Άκυρη θεσμικά και ανήθικη πολιτικά η «έγκριση Σταθάκη» στις Σκουριές #skouries



Στις 11.11.2016 υπογράφηκε από τον Υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη «Έγκριση τροποποιητικής-συμπληρωματικής τεχνικής μελέτης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού Σκουριών» της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Είναι η πρώτη απόφαση που υπέγραψε ο Γιώργος Σταθάκης ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε από την εταιρεία το Μάιο 2016 και ο τότε Υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, δεν τον υπέγραψε μέχρι την αντικατάστασή του από τον Γιώργο Σταθάκη στις 4.11.2016. Μια από τις τελευταίες αποφάσεις που υπέγραψε ο Πάνος Σκουρλέτης στις 2.11.2016 ήταν η ΑΚΥΡΩΣΗ της μεταλλουργίας flash smelting της Ελληνικός Χρυσός.

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί, αρκετά χρόνια πριν:
Toν Αύγουστο 2010 η Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας». Η τότε Υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, αρνήθηκε να την υπογράψει, παρά τις ολόθερμες εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ (πλην μίας: αυτής που τώρα απέρριψε το flash smelting και που από τότε είχε επισημάνει τα προβλήματα στην εφαρμογή του). 

Η Τίνα Μπιρμπίλη αποπέμφθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και αντικαταστάθηκε από τον γνωστό μας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το προηγούμενο επίτευγμα του οποίου ήταν το πρώτο πρόγραμμα «διάσωσης» – δηλαδή οριστικής υποδούλωσης – της Ελλάδας. Μια από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε ο νέος Υπουργός, στις 8.11.2011, ήταν ή Έγκριση της ΜΠΕ που δεν υπέγραφε η Τίνα Μπιρμπίλη, δηλαδή η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός!

Με δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ στις 18.11.2016, ο κ. Σταθάκης διευκρινίζει τα εξής:
«Σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται η προηγούμενη απόφαση του Υπουργείου (2/11/2016), με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η εκμεταλλεύτρια εταιρία, ζητώντας να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση (15/7/2016) που προέβλεπε την επιστροφή του Προσαρτήματος «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειϊκού Οξέος» που αφορά τη «Μονάδα Μαντέμ Λάκκου».

Είναι αυτονόητη η επιμονή του Υπουργείου στην τήρηση της νομιμότητας, των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, των συμβατικών υποχρεώσεων και των ισχυόντων κανόνων, που κάθε επενδυτής οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα και στο σύνολό τους».

Αφού λοιπόν είναι «αυτονόητη» η προσήλωση του Υπουργού στη νομιμότητα, τις αποφάσεις του ΣτΕ και τους όρους της σύμβασης, ας υπομνήσουμε τι ορίζουν αυτά:

α. Με τις ΔΥΟ αποφάσεις Σκουρλέτη, της 5.7.2016 και της 2.11.2016, ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ η μεταλλουργία flash smelting.

β. Κατά την απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ:
«τυχόν εφαρμογή άλλης μεθόδου ή η ουσιώδης, ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τροποποίησή της, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν ανακύψει η ανάγκη αυτή, θα πρέπει να στηρίζεται σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων, εκδοθείσα κατόπιν τηρήσεως εκ νέου της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδοτήσεως».

γ. Κατά τις από 10.2.2012 εγκρίσεις τεχνικών μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας:
«Η έγκριση του συνόλου των προσαρτημάτων και τεχνικών μελετών όλων των υποέργων που συνιστούν το επενδυτικό σχέδιο των μεταλλείων Κασσάνδρας, θα επέχει θέση οριστικής έγκρισης του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου των μεταλλείων Κασσάνδρας κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ.2 έως 5 της Σύμβασης Μεταβίβασης η οποία συνομολογήθηκε μεταξύ του Ελληνικού ∆ημοσίου και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και η οποία κυρώθηκε με το ν.3220/2004 (ΦΕΚ Α ́15).

δ. Κατά το άρθρο 3 παρ. 3.2 της σύμβασης:
««Η αγοράστρια αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, καθώς και την κατασκευή-λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, συνοδευόμενο από όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία μελέτες που είναι αναγκαίες για την έκδοση όλων των σχετικών αδειών και εγκρίσεων.»
 
