ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ) ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


😈 Παρότι το νέο, υπό διαβούλευση, χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό έχει επικριθεί έντονα, καθώς φαίνεται να εντείνει, αντί να επιλύει, τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η άναρχη δόμηση και ο υπερτουρισμός, φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε το αναπτυξιακό όραμα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος δήλωσε ότι "δαιμονοποιεί" την ανάπτυξη!

🏗️ Τι κι αν το νέο χωροταξικό επιτρέπει τις μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις ουσιαστικά παντού, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές και ακατοίκητες νησίδες έκτασης άνω 300 στρεμμάτων, την μήνιν του περιφερειάρχη προκάλεσε η εξαίρεση των βραχονησίδων από την τουριστική ανάπτυξη!

🔫 Μάλιστα επικαλείται εθνικούς λόγους (τί πιο σύνηθες να συμβεί;), καθώς η τουριστική ανάπτυξη στις βραχονησίδες θα "κάνει τη γειτονιά μας ασφαλέστερη". Άξιον απορίας το πως μια πολυτελής τουριστική μονάδα σε μια βραχονησίδα θα απέτρεπε τυχόν επεκτατικές βλέψεις ενός άλλου κράτους (ποιός τα βάζει με τον μπάτλερ τώρα;), ενώ -ως παράδειγμα- αναφέρθηκε στην προβλήτα που έφτιαξε η Περιφέρεια στη Ρω, λες και από τέτοια έργα απειλείται το Αιγαίο σήμερα και όχι από τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις παντού.

🇬🇷 Αντίθετα, η συμπερίληψη των νησίδων στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, και η αυστηρή προστασία τους, διασφαλίζει ότι αυτές βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχει δηλώσει και το 2018 ο πρώην Προέδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

🤡 Άξια απορίας είναι επίσης η στάση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών, για τα οποία είναι αναφανδόν υπέρ. Πώς άραγε συνδυάζεται η τουριστική ανάπτυξη που οραματίζεται ο Περιφερειάρχης με ανεμογεννήτριες ύψους 300 μ. σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τις ακτές των νησιών μας; Έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια ότι τα υπεράκτια μπορούν να εγκαταστάθούν μόνο εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλαδή εντός μιας στενής ζώνης από τις ακτές ή πιστεύει ότι θα είναι "κάπου μακριά";

🏝️ Οι νησίδες του Νοτίου Αιγαίου, γνωστές στην επιστημονική κοινότητα ως τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», δεν είναι "ξερονήσια" προς εκμετάλλευση, είναι αυστηρά προστατευόμενα οικοσυστήματα, η μοναδικότητα των οποίων έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο. Αποτελούν τα τελευταία καταφυγία βιοποικιλότητας της Ευρώπης και περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, ενώ πολλές νησίδες περιλαμβάνονται και στο εξαγγελθέν από την ίδια την κυβέρνηση Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου!

Δυστυχώς οι αυτοδιοικητικές αρχές της χώρας αποδεικνύονται για άλλη μια φορά κατώτερες των περιστάσεων και μόνη ελπίδα να αποτραπεί ένα δυστοπικό μέλλον για το Αιγαίο είναι η ενεργή εναντίωση των πολιτών στην αναπτυξιακή και ενεργειακή "φρενίτιδα".

 

Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων