Ιταλία :Πόλεμος στους φτωχούς και ρατσιστικοί νόμοι.Το Διάταγμα Σαλβίνι για την ασφάλεια και τους μετανάστες



Του Σέρτζιο Σκόρτσα

Λίγα λεπτά μετά την ομόφωνη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, του νομοθετικού Διατάγματος για την «ασφάλεια και τη μετανάστευση», δηλαδή, του νόμου που τροποποιεί τους όρους υποδοχής των αιτούντων άσυλο - καταργώντας τις άδειες για ανθρωπιστικούς λόγους - και επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τον πόλεμο κατά των φτωχών που είχε εγκαινιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση Τζεντιλόνι, ο Σαλβίνι είχε ήδη πιάσει θέση στο Facebook και έγραφε «#Διάταγμα για την ασφάλεια, στις 12.38, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα! Είμαι χαρούμενος. Ένα βήμα μπροστά για να γίνει η Ιταλία πιο ασφαλής».

Οι δύο νομοθετικές διατάξεις για τη μετανάστευση και την ασφάλεια έχουν ενοποιηθεί σε ένα ενιαίο κείμενο 42 άρθρων. Λες και προσπαθούσε να μετριάσει τον αντίκτυπο από ένα τέτοιο Διάταγμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε, αμέσως μετά, δήλωνε στους δημοσιογράφους «Δεν διώχνουμε κανέναν από την Ιταλία από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά κάνουμε πιο αποτελεσματικό το σύστημα των επαναπροωθήσεων. Σε ένα πλαίσιο απόλυτης εγγύησης των δικαιωμάτων των ατόμων και μεταχείρισης τους, παρεμβαίνουμε για πιο αποτελεσματικά ». Προσθέτοντας ότι σε αυτό το νομοθετικό Διάταγμα «υπάρχουν και κανόνες εναντίον της μαφίας και της τρομοκρατίας». Στη συνέχεια, Σαλβίνι και  Κόντε αλα μπρατσέτο, μόστραραν χαμογελαστά ένα χαρτί με το hashtag #διάταγμαΣαλβίνι και τις λέξεις «ασφάλεια και μετανάστευση».

Οι Ανθρωπιστικές Οργανώσεις, η ANCI αλλά και η ίδια η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, είχαν εκφράσει το τελευταίο διάστημα, σοβαρές ανησυχίες τόσο για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο το Διάταγμα όσο και για το υποστατό των προϋποθέσεων της αναγκαιότητας και τον χαρακτήρα του επείγοντος που προβλέπει το Σύνταγμα για τα Νομοθετικά Διατάγματα. Ο ίδιος ο Κόντε παραδέχθηκε με βαριά καρδιά ότι υπήρξαν διαβουλεύσεις, στο υψηλότερο κλιμάκια μεταξύ εκπροσώπων της ηγεσίας και τεχνοκρατών, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα έχει όλο το χρόνο, όταν θα πάρει επισήμως το κείμενο στα χέρια του, να κάνει οποιαδήποτε παρατήρηση. Είναι θέμα σαβουάρ βιβρ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προαναγγέλλει το περιεχόμενο έχοντας από τα πριν στα χέρια του το κείμενο. Και αυτό έγινε και σε αυτή την περίπτωση. Θα ήταν αγένεια το κείμενο να κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία, πριν το πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Αλλά τι περιλαμβάνεται στο Διάταγμα; Ειπώθηκε ήδη, πριν απ 'όλα, η κατάργηση των αδειών εισόδου στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους και μια σειρά από ουσιαστικές αλλαγές του συστήματος υποδοχής SPRAR, δηλαδή, το σύστημα προστασίας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων του Υπουργείου το οποίο στην Ιταλία διαχειρίζεται τα προγράμματα υποδοχής, φιλοξενίας, και ένταξης των αιτούντων άσυλο σε τοπικό επίπεδο.

Στα άρθρα από το 1 έως το 16 περιλαμβάνονται τα μέτρα για τις άδειες παραμονής, τη διεθνή προστασία και την ιθαγένεια. «Η άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους» αντικαθίσταται από «ειδικές άδειες» για «λόγους υγείας», «οικογενειακής βίας», «φυσικές καταστροφές στη χώρα καταγωγής», «ιατρικής περίθαλψης» «και» πράξεις ιδιαίτερης κοινωνικής αξίας ». Το SPRAR τώρα θα περιορίζεται αποκλειστικά σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας και τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Οι αιτούντες άσυλο θα εγκαθίστανται στα κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο, CARA. Με το Διάταγμα γίνεται πολύ πιο εύκολη η άρνηση ή η ανάκληση της διεθνούς προστασίας, η αναστολή της αίτησης ασύλου και η ανάκληση της ιταλικής υπηκοότητας.

Η μέγιστη διάρκεια παραμονής στα φρικτά Κέντρα επαναπροώθησης, CPR, διαρκεί από 3 έως 6 μήνες μέχρι την απέλαση. Πέρα από τα ήδη υπάρχοντα στην επικράτεια, προβλέπεται η «κατασκευή» και άλλων CPR. Για την «αναβάθμιση της επαναπροώθησης» το Διάταγμα προβλέπει πρόσθετα 500 χιλιάδες ευρώ για το 2018 και 1,5 εκατομμύριο για το 2019 και το 2020.

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών την καλοσύνη που αποπνέει το «διάταγμά του» με τη συνήθη ευαισθησία και το βάθος σκέψης που τον διακρίνει : «Δεν παραβιάζουμε κανένα θεμελιώδες δικαίωμα: αν καταδικαστείς στο σπίτι μας για διακίνηση ναρκωτικών, θα σε στείλουμε από εκεί που ήλθες…. Αν καταδικαστείς οριστικά η απλή λογική λέει να σου αφαιρεθεί η υπηκοότητά».

Έτσι, δεν υπάρχει πλέον SPRAR για τους αιτούντες άσυλο, αλλά μόνο για «πρόσφυγες και ασυνόδευτους ανηλίκους». Στο Διάταγμα ,για τους αιτούντες άσυλο, προβλέπεται η αναστολή της αίτησης του αιτούντος «σε περίπτωση που κινδυνεύει η κοινωνία», και εγκλεισμός του στα CPR, σε περίπτωση που καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Έτσι, οι αιτούντες ασύλου δεν δικαιούνται πλέον να εκδικαστεί η υπόθεσή τους και στους τρεις βαθμούς απονομής της Δικαιοσύνης και η καταδίκη τους σε πρώτο βαθμό δεν θα είναι εφέσιμη αλλά οριστική, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας ενώπιον του νόμου, εισάγοντας έτσι ένα ειδικό Δίκαιο μόνο για τους αφημένους σε μια εκκρεμότητα μετανάστες, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα περιμένοντας να αναγνωριστούν ως ανθρώπινα όντα και, ως τέτοιοι, να δικαιούνται θεμελιώδη δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της δίκαιης και ισότιμης διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης.

Στους κιτρινοπράσινους υπουργούς (τα χρώματα του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά) θα πρέπει να θυμίσουμε, ότι η αρχή αυτή είναι θεμελιώδης, αφού αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναφέρεται στο άρθρο 7 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ: «'Ολοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία του νόμου, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. 'Ολοι έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία από κάθε διάκριση που θα παραβίαζε την παρούσα Διακήρυξη και από κάθε πρόκληση για μια τέτοια δυσμενή διάκριση».

Και για να διαλυθούν και τα όποια υπολείμματα αμφιβολιών σχετικά με τον καταπιεστικό και αντιδραστικό χαρακτήρα του εκτελεστικού της πρασινοκίτρινης κυβέρνησης, το σημείο του νόμου που αφορά την «ασφάλεια» έρχεται να επεκτείνει το νόμο Περί απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, Daspo, και στους άστεγους. Εισάγεται η χρήση του taser και στην τοπική αστυνομία και αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι ποινές μέχρι τα 4 χρόνια φυλάκισης για όσους καταλαμβάνουν κτίρια, ακόμη και αν έχουν απόλυτη ανάγκη. 

Ο Υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο, Ρικάρντο Φρακάρο του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S) αναφορικά με το διάταγμα δήλωσε: «Στο υπουργικό Συμβούλιο δεν υπήρξε καμία διαφωνία», προσθέτοντας ότι, εν πάση περιπτώσει, «Η Βουλή και η Γερουσία μπορούν να βελτιώσουν το κείμενο. Το έργο του Κοινοβουλίου θα είναι τώρα σημαντικό». Πρόσθεσε, όμως, ότι, κατά τη γνώμη του, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το συνταγματικό χαρακτήρα του Διατάγματος».



[...] Αυτήν την Τετάρτη υιοθετήθηκε από την ιταλική βουλή με μεγάλη πλειοψηφία ο νόμος για τη μετανάστευση και την ασφάλεια – με 5 βουλευτές των 5 Αστέρων να απέχουν και να απειλούνται με κυρώσεις από τον Ντι Μάιο. Τώρα βέβαια ο νόμος έχει να αντιμετωπίσει το Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς η αντισυνταγματικότητά του βγάζει μάτι: το τεκμήριο μη ενοχής, για παράδειγμα, δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τους Ιταλούς… Από την άλλη, οι «προοδευτικοί» επικριτές της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον υποκριτές. Χαρακτηριστική είναι η τροπολογία που κατέθεσαν στο άρθρο το οποίο αφορά τη χρήση όπλων από πολίτες για αυτοάμυνα: «σε όλως απειλητικές περιστάσεις» έγραφε το νομοσχέδιο, και το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι πρότεινε να απαλειφθεί ο περιορισμός αυτός!

ΠΗΓΗ :