Και κατά την παρ. 3.4:
«Το επενδυτικό σχέδιο, όπως θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, θεωρείται παράρτημα της παρούσας και αναπόσπαστο μέρος της και θα δεσμεύει τα μέρη σύμφωνα με τους όρους της έγκρισης»
 
Τέλος, κατά την παρ. 3.5:
«Η αγοράστρια Ελληνικός Χρυσός υποχρεούται να πραγματοποιήσει το εγκριθέν Επενδυτικό Σχέδιο με έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του εντός των προθεσμιών που θα καθορισθούν από τις διοικητικές άδεις και εγκρίσεις που θα λάβει».

ε. Κατά την 223/2016 απόφαση ΣτΕ:
«Διευκρινίστηκε δε στις αποφάσεις αυτές [τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας] οτι η έγκριση του συνόλου των προσαρτημάτων και τεχνικών μελετών όλων των υποέργων που συνιστούν το επενδυτικό σχέδιο των μεταλλείων Κασσάνδρας θα επέχει θέση οριστικής έγκρισης του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 2-5 της σύμβασης».

Η μεταλλουργική μέθοδος flash smelting που πρότεινε η Ελληνικός Χρυσός εγκρίθηκε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ με την ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011 αλλά δεν εγκρίθηκε ποτέ ΤΕΧΝΙΚΑ. Μετά την ΟΡΙΣΤΙΚΗ απόρριψή της από τη Διοίκηση – και όχι από τον Σκουρλέτη – προκύπτει οτι:

1.     Δεν μπορεί να εγκριθεί  το Επενδυτικό Σχέδιο.

2.     Καταργείται ΟΡΙΣΤΙΚΑ το δικαιοπρακτικό θεμέλιο της σύμβασης για τον σπουδαίο λόγο δημοσίου συμφέροντος που είναι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας μέσω καθετοποιημένης παραγωγής, στο πλαίσιο της οποίας προκρίθηκε περιβαλλοντικά η μέθοδος  flash smelting ως βασική συνιστώσα του Επενδυτικού Σχεδίου η οποία επηρεάζει το συνολικό σχεδιασμό του έργου.

3.     Κατά τους γενικούς όρους 3 και 4 των από 10.2.2012 εγκρίσεων τεχνικών μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας, οι εγκρίσεις αυτές μπορούν να ανακληθούν από τη Διοίκηση σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί οτι η μεταλλουργική μέθοδος flash smelting του ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 6 δεν εφαρμόζεται και επίσης για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος. Και οι δύο παραβιάζονται σωρευτικά.

Κατά τα πιο πάνω, η δήλωση Σταθάκη για «αυτονόητη επιμονή του Υπουργείου στην τήρηση της νομιμότητας, των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, των συμβατικών υποχρεώσεων και των ισχυόντων κανόνων» επιβάλλει τα εξής:

1.     Άμεση ανάκληση της ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011
2.     Άμεση ανάκληση των από 10.2.2012 Εγκρίσεων Τεχνικών Μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας
3.     Σε εφαρμογή του άρθρου 3 παρ. 2 έως 5 της συμβασης και του κυρωτικού της νόμου 3220/2004:
α) Αναστροφή της σύμβασης κατά το άρθρο 4 αυτής
β) Αγωγή αποζημιώσεων από την εταιρεία για τις ζημίες του περιβάλλοντος, τις αποθετικές ζημίες και ζημίες τρίτων

Oτιδήποτε άλλο θα είναι πολιτικό «μαγείρεμα»…

Τετάρτη 23 Νοέμβρη: Ξανά σε πλειστηριασμό το σπίτι πολυμελούς οικογένειας ΑΜΕΑ - Επιστολή του πατέρα



[Επιστολή προς το ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ του Μιχάλη Π., πατέρα πολυμελούς οικογένειας με δύο ΑΜΕΑ, ιδιοκτήτη του σπιτιού που η τράπεζα Πειραιώς ξαναβγάζει στις 23 του Νοέμβρη σε πλειστηριασμό...]


 
Την  Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 16:00 με 17:00 στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης είναι για ΤΕΤΑΡΤΗ φορά ο πλειστηριασμός του μοναδικού ακινήτου που έχουμε τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου. Ένα διαμέρισμα 86 τετραγωνικών μέτρων, που είναι η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ κατοικία μας.

