Μια αναγκαία απάντηση

Μια ακόμα διαμαρτυρία, από την "Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών" αυτή τη φορά, προς την εφσυν για δημοσίευση σκίτσου και μια αναγκαία απάντηση.

"Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών / Jewish Community of Athens

Για την Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πολλές φορές έχουμε απευθυνθεί προς σκιτσογράφους, ότι δεν μπορεί οποιοδήποτε θέμα να αντλεί δύναμη από εικόνες που έχουν μοναδική αξία στην ιστορία, πόσο μάλλον όταν τέτοιες εικόνες έχουν συνδεθεί με τραγικά γεγονότα. Επομένως δεν μας προκαλεί έκπληξη η δημιουργική φτώχεια της ΕΦΣΥΝ, μας προκαλεί όμως θυμό ότι για ακόμα μια φορά η ιστορία προσβάλλεται. Και μαζί της, αγαπητή ΕΦΣΥΝ, προσβάλλονται άνθρωποι που ζουν ακόμα ανάμεσά μας και που η πύλη του Άουσβιτς ήταν η δική τους προσωπική κόλαση σε καθημερινή βάση. Ντροπή επιτέλους, σεβαστείτε τουλάχιστον αυτούς τους ανθρώπους.

Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών
με 10 μέλη της εν ζωή που περνούσαν καθημερινά την πύλη του Άουσβιτς."

Yiannis Panouια αναγκαία απάντηση.

Η "Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών" είναι κοινότητα που αναφέρεται στο κράτος του Ισραήλ και όχι όπως θέλει να παρουσιάζεται διάδοχος θεσμός εκπροσώπησης των Εβραίων του ολοκαυτώματος.
Εξάλλου το κράτος του Ισραήλ που σφετερίζεται συστηματικά το ολοκαύτωμα ιδρύθηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. (και δεν θα αναφερθώ με αυτή την αφορμή στις σκοπιμότητες της ίδρυσής του στην καρδιά του τόπου της Παλαιστίνης).

Θα γνωρίζει φυσικά η Ισραηλιτική κοινότητα πως στο Αουσβιτς εξοντώθηκαν και χιλιάδες Έλληνες εβραίοι τους οποίους δεν προστάτεψαν διόλου οι θρησκευτικοί τους ταγοί οι οποίοι μια χαρά συνεργάστηκαν με τα ναζιστικα στρατεύματα κατοχής.

Αντίθετα, τους προστάτεψε αυθόρμητα ο ελληνικός λαός όπως μπόρεσε και το ΕΑΜ βοηθώντας τους να βγούν στα βουνά υπό την προστασία του.

Να θυμίσουμε επίσης στην Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών πως στο Αουσβιτς και όλα τα στρατόπεδα θανάτου των ναζι δεν εξοντώθηκαν αποκλειστικά Εβραίοι και πως η κληρονομιά της πολιτισμένης ανθρωπότητας δεν μπορεί να μονοπωληθεί από κανέναν ειδικά και κυρίως από όσους την αποποιούνται πλέον σήμερα με τον πιό βάρβαρο τρόπο απέναντι στον λαό των Παλαιστινίων.

Τέλος, να πληροφορήσουμε την αθώα "κοινότητα" πως οι ναζι δεν τέλειωσαν με τη λήξη του 2ου Π.Π. και πως βρίσκονται πλέον σε θέση ισχύος στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη υπό τον μανδύα του νεοφιλελευθερισμού μεθοδεύοντας το τελικό και απόλυτο ολοκαύτωμα των λαών.

Γι αυτά να μας μας πεί τί σκέφτεται η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών γιατί αυτό ακριβώς υποδηλώνει πολύ εύστοχα το παραπάνω σκίτσο το οποίο, όχι τυχαία, έβαλε στο στόχαστρο.

Σιγά να μην σιωπήσουμε.

Και επειδή οι παρεμβάσεις του Ισραηλινού παράγοντα προς την ελεύθερη έκφραση γνώμης στην Ελλάδα έχουν παρελθόν, να θυμηθούμε με αυτή την αφορμή, την εξαιρετική απάντηση του διευθυντή της εφσυν Νικόλα Βουλέλη προς την Ισραηλινή Πρέσβη, σε παλαιότερη παρέμβαση της Ισραηλινής Πρεσβείας στη Αθήνα προς την εφσυν για τα σκίτσα τότε του Μιχάλη Κουντούρη σχετικά με τις εν ψυχρώ δολοφονίες δεκάδων άοπλων Παλαιστινίων από τον Ισραηλινό στρατό κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας, όπου μετείχαν σε μια κινητοποίηση από τις 30 Μαρτίου 2018, γνωστή σε όλους ως «Πορεία της Επιστροφής».
https://www.efsyn.gr/arthro/israil-oi-palaistinioi-kai-emeis
καθώς και το σχετικό άρθρο :
"Η Ισραηλινή Πρεσβεία προσβάλλεται από σκίτσα...
....και όχι από όσα το κράτος του Ισραήλ πράττει ενάντια στους Παλαιστίνιους"
http://www.toperiodiko.gr/%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%…/…


Φωτογραφία του Yiannis Panou.

