Πρώτη μέρα της δίκης Ασανζ



Η βρετανική δικαιοσύνη ξεκίνησε χθες να εξετάζει και πάλι το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ασανζ  ο οποίος κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο, με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ να έχει καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής του, κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία επειδή από το 2010 και μετά έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, αφού είχε περάσει επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει για να γλιτώσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Προβλήματα με τις συνδέσεις της τηλεδιάσκεψης ανάγκασαν το Βρετανικό δικαστήριο να αναστείλει το δεύτερο μέρος της απόφασης έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τζούλιαν Ασάνζ.

Την απόφαση να λήξει η ακροαματική διαδικασία έλαβε η δικαστής Vanessa Baraitserλόγω της προβληματικής σύνδεση με τον Αμερικανό ακαδημαϊκό, Mark Feldstein, ο οποίος ήταν ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης.

Αυτό που πρόλαβε να πει ο Mark Feldstein, λίγα λεπτά πριν διακοπή ο ήχος της τηλεδιάσκεψης, ήταν ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας δημοσιογράφος ή ένας εκδότης να παραπεμφθούν σε δικαστήριο επειδή δημοσίευσαν διαβαθμισμένες πληροφορίες. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ προστατεύει αυτόν τον τύπο δημοσιεύσεων και ότι στη χώρα του υπάρχουν δημοσιογράφοι που ειδικεύονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας των οποίων το έργο εξαρτάται από κυβερνητικές διαρροές.

Πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης,  η δικαστής Vanessa Baraitser απέρριψε αίτημα αναβολής της απόφασης που υπέβαλε η ομάδα υπεράσπισης του Ασανζ. Όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισης Mark Summers, ο πελάτης του δεν είχε το χρόνο να διαβάσει τα έγγραφα σχετικά με τους νέους ισχυρισμούς του Αμερικανού εισαγγελέα, ο οποίος επιχειρεί να τον συνδέσει με την πρώην αναλύτρια πληροφοριών Chelsea Manning,  προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε υπολογιστή του Πενταγώνου και να κλέψει εκθέσεις διπλωματών και πληροφορίες από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασανζ παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο Old Bailey του Λονδίνου, κλεισμένος μέσα σε γυάλινο θάλαμο στο πίσω μέρος της αίθουσας, φυλασσόμενος από δύο φύλακες και χωρίς να έχει επαφή με τους δικηγόρους του.

Πηγές ΑΠΕ και Prensa Latina