Για τέταρτη φορά φέτος και παρά τους τόσους αγώνες, τις τόσες διαβεβαιώσεις και την τόση προσπάθεια να κρατηθούμε, η τράπεζα Πειραιώς, βγάζει ξανά για ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΡΑ την ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ κατοικία μου σε πλειστηριασμό.
Μετά το δρόμο που άνοιξαν οι κινητοποιήσεις του κόσμου, τόσο τον Ιούλιο, όσο και στις 28 Σεπτέμβρη και με ακόμα ένα έμφραγμα λόγω της πίεσης του πλειστηριασμού, που ευτυχώς με άφησε ζωντανό,  ζήσαμε στιγμές πρωτόγνωρης κοινωνικής συμπαράστασης, και παρά τις όποιες υποσχέσεις και εξαγγελίες για την προστασία της ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και παρά τις διαβεβαιώσεις των συμβολαιογράφων όσο και της κυβέρνησης, βγαίνει για ΤΕΤΑΡΤΗ φορά το σπίτι μου σε πλειστηριασμό.

Προσπαθώ να κρατηθώ και να συνεχίζω να αγωνίζομαι για να μπορέσω να επιβιώσω. Το χρωστάω στα παιδιά μου. Παρά τα όσα προβλήματα έχω να αντιμετωπίσω καθημερινά, αντιμετώπισα 4 δικαστήρια και 2 πλειστηριασμούς με ένα έμφραγμα, σε λιγότερο από 2 μήνες.

Όλος ο μηχανισμός τους με πύργους και κτηριακές εγκαταστάσεις, μηχανισμούς, εξοπλισμό, εκατοντάδες στελέχη, εκατομμύρια κεφάλαια, στηρίξεις από παντού, με την Ε.Ε. την κεντρική τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος και το κράτος να χτυπάν έναν άνθρωπο, με ποσοστό αναπηρίας 85%, πολύτεκνο, που προσπαθώ να μεγαλώσω 4 παιδιά, χωρίς εισόδημα, ανασφάλιστος, χωρίς χρήματα, χωρίς καμία παροχή και βοήθεια και  που προσπαθώ παράλληλα με τον αγώνα μου να κρατήσω την οικογένειά μου ζωντανή, με τις σταγόνες κουράγιου μέσα στους θαλάμους της εντατικής διασωληνωμένος και με χίλιους δυο τρόπους, να πληρώνω και να ανταπεξέρχομαι στα δικαστήρια που αλύπητα με κυνηγούν, προσπαθώντας να μου πάρουν το μοναδικό σπίτι που έχω και να μ εξοντώσουν.

Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα ζούσα σε τέτοιες απάνθρωπα φονικές και άδικες καταστάσεις. Δεν ήθελα να φανταστώ έναν κόσμο γεμάτο αντικείμενα, χρήματα, ντουβάρια και με σκοτωμένους ανθρώπους.

Λόγω των νομοθετικών κενών, δεν μπορώ να βρω λύση σε κανένα από τα προβλήματά μου και έτσι συνεχίζω να είμαι χωρίς εισόδημα, ανασφάλιστος, χωρίς παροχές, χωρίς είσπραξη των δεδουλευμένων μου και με το σπίτι μου για τέταρτη φορά το 2016, σε πλειστηριασμό.

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα στο βωμό της γενικότητας, που είναι η αρχή του φασισμού, να καταδικάζει έναν αθώο άδικα και απάνθρωπα, αδιαφορώντας για την δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου προστασίας του κάθε πολίτη.
Η μοναδική ελπίδα είμαστε εμείς - εσείς. Ο κόσμος που συμμετέχει στον ανθρώπινο αγώνα μας για το δικαίωμα στη ζωή.  

Δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να διεκδικώ το δικαίωμα του να υπάρχουμε! Και ξέρω ότι... Δεν είμαι μόνος μου! 
Μιχάλης Π.



Όπως και στις 28 του Σεπτέμβρη εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης, με τη δυναμική μας παρουσία στο Ειρηνοδικείο, δεν επιτρέψαμε την αρπαγή του σπιτιού του Μιχάλη και της οικογένειάς του, έτσι και στις 23 του Νοέμβρη θα είμαστε και πάλι εκεί! Το δικαστικό μέγαρο θα σείεται από το "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!", το σπίτι θα σωθεί (όπως και κάθε λαϊκό σπίτι) κι αυτή η πολιτική θα ανατραπεί!

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καλεί 
·         την Τρίτη 22 Νοέμβρη, 6.30μ.μ., πλατεία Αγ. Θεράποντα στην εξόρμηση ενημέρωσης στην Τούμπα
·         την Τετάρτη 23 Νοέμβρη, 12.30μ.μ. στην παρέμβαση στα κεντρικά της τράπεζας Πειραιώς (Τσιμισκή και Εθν. Αμύνης) και πορεία (με παρέμβαση στην Τράπεζα Ελλάδος) προς τα δικαστήρια 
·         και στις 3.30μ.μ. συγκέντρωση στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης για τη ματαίωση των πλειστηριασμών