλλά του ΙΟΒΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δηλαδή κυρίως των Χατζηδάκη και Στουρνάρα και ότι η κυβέρνηση στην ουσία χρησιμοποιεί την Τρόικα για να περνάει τις θέσεις των πολυεθνικών, μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, κ.λ.π.” 


Ο πρόεδρος της επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Φλωράς, αποκάλυψε στην εκπομπή του δημοσιογράφου, Νίκου Χατζηνικολάου, ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ, με βάση την οποία συντάχθηκε το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, είναι ουσιαστικά δημιούργημα του ΙΟΒΕ!

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι του ΟΟΣΑ, αλλά του ΙΟΒΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δηλαδή κυρίως των Χατζηδάκη και Στουρνάρα και ότι η κυβέρνηση στην ουσία χρησιμοποιεί την Τρόικα για να περνάει τις θέσεις των πολυεθνικών, μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, κ.λ.π.

Ο κ. Χατζηδάκης, τονίζει συνεχώς σε ότι έλεγε ότι 'εμείς χρησιμοποιήσαμε τον ΟΟΣΑ γιατί είναι αντικειμενικός, έχει την αξιοπιστία, έχει τη διεθνή εμπειρία κ.τ.λ.' και γι'αυτό βγήκε και ένα κονδύλι 936.000 ευρώ για να γίνει αυτή η έκθεση. Η έκθεση ξεκινάει αναφέροντας στη σελ. 2 ότι οι θέσεις μέσα σ'αυτή δεν εκφράζουν απαραίτητα τον οργανισμό.

Η έκθεση αυτή δεν είναι του ΟΟΣΑ, είναι μια οργανωμένη απάτη εις βάρος της βουλής καταρχήν, η οποία μιλάει για έκθεση του ΟΟΣΑ και πιστεύει ότι για να τα λέει ο ΟΟΣΑ έχει δίκιο, και εις βάρος των Ελλήνων.

Το “Χωνί της Κυριακής” είχε συνέντευξη του ανθρώπου του ΙΟΒΕ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πήραν υπεργολαβία και έκαναν μια συμβουλευτική εργασία. Είναι το ίδιο στέλεχος που έκανε την εργασία για τις Κυριακές η οποία εμπεριέχεται μέσα στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Η έκθεση δεν έχει παραληφθεί ακόμα, παρόλο που ψηφίσθηκε, από τον γενικό γραμματέα εμπορίου και είναι άγνωστο αν ποτέ θα παραληφθεί.

Όσον αφορά την “αντικειμενικότητα” της επιτροπής ανταγωνισμού, ο πρόεδρος κ. Κυριτσάκης είναι επιλογή του κ. Χατζηδάκη. Η κυρία Καββαθά, μέλος της επιτροπής ανταγωνισμού, είναι σύμβουλος του κ. Στουρνάρα. Ο διν/της του κ. Κυριτσάκη, ο κ. Μυλωνάκης είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη. Επίσης, ο κ. Μίχαλος είπε ότι φτιάχτηκε η έκθεση από τον ΙΟΒΕ και από ιδιωτική εταιρία συμβούλων στην οποία προίστανται και εργάζονται σύμβουλοι του υπουργού, χωρίς να προσδιορίσει ποια είναι αυτή η εταιρία.


Οι ισχυρισμοί του Γιώργου Φλωρά, ενισχύουν ακόμα περισσότερο την άποψη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση, παρά μόνο εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων στο πνεύμα την νεοφιλελεύθερης δογματικής αντίληψης. Αρκεί να θυμηθούμε και τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του στελέχους της κυβέρνησης και υφυπουργού μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, αλλά και παλαιότερες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά: