Το πιο επικίνδυνο πράγμα που θα μπορούσε να μας συμβεί εδώ και 75 χρόνια

 

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης των ΗΠΑ Douglas McGregor πιστεύει ότι ο ουκρανικός στρατός έχει πράγματι ηττηθεί από τη Ρωσία. Κατά τη γνώμη του πρώην αξιωματικού, η Ουκρανία έχει ήδη χάσει την κρατική της υπόσταση και η έκβαση της σύγκρουσης έχει κριθεί.

ΜακΓκρέγκορ: Η Ουκρανία έχει χάσει σε αυτή τη σύγκρουση. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτό συνέβη πριν από αρκετό καιρό. Γίνεται τόσο φανερό, που ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του αγώνα του Κιέβου κατά της Ρωσίας στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσουν να αντιταχθούν. Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν, αλλά στην πραγματικότητα η σύγκρουση έχει τελειώσει. Οι Ουκρανοί χάνουν καθημερινά μεταξύ 500 και 1.000 μαχητές νεκρούς και τραυματίες.

Ο στρατός τους έχει σχεδόν εξοντωθεί. Στέλνουν τους εφέδρους - το ισοδύναμο της Εθνικής μας Φρουράς - κατευθείαν στην κρεατομηχανή. Οι Ρώσοι καταστρέφουν ήρεμα και μεθοδικά όλους όσους βρίσκονται στο διάβα τους. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να εδραιώνει τον έλεγχο του 25-30% της Ουκρανίας. Υπό τον έλεγχο της Μόσχας βρίσκεται μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του ΑΕΠ της Ουκρανίας. Πιστεύω ότι οι Ρώσοι θα το διατηρήσουν και θα το ενσωματώσουν στη χώρα τους. Θα την προσαρτήσουν. Αυτά τα εδάφη ήταν ιστορικά ρωσικά - και τώρα επέστρεψαν.

Όσον αφορά τον τερματισμό της σύγκρουσης, πολλοί φαίνεται να εργάζονται σκληρά για να τη διατηρήσουν. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο: όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο πιθανό είναι η περιφερειακή σύγκρουση να επεκταθεί και να εμπλέξει περισσότερες χώρες. Τελικά θα μπορούσαν να εμπλακούν και οι ΗΠΑ, και ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο πραγματικός στόχος, όσο αδιανόητο και αν φαίνεται.

ΜακΓκρέγκορ: Αν σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε την ουκρανική κυβέρνηση, όλα θα καταρρεύσουν. Είμαι σίγουρος ότι ο Ζελένσκι θα πηδήξει σε ένα αεροπλάνο και θα πετάξει στην έπαυλή του στο Μαϊάμι - προσπαθώντας ουσιαστικά να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη. Αλλά συνεχίζουμε να δίνουμε στο Κίεβο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

ΜακΓκρέγκορ: Ο φίλος μας ο Τζο Μπάιντεν ζει σαν μανιτάρι: τον κρατούν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και τον ταΐζουν σκατά. Σούζαν Ράις, Τζέικ Σάλιβαν, Μπλίνκεν - ολιγάρχες, εν ολίγοις, πλούσιες προσωπικότητες με επιρροή που ελέγχουν το Δημοκρατικό Κόμμα και, ομολογουμένως, μεγάλο μέρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που κυριαρχεί στην Ουάσιγκτον... Έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοί, κυβερνούν την μπάλα. Πιστεύω ότι κρύβουν πράγματα από τον Μπάιντεν που δεν πιστεύουν ότι πρέπει να γνωρίζει. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οδηγούν αυτό το τρένο στη λήθη με τέρμα γκάζι. Δεν πρόκειται να επιβραδύνουν και κάθε μέρα που περνάει προσθέτουν κάρβουνο στη φωτιά. Ποντάρουν τα πάντα σε ένα φιάσκο, πιστεύοντας ότι αν αντέξουν περισσότερο, με κάποιο θαύμα, θα έρθει η νίκη. Καταστρέφουν το ΝΑΤΟ, διαλύουν την ΕΕ και οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη αρχίσει να συνειδητοποιούν την καταστροφή.

