Μαρτυρία από το Καράκας



Η μαρτυρία του Πίνο Αρλάκι από το Καράκας: " Ολα είναι ήσυχα, ο Μαδούρο είναι ισχυρότερος και ο Γουαϊδό έχει απαξιωθεί: η ΕΕ αυτό πρέπει να το καταλάβει"

Σύμφωνα με την έκθεση Sachs, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων όπως η ινσουλίνη ή το αντι-HIV.


Salvatore Cannavò - Il Fatto Quotidiano, 1 Μαΐου 2019


Ο Πίνο Αρλάκι (Pino Arlacchi), πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, διαμένει σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

Το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά  στην πλατεία Altamira όπου ο Γουαϊδό  συγκεντρώθηκε με τους υποστηρικτές του. "Πρόκειται για ένα συμβολικό χώρο συγκέντρωσης των τραμπούκων της άκρας δεξιάς, των γουαρίμπας, των ομάδων κρούσης των μεγαλοαστών, που επιτίθενται στις λαικές συγκεντρώσεις χτυπώντας, καίγοντας και πυροβολώντας".


Από το σημείο που βρίσκεται ο Αρλάκι, πολύ κοντά στον τόπο των γεγονότων, διαβεβαιώνει ότι στο Καράκας δεν έγινε κανένα πραξικόπημα, καμία εξέγερση και ότι η πόλη είναι ήσυχη. "Ισως, μπορούμε να μιλήσουμε για μια προσπάθεια να προκαλέσουν την αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο, να δοθεί ένα πρόσχημα στις Ηνωμένες Πολιτείες , αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό".


Η δικιά του αφήγηση των γεγονότων, γύρω στις 14 τοπική ώρα, είναι ξεκάθαρη: ‘’Τα σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα από τις 3 έως τις 5 π.μ. όταν ο Γουαϊντό βγήκε στους δρόμους με τον Λόπεζ, έναν από τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορείται για ένοπλη συμμορία αρχηγός των γουαρίμπας. 

Ο Λόπεζ βρισκόταν σε κατ 'οίκον περιορισμό, συνεχίζει ο πρώην ευρωβουλευτής, πράγμα που πρέπει να πούμε είναι μια πολύ ήπια ποινή παρά το γεγονός ότι του την επέβαλε  μία ‘’στυγνή δικτατορία’’ όπως χαρακτηρίζουν το καθεστώς Μαδούρο. 

Οι  Γουαϊντό και Λόπεζ έκαναν την εμφάνισή τους με μια πολύ μικρή ομάδα στρατιωτών σε στάση μάχης και δύο τεθωρακισμένα αυτοκίνητα . Μόνο που δεν συνέβη τίποτα και στις 8.30 όλα είχαν τελειώσει. Δεν υπήρξε καμία εξέγερση του στρατού ή του πληθυσμού. Δεν συνέβη τίποτε άλλο. Το μίνι πραξικόπημα μετατράπηκε σε διαδήλωση προς το Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο, αλλά οι διαδηλωτές δεν έφτασαν ούτε ένα χιλιόμετρο από το κτίριο’’.


Ενώ μιλάμε, σάιτς και τηλεοπτικοί σταθμοί από όλο τον κόσμο αναφέρονται σε διαδηλώσεις που χτυπήθηκαν από τεθωρακισμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας, αλλά ο Αρλάκι χαμογελάει: 

‘’Προσωπικά, διέσχισα την πόλη χωρίς να συναντήσω κανένα εμπόδιο πέρα από δύο σημεία ελέγχου. Την 1 μ.μ. όλα είχαν τελειώσει. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε την πλήρη υποστήριξη του στον νόμιμα εκλεγμένο  πρόεδρο Μαδούρο’’. 

Επομένως τι συνέβη πραγματικά, ποιες είναι οι προθέσεις του Γουαϊντό , ρωτάμε: 
"Ο Γουαϊντό σκέφτηκε να προκαλέσει μια ισχυρή αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης Μαδούρο προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αμερικανική παρέμβαση. Μόνο που έδειξε σαφή αδυναμία και ο στρατός δεν τον ακολούθησε. Στην πόλη δεν υπάρχει καμία ατμόσφαιρα έντασης και τελικά εάν στόχος του ήταν να προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο δεν συνέβη’’.


Σε αυτό το σημείο, παρατηρεί ο ειδικός σε διεθνή θέματα, στη Βενεζουέλα για μια δραστηριότητα που συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στις μαφίες, το μπαλάκι μπορεί να περάσει στην σημερινή κυβέρνηση.

"Το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατά τη γνώμη μου, ενίσχυσε σημαντικά το Μαδούρο αφού έδειξε τη σταθερότητα της σχέσης του με το στρατό και την ανυπαρξία μιας λαϊκής εξέγερσης. Πιστεύω ότι ο Μαδούρο θα κάνει ένα άνοιγμα σ’ εκείνο το κομμάτι της αντιπολίτευση που δεν συμφωνεί απόλυτα  με το Γουαϊντό , αποδεχόμενο τις προτάσεις για διάλογο και διοργάνωση νέων εκλογών