[--->]

Τελικά τι Συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου;



του Νίκου Στραβελάκη

 Είναι σαφές ότι από το συνδυασμό της συμφωνίας με τη ΠΓΔΜ και του μνημονίου διαρκείας που οριστικοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου του 2018 η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο παρόλο που δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές. Αναφορικά με τη συμφωνία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ, η οποία λανσάρεται ως συμφωνία για την ονομασία, έχουμε όλοι λάβει γνώση του κειμένου της συμφωνίας επί του οποίου έχουν ειπωθεί πολλά. Μετά δε και τις τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Καμμένου φρονώ ότι είναι να επωθεί επιπλέον πρέπει να προέλθει από το χώρο της σάτιρας και της επιθεώρησης. 

Αναφορικά με το Eurogroup όμως ούτε το κείμενο της συμφωνίας έχουμε ούτε και ομοφωνία επί των συμφωνηθέντων. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε ομοφωνία  του εγχώριου πολιτικού συστήματος, που γνωρίζαμε ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει, ούτε στις πάγιες διαφωνίες ΔΝΤ και ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας με την Commission.

Αναφέρομαι σε διχογνωμίες μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, Χριστιανοδημoκρατών και Φιλελευθέρων για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μοσκοβισί σε μια από πολλές επισκέψεις του στην Αθήνα για τη στήριξη της κυβέρνησης μας διαβεβαίωσε ότι τα «μνημόνια τελείωσαν». Με την επιστροφή του στις Βρυξέλλες όμως δέχθηκε ερώτηση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με ερωτώντα τον ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Κεφαλογιάννη ο οποίος τον κατηγόρησε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για τη θέση του επιτρόπου (δηλ. τη θέση του κ. Γιουνκέρ). Ο κ. Μοσκοβισί απάντησε σε λιγότερο ενθουσιώδεις τόνους από εκείνους των Αθηνών ότι «η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα. Είναι ένα πλαίσιο προκειμένου να εφαρμοστούν οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις».

 Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Σεντένο ήταν ακόμη ποιο φειδωλός, είπε βέβαια για επιτυχή ολοκλήρωση του μνημονίου για να συμπληρώσει όμως με νόημα ότι με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου «καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες μέχρι το 2022». 

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ "ΚΑΛΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ"


Ναι! Αυτόν ακριβώς τον ρόλο ανέλαβαν, σε συνεννόηση με τον βιαστή κρατουμένων Κοντονή.
Στην 37η μέρα της απεργίας πείνας, ο σ. Τουργκούτ Καγιά δίνει μάχη για να μην απελαθεί στην Τουρκία. Και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ που τον επισκέφτηκε στη φυλακή, αντί να απαιτήσει από τον Κοντονή την πολιτική δέσμευση πως ο τούρκος κομμουνιστής δεν πρόκειται να απελαθεί, ζήτησε από τον αγωνιστή να πάψει να πιέζει την κυβέρνηση!

Του έκαναν και μάθημα αγωνιστικότητας οι άκαπνοι χορτάτοι, λέγοντάς του πως οι επαναστάτες... δεν κάνουν απεργία πείνας!

Αν αυτά τα βολεμένα ασφαλιτάκια είχαν την ελάχιστη σχέση με την Αριστερά, θα ήξεραν πως η απεργία πείνας υπήρξε μια από τις πιο σοβαρές μορφές πάλης κατά τις δεκαετίες που οι έλληνες κομμουνιστές μάτωναν σε φυλακές και τόπους εξορίας.
Κι αν αυτοί οι θλιβεροί πουθενάδες είχαν στοιχειώδη τσίπα, δεν θα έφτυναν στη μνήμη του Μπόμπι Σαντς.

[--->]

Έκθεση στην ουκρανική Βουλή για τον «απελευθερωτή» Αδόλφο Χίτλερ


 

«Η ιστορική αποκατάσταση του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου» είναι ο τίτλος ς έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις αίθουσες του ουκρανικού Κοινοβουλίου και είναι αφιερωμένη στον απελευθερωτή της χώρας, Αδόλφο Χίτλερ. 

Την έκθεση παρουσίασε ομάδα βουλευτών του ριζοσπαστικού Κόμματος με επικεφαλής τον Γιούρι Σούχεβιτς, γιο του γνωστού Ρομάν Σούχεβιτς  του επικεφαλής της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και της UPA, του ένοπλου βραχίονα της  OUN κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος και οργάνωσε την έκθεση μαζί με το καναδικό χρηματοδοτικό Ταμείο «Jaroslav Stetsko».

Ως ουκρανικό κράτος, φυσικά, εννοείται η ουκρανική Λαϊκή Δημοκρατία του Σιμόν Πετλιούρα που, παρά το όνομά της, πολεμούσε τη νεαρά Μπολσεβικική Ρωσία και τελικά ηττήθηκε, προς όφελος της Σοβιετικής εξουσίας. Η «αποκατάσταση» αυτού του κράτους έγινε από τους Γερμανούς Ναζί, τους οποίους η έκθεση τιμά ως «απελευθερωτές», εκθέτοντας αντίγραφα εθνικιστικών περιοδικών και εφημερίδων εκείνης της εποχής.

