Στο ευρωσκαμνί για τον Μπόμπολα!

thumb
Της Βάλιας Μπαζού από το ΠΟΝΤΙΚΙ


Είναι, τουλάχιστον, λίγο περίεργο τη στιγμή που το ταμείο είναι άδειο, το ελληνικό δημόσιο να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην δυσαρεστήσει μια εταιρεία την οποία παρανόμως, σύμφωνα με την Κομισιόν, «προίκισε» με κρατικό χρήμα.

Και όταν λέμε κάνει τα αδύνατα δυνατά, εννοούμε ότι κάθεται μέχρι και στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και απειλείται με ευρωκαμπάνα αφού συστηματικά αποφεύγει να κάνει τα δέοντα προκειμένου να επιστραφεί δημόσιο χρήμα από την εταιρεία που συμμετέχει στην εκμετάλλευση του χρυσού της Χαλκιδικής.


Η ιστορία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 όταν η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία κρίθηκε παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά η κρατική ενίσχυση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ, η οποία χορηγήθηκε στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης σε τιμή κατώτερη της αξίας της και με απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής φόρων.

Με την ίδια απόφαση η Επιτροπή ζητούσε από το ελληνικό κράτος να πράξει τα δέοντα προκειμένου να επιστραφούν από την εταιρεία έντοκα τα κονδύλια στο δημόσιο ταμείο.
Το ελληνικό δημόσιο, όμως, έγραψε, όπως φαίνεται, την απόφαση στα παλιά του τα παπούτσια με αποτέλεσμα τώρα να κάθεται η χώρα στο ευρωσκαμνί!

Στο σκεπτικό της εισαγωγής της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, περιγράφεται ανάγλυφα η συστηματική αδιαφορία του ελληνικού δημοσίου να εισπράξει ζεστό χρήμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη κίνηση εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, έγινε 14 μήνες μετά την απόφαση της Επιτροπής και συγκεκριμένα στις  8 Μαΐου του 2012, όταν οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στην Κομισιόν επιστολή που είχαν αποστείλει στην εταιρεία στις 25 Απριλίου του 2012, με την οποία απαιτούσαν την επιστροφή της εν λόγω κρατικής ενίσχυσης.

Όπως επισημαίνει, όμως, η Επιτροπή, στην επιστολή του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ,  δεν αναφέρεται το ποσόν που πρέπει να ανακτηθεί ούτε έχει υπολογιστεί το ποσό των τόκων. Έτσι η υπόθεση εισήχθη στο ακροατήριο….


Η απροθυμία του ελληνικού δημοσίου να συμμορφωθεί με την απόφαση και να απαιτήσει την επιστροφή των κονδυλίων από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ δεν είναι πρωτόγνωρη αλλά ο κανόνας.
Άλλωστε το ελληνικό δημόσιο, έχει στραφεί επί της ουσίας κατά των συμφερόντων του αφού εκκρεμεί αίτημά του  για ακύρωση της  αποφάσεως της Επιτροπής!

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί το δημόσιο για να μην εισπράξει τις παρανόμως δοθείσες κρατικές ενισχύσεις χρησιμοποιεί στο αίτημά της και η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ για να μην πληρώσει…


[--->]

Δύο βόμβες ,δύο αντιδράσεις.


Η μία, βόμβα έπληξε όπως  γνωρίζετε, στο Μπουργκάς,της Βουλγαρίας , ισραηλινούς  τουρίστες ενώ η άλλη στη Δαμασκό αξιωματούχους της συριακής κυβέρνησης.

 Οι δυτικές κυβερνήσεις και τα δυτικά μμε, αντικειμενικά όπως πάντα και ακριβοδίκαια, με αποφασιστικότητα καταδίκασαν την πρώτη και με αποφασιστικότητα ζητωκραύγασαν και πανηγύρισαν για  τη δεύτερη http://www.politico.com/politico44/2012/07/obama-condemns-barbaric-attack-on-israelis-129365.html


Μόνο για τη βομβιστική επίθεση στη Βουλγαρία τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το "Der Spiegel" χρησιμοποιούν  τη λέξη "Terroranschlag"  (τρομοκρατική επίθεση – http://www.spiegel.de/politik/ausland/bulgarien-tote-bei-anschlag-auf-israelische-touristen-a-845174.html), ενώ για τη βομβιστική επίθεση στη Συρία, την  "schwerer Anschlag" (σοβαρή επίθεση -http://www.spiegel.de/politik/ausland/anschlag-auf-vertraute-des-diktators-syrer-fuerchten-assads-rache-a-845180.html).... "

