Η τοποθέτηση του Στάθη Κουβελάκη στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Για κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο στην ομιλία του στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο Στάθης Κουβελάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
"Η πολιτική ατμόσφαιρα δεν είναι η ίδια τον τελευταίο χρόνο. Ο ενθουσιασμός για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κοπάσει. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι πεισμένοι για τις προθέσεις του" ανέφερε ο Στ. Κουβελάκης.

Επιπλέον έθεσε το ζήτημα της διαγραφής του χρέους και των δανειακών συμβάσεων που σύναψε η κυβέρνηση. "Πώς θα επιτευχθεί η διαγραφή του χρέους; Πώς θα καταφέρουμε σε πέρας τη σύγκρουση ακυρώνοντας τα μνημόνια; Πρέπει να αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα του χρέους.
Πρέπει να καταγγείλουμε τις δαναειακές συμβάσεις. Η Συνδιάσκεψη του Λονδίνου το 1953 δεν μπορεί να αποτελεί οδηγό για μας, γιατί ο ρόλος που είχαν επιφυλάξει για τη Γερμανία δεν έχιε σχέση με την Ελλάδα. Η αντίδραση των δανειστών θα είναι λυσσαλέα" σημείωσε ο Στ. Κουβελάκης τονίζοντας ότι "είναι αναγκαστικές οι μονομερείς κινήσεις. Η στάση πληρωμών δεν πρέπει να είναι ταμπού, είναι το όπλο των αδύναμων" σημείωσε ο Στ. Κουβελάκης και συνέχισε:

"Η τρόικα είναι μηχανισμός αναχρηματοδότησης του χρέους. Για ποιο λόγο να συνεχίσει να μας χρηματοδοτεί αν δεν εφαρμόζουμε τα μνημόνια; Τι θα κάνουμε αν απειλήσουν με διακοπή της ρευστότητας; Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την έξοδο από την ευρωζώνη. Να πάμε τη σύγκρουση μέχρι τέλους και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο ώστε να νικήσουμε"



[---->]