Στην επίσημη πράξη αποκατάστασης, με ημερομηνία 30 Ιουνίου, 1941 η οποία, μαζί με τα πορτρέτα των Στέπαν Μπαντέρα, Γιαροσλάβ Στέτσκο, Εβγένι Κονοβάλετς, και Ρομάν Σούχεβιτς, αποτελεί το κεντρικό τμήμα της έκθεσης, αναφέρεται ότι «το αναγεννημένο ουκρανικό κράτος θα συνεργαστεί στενά με τη μεγάλη εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, η οποία, υπό την ηγεσία του Φύρερ της Αδόλφου Χίτλερ, δημιουργεί μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η έκθεση εγκαινιάστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την 75 επέτειο από την έναρξη της επίθεσης που οδήγησε τελικά στη νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Κουρσκ, και έσπασε οριστικά τα πλευρά της Βέρμαχτ. Και, για άλλη μια φορά, η έκθεση μας θυμίζει πως ο αποκαλούμενος νόμος του 2015, που απαγορεύει σύμβολα και προπαγάνδα του κομμουνισμού και του ναζισμού, στην πραγματικότητα ισχύει μόνο για τον κομμουνισμό, χωρίς αυτό να ενοχλεί ιδιαίτερα τους δημοκρατικούς προασπιστές του καθεστώτος των πραξικοπηματιών.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που, αν και υποκινούνται από έναν ανάλογο αλλά αντίθετο εθνικισμό, υπενθυμίζουν στους πραξικοπηματίες ουκρανούς πιοι  ήταν και τι είχαν κάνει οι τρομοκράτες του OUN) -UPA ,του Μπαντέρα και του Σούχεβιτς, που τώρα αναγορεύονται  "ήρωες της Ουκρανίας". Με την ευκαιρία της επετείου των σφαγών στη Βόλνιγια τον Ιούλιο του 1943 από τα ουκρανικά SS , η Βαρσοβία απάντησε με ένα ξερό όχι στην πρόταση του Κιέβου για να γιορτάσουν από κοινού την επέτειο. 

Έτσι, στις 8 Ιουλίου, ο Πέτρο Ποροσένκο θα ταξιδέψει στο Σαχρίν, εκατό χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Λούμπλιν, για να θυμίσει τους εκατοντάδες Ουκρανούς θύματα του λεγόμενου πολωνικού Στρατού της Κρακοβίας (Armia Krajowa),ο οποίος, σε πολλές περιπτώσεις, ακολούθησε τις ίδιες μεθόδους με αυτές του OUN-UPA, τον Μάρτιο του 1944. Ενώ ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα από την πλευρά του, θα τιμήσει  τους πάνω από 100.000 Πολωνούς της Βόλνιγια που σφαγιάστηκαν από τους Ουκρανούς φιλοναζί.

Η στάση των Πολωνών εθνικιστών απέναντι στους Ουκρανούς έχει σκληρύνει αρκετά το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το 2014. Και σήμερα, εάν η Βαρσοβία υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και να αφαιρέσει αφαίρεσε από την αποκαλούμενη Εθνική πράξη μνήμης το σημείο σχετικά με τις ποινικές ευθύνες όσων αναφέρονται σε ευθύνες της Πολωνίας στο  Ολοκαύτωμα, εντούτοις, έχει διατηρήσει άθικτη την παράγραφο σχετικά με την απαγόρευση της ιδεολογίας των οπαδών του Μπαντέρα και τις ποινικές ευθύνες για όσους αρνούνται το χαρακτήρα γενοκτονίας των σφαγών της Βόλνιγια.

Η αλήθεια είναι ότι ο συμβιβασμός της με τους συμμάχους της αστερόεσσας και το αστέρι του Δαβίδ οφείλεται σε πολύ υλικά κίνητρα (αν δεν το έκανε η Βαρσοβία θα αναγκαζόταν να πληρώσει 300.000.000.000 δολάρια ως αποζημίωση στις εβραϊκές οργανώσεις), αλλά το γεγονός, όσον αφορά την Ουκρανία, παραμένει. Και ενώ όλη η Δύση είχε ξεσηκωθεί ενάντια στον πολωνικό νόμο για το Ολοκαύτωμα, κανείς δεν είπε τίποτα για την ιδεολογία των οπαδών του Μπαντέρα και την ενοχή των ανατολικοευρωπαίων Ναζί . Κανένας, , εκτός από τη Λιθουανία η οποία ως προς την εξύμνηση των Βετεράνων SS της δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους Ουκρανούς πραξικοπηματίες.
 
Αναμένονται νέες χειραψίες και φιλοφρονήσεις καθώς και υπογραφές διμερούς συνεργασίας με τους νεοναζί του Κιέβου.