ΔΝΤ: Ασχημα τα νέα για Ιταλία και Ισπανία


Νεώτερα στοιχεία του ΔΝΤ,αναφέρει το Open Europe , επιβεβαιώνουν ότι οι ανισσοροπίες  οξύνονται. Ολα πηγαίνουν άσχημα, κάτι που προβλεπόταν  
Το ΔΝΤ, σήμερα (18/7/2012),δημοσιεύει, καινούργιες εκθέσεις για την παγκόσμια οικονομία και σειρά νέων στοιχείων. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία και συνεχίζουμε να τα μελετάμε, αλλά αυτό που τράβηξε αμέσως την προσοχή μας, ήταν ένα ζευγάρι διαγράμματα.
 
Το πρώτο, είναι ένα διάγραμμα  της ΠαγκόσμιαςΈκθεσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του ΔΝΤ και αφορά τις περιβόητες πλέον ανισορροπίες της Ευρωζώνης TARGET2. Μέχρι στιγμής έχουμε αποφύγει να το συζητήσουμε, αλλά το διάγραμμα (παρακάτω) αναδεικνύει πολύ καθαρά ένα ενδιαφέρον φαινόμενο:



Στο διάγραμμα φαίνεται ο τεράστιος όγκος εκροής κεφαλαίων από την Ισπανία και την Ιταλία στην αρχή του χρόνου. Πρόκειται βασικά για  επενδυτές και καταθέτες που βγάζουν  τα κεφάλαιά τους από τις χώρες αυτές, και τα τοποθετούν σε άλλους τίτλους, συχνά σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνει και η συνακόλουθη αύξηση των ανισορροπιών του TARGET2 (Ενιαία Κοινή Πλατφόρμα που υποστηρίζει την ομογενοποίηση των εργασιών των τραπεζών, η οποία συμβάλλει στην ομαλή και αποτελεσματική επεξεργασία των πληρωμών), με τα χρήματα να κινούνται προς άλλες περιοχές της ευρωζώνης, αλλά να μην έχουν ακόμη πληρωθεί (κάτι που  είναι στη φύση του TARGET2). Η σημασία της κίνησης αυτής δεν θα  πρέπει να υποτιμάται, διότι δείχνει τον ολοένα και μεγαλύτερο φαύλο κύκλο τραπεζών-κυρίαρχων κρατών, με τις εθνικές τράπεζες να συμμετέχουν για να καλύψουν την εκροή κεφαλαίων, και εγείρονται αμφιβολίες για το αν και μέχρι πότε οι κυβερνήσεις αυτές θα συνεχίσουν να εκδίδουν χρεωστικούς τίτλους, αν οι επενδυτές εξακολουθούν να βγάζουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό.Θέτει όμως και ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα των τραπεζών (κυρίως τις Ισπανικές), που αντιμετωπίζουν μια εκροή καταθέσεων και μια μείωση της ζήτησης των τίτλων τους από ξένους επενδυτές. Με άλλα λόγια, ένα διάγραμμα που θα πρέπει να κάνει τις χώρες αυτές να ανησυχούν.

Το δεύτερο ενδιαφέρον διάγραμμα μας το δίνει το “
Fiscal Monitor”, μια επισκόπηση των διεθνών δημοσιονομικών εξελίξεων, που εκδίδεται σε τακτική βάση από το ΔΝΤ και το οποίο μας δίνει μία εικόνα της Ισπανίας ,το λιγότερο,ανησυχητική:



Συγκεκριμένα, ο πίνακας δείχνει ότι το ΔΝΤ δεν θεωρεί ότι το επίπεδο του ισπανικού χρέους θα σταθεροποιηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό,επειδή σημαίνει ότι τώρα το ΔΝΤ θα πρέπει να αναμένει ότι η Ισπανία θα αντιμετωπίσει άλλα πέντε έτη αυξανόμενης δανειοληψίας. Αυτό επιβεβαιώνει και τις μακροοικονομικές προβλέψεις της πρόσφατηςέκθεσή μας  για το ισπανικό σχέδιο διάσωσης και τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις του στη βιωσιμότητα του χρέους (από ορισμένους θεωρείται υπερβολικά απαισιόδοξο):





 Όπως βλέπεται, τα νέα για την Ιταλία και την Ισπανία δεν είναι και τόσο ευχάριστα .


Για την Ελλάδα,βλέπε: