Για τις μισές αλήθειες ''διασημοτήτων''

 

Φραγκίσκα Μεγαλούδη:

Είδα σε κάποιες αναρτήσεις να κάνει "δεύτερη" καριέρα ένα κείμενο που είχε γράψει η Σ.Τριανταφύλλου το 2020, για το οποίο είχε δικαστεί (και αθωώθηκε) για παρακίνηση μίσους κυρίως λόγω ενός αποφθέγματος εναντίον των μουσουλμάνων που απέδωσε, εντελώς λανθασμένα , στον Μάρκο Πόλο . Το κείμενο είναι στο κλασικό ύφος της συγγραφέως που λίγο πολύ συνοψίζεται στο ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι εν δυνάμει δολοφόνοι και τρομοκράτες.

Δεν χρειάζεται ούτε να τη βρίσει κανείς ούτε να την στείλει στα δικαστήρια. Το μόνο που θέλουν τέτοιου είδους κείμενα που γράφονται με πολύ μαεστρία από ανθρώπους που χειρίζονται το λόγο πολύ καλά, είναι μια λογική αντιπαράθεση. Η συγγραφέας απευθύνεται στο συναίσθημα με ένα λογικοφανή τρόπο, χρησιμοποιώντας μεμονωμένα στοιχεία ( που δεν είναι ψεύτικα αλλά που συχνά είναι μισές αλήθειες) με τα οποία διανθίζει το κείμενο ενώ παράλληλα αφήνει απέξω το πολύ μεγαλύτερο πλαίσιο που εάν το είχε λάβει υπόψη, θα άλλαζε εντελώς την αφήγηση.

Το όλο κείμενο δεν κάνει καμία διάκριση με την πολιτική ατζέντα καθεστώτων τα οποία εργαλειοποιούν την θρησκεία ( στη συγκεκριμένη περίπτωση την μουσουλμανική) μαζί με όλες τις κοινωνικές ανισότητες, την φτώχεια, την διαφθορά, την έλλειψη μόρφωσης των λαών τους. Οι περισσότεροι στηρίζονται σε μια διαστρεβλωμένη ερμηνεία των ισλαμικών κειμένων ή σε συγκεκριμένες τάσεις που έχουν την βάση τους σε πολιτικά και θρησκευτικά κινήματα των αρχών του αιώνα τα οποία ενώ αρχικά είχαν ως σκοπό την απελευθέρωση αραβικών χωρών από ξένη κατοχή στη πορεία έγιναν πολιτικό κ φανατικό κίνημα από μόνα τους ( κάπως έτσι πχ ξεκίνησαν τα σαλαφιστικά κινήματα που προέρχονται από τον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Αλγερίας και στη συνέχεια ενσωματώθηκαν ακραίες ιδεολογίες). Τα ακραία αυτά κινήματα βρήκαν πρόσφορο έδαφος λόγω των επεκτατικών πολέμων στις διάφορες περιοχές , στις ανισότητες, στις ξένες επεμβάσεις. Δεν χρειάζεται να πω πολλά πάρα μόνο να αναφέρω τη Μπόκο Χαράμ που είναι γέννημα του διαιρεί και βασίλευε της αγγλικής αποικιοκρατίας ( ο μουσουλμανικός  Βοράς της Νιγηρίας αφέθηκε στην τύχη του και οι Άγγλοι δημιούργησαν μια ελίτ από τις φυλές του νότου δημιουργώντας ένα συναίσθημα μίσους και αδικίας στους μουσουλμάνους του βορά που μην έχοντας πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και σε καμία παροχη, τα ακραια σαλαφιστικα στοιχεία κάλυψαν αυτό το κενό), τον περίφημο ISIS που έχει τις αρχές του στις; φυλακές του Abou Ghraib, στον εμφύλιο που προκάλεσαν οι Αμερικάνοι το 2007 στο Ιράκ με την έλευση του περίφημου Steele ( γνωστού από τα τάγματα θανάτου του Ελ Σαλβαδόρ) , τα ακραία κινήματα που εμφανίστηκαν στο Σαχέλ μετά την πτώση του Καντάφι για να αναφέρω ελάχιστα. Αυτό λοιπόν το ακραίο και πολιτικό κομμάτι του Ισλάμ εκμεταλλεύεται και εργαλείοποιεί τις διεθνείς συγκυρίες. Όμως δεν είναι το μοναδικό που το κάνει αυτό και η συγγραφέας δεν λέει τίποτα για τη χριστιανική δεξιά των ΗΠΑ της οποίας τα διδάγματα έχουν διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων του τις τελευταίες δεκαετίες. Η χριστιανική δεξιά που σχεδίαζε ήδη από το 1990 την πτώση των καθεστώτων στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ , το Σουδάν και το Ιράν και που βασική τους ιδεολογία είναι η άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ διότι αυτό θα εγγυηθεί την δεύτερη έλευση του μεσσία στη γη (ναι μην γελάσει κανείς είναι επίσημη θέση και υπάρχει βιβλιογραφία). Η χριστιανική δεξιά εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο κατά την διακυβέρνηση του Μπους ( πατέρα κ γιου) και ξέρουμε όλοι τους πολέμους που ακολούθησαν  και το χάος που έφερναν στον πλανήτη.

Δεν θα πω περισσότερα διότι το κείμενο είναι μεγάλο όμως νομίζω μια ιδέα την πήρατε. Έτσι για να ξέρουμε όταν μας λένε μισές αλήθειες, να συμπληρώνουμε και την υπόλοιπη.

[----->]

Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

 


Πρόσφατα, επιστήμονες της Σχολής Επιστήμες των Φυτών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν με ειδικά μικρόφωνα ευαίσθητα στους υπερήχους τις κραυγές πόνου που εκπέμπουν τα φυτά όταν τα κόβουν ή όταν τους λείπει νερό.

Στη Γάζα δεν υπάρχουν μικρόφωνα.

30 Οκτωβρίου 2023

Τζόρτζιο Αγκάμπεν 

 


 

Giorgio Bianchi Photojournalist στο Telegram