Η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας εφαρμόζεται κατά γράμμα :Ο τουρκικός στρατός σκοτώνει τους Σύρους πρόσφυγες στα σύνορα της Τουρκίας



Η Human Rights Watch δημοσιεύει βίντεο με τις τουρκικές βιαιότητες κατά των Σύρων προσφύγων.Μόνο τον Απρίλιο είχαμε τουλάχιστον πέντε θανάτους. 



Από την ιταλική εφημερίδα il manifesto :
 

[…] Και αν οι Βρυξέλλες από τη μια καλύπτουν τα εγκλήματα του Τούρκου σύμμαχου τους, από την άλλη οι άλλες δυτικές δυνάμεις της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, υλοποιούν το όνειρο του Τούρκου Πρόεδρου Ερντογάν για μια ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία, προφανώς εντός της Συρίας, η οποία να κρατάει μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία τους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να απομονώνει  τους Κούρδους της Rojava από το Τουρκικό Κουρδιστάν.

 Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η στρατιωτική επιχείρηση έχει ήδη αρχίσει με στόχο, μέχρι αυτή τη στιγμή, να αδειάσει μια περιοχή 18 χιλιομέτρων και 8 πλάτος στην περιοχή Jarablus της Συρίας,στα βορειοδυτικά, περιοχή σφοδρών συγκρούσεων τους τελευταίους μήνες που διεκδικείται τόσο από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Άμυνας (YPG ) της Συρίας, όσο και από το Ισλαμικό Κράτος. Την οποία περιοχή η Τουρκία  την θεωρεί ως κόκκινη γραμμή, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Κούρδων και τις πολιτικές φιλοδοξίες τους για αυτονομία. Την επιχείρηση υποστηρίζουν, προσθέτει η εφημερίδα,οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία.

Ανοίγουν νέο μέτωπο ;





 Ρώμη,13 Μαίου 2016,Nena News- Το Ισραήλ δολοφόνησε τον Mustafa Badreddine, τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, σε αεροπορική επιδρομή την περασμένη Τρίτη κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες η τηλεόραση al Mayadeen που πρόσκειται στο κίνημα των σιιτών του Λιβάνου. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ μέχρι στιγμής το μόνο που έχει επιβεβαιώσει είναι η δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της στη Συρία. Με τον  Badreddine σκοτώθηκαν και δύο υψηλόβαθμοι Ιρανοί στρατιωτικοί.

Από την ισραηλινή πλευρά δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση της είδησης που μεταδίδουν όλα τα αραβικά ΜΜΕ.

Ο Badreddine ήταν το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ που έχει χτυπηθεί από το Ισραήλ από το 2008, έτος κατά το οποίο οι μυστικές υπηρεσίες  του εβραϊκού κράτους δολοφόνησαν τον Imad Mughniyeh, ένα ιστορικό στρατιωτικό διοικητή των ανταρτών του Λιβάνου. Ο Badreddine Mughniyeh είχε πάρει τη θέση του, και εδώ και καιρό ηγείτο των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στη Συρία, στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, και είχε συμμετάσχει στη μάχη για την ανακατάληψη της πόλης Qusair το 2013, μία μάχη κλειδί για το στρατό της κυβέρνησης της Συρίας.

Τώρα, αναμένεται η σφοδρή αντίδραση της  Χεζμπολάχ, η οποία,το περασμένο έτος είχε δει το Ισραήλ να δολοφονεί στη Συρία δύο από τα κορυφαία στελέχη της: τον Jihad Mughniyeh, γιο του διοικητή που δολοφονήθηκε το 2008, και τον Samir Kuntar, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση για σχεδόν 30 χρόνια στο Ισραήλ και στη συνέχεια απελευθερώθηκε πριν από οκτώ χρόνια σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του εβραϊκού κράτους και του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

Η ένταση
τις τελευταίες ώρες έχει φτάσει στα ύψη. Εδώ και καιρό γίνεται λόγος για μια νέα μεγάλη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, 10 χρόνια μετά τον πόλεμο στο Νότιο Λίβανο.






''Π'' 
1. Μια τυπική κίνηση αντιπερισπασμού από μεριάς Ισραήλ, με απώτερο στόχο το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στο Λίβανο και τη χαλάρωση της πίεσης που δέχονται οι τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία.



2. Την άμεση σύμπραξη τζιχαντιστών και Ισραήλ έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό φιλειρηνικές οργανώσεις στο Ισραήλ.Με την έναρξη της εισβολής στη Συρία, από τις πρώτες κινήσεις της Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα στη Συρία) ήταν η εκδίωξη του συριακού στρατού από το Γκολάν, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής δίοδος επικοινωνίας της με τις ισραηλινές δυνάμει κατοχής. Από τότε,εκτός των άλλων, σε νοσοκομεία του Ισραήλ μεταφέρονται για νοσηλεία, τραυματίες «αντάρτες» των τζιχαντιστικών οργανώσεων