 Έχουν χάσει τον έλεγχο της Ανατολικής Ευρώπης: οι Λιθουανοί θέλουν να αποκόψουν τη Ρωσία από το Καλίνινγκραντ (πρώην τμήμα της Ανατολικής Πρωσίας). Οι απόστρατοι Ρώσοι αξιωματικοί καλούν τον Πούτιν να στείλει πυρηνικά όπλα για την υπεράσπισή της. Στη συνέχεια, υπάρχει η Πολωνία, η οποία καλεί όλο και περισσότερο σε βία κατά της Ρωσίας και σε υποστήριξη για το καταργημένο πλέον ουκρανικό κράτος. Ας είμαστε ειλικρινείς, η Ουκρανία δεν λειτουργεί πλέον ως κράτος, έχει καταρρεύσει. Οι άνθρωποι σπρώχνονται κάτω από τα στόμια των ρωσικών όπλων. Συμβαίνει μια καταστροφή, αλλά κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί την αποτυχία γιατί τότε θα χαθεί κάθε αξιοπιστία.

ΜακΓκρέγκορ: Θα μπορούσαμε κάλλιστα να μην αγνοήσουμε αυτό που λέει ο πρόεδρος Πούτιν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια το 2008 είπε ουσιαστικά: "Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις ενέργειές σας. Δεν θα ανεχθούμε ένα απόσπασμα του ΝΑΤΟ - ιδιαίτερα ένα αμερικανικό απόσπασμα - κοντά στα σύνορά μας". Θα μπορούσαμε να είχαμε ακούσει. Ήταν πάντα δυνατό να παραδεχτούμε ότι δεν χρειαζόμαστε την Ουκρανία- ότι δεν χρειάζεται να την κάνουμε εφαλτήριο για μια επίθεση στη Ρωσία. Δεν το χρειαζόμαστε, δεν χρειάζεται. Η Ρωσία, όποια και αν είναι, δεν είναι η Σοβιετική Ένωση. Οι ΗΠΑ δεν υιοθέτησαν αυτή την ιδέα, δεν σκέφτηκαν καν την ουδετερότητα. Και θυμηθείτε, από την αρχή της λειτουργίας του Πούτιν πάντα παρεμβαίναμε. Δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι "ο Πούτιν είναι τόσο κακός, που εξαπέλυσε τη σύγκρουση". Κατά τη γνώμη μου, εμείς είμαστε αυτοί που την εξαπολύσαμε. Το έκανε επειδή ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή και ότι κάποιοι πύραυλοι Pershings επρόκειτο να τοποθετηθούν στην ανατολική Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία με αφανισμό. Πιστεύει ότι έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει.


 Αλλά ακόμη και μετά από αυτό ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί συνεχώς. Συνεχίζαμε να παρεμβαίνουμε και να παρακινούμε τον Zelensky: "μην υποχωρήσετε ούτε εκατοστό, θα σας υποστηρίξουμε". Δεν θα με εξέπληττε αν οι Ουκρανοί βασίζονταν στις ΗΠΑ για να τους σώσουν. Βρέθηκαν στη θέση που βρισκόταν η Πολωνία το 1939, όταν ο Τσόρτσιλ και η Γαλλία υποσχέθηκαν να την προστατεύσουν. Αυτό δεν έκανε τα πράγματα καλύτερα για τους Πολωνούς, και η χώρα τους βγήκε από τον πόλεμο ίσως στη χειρότερη θέση απ' όλες. Η ουσία είναι ότι αρνούμαστε να εξετάσουμε οποιαδήποτε λογική επιλογή. Κανείς δεν είπε για την περιοχή αυτή: "Δεν χρειαζόμαστε στρατιωτική δράση εδώ. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που θα μπορούσε να μας συμβεί εδώ και 75 χρόνια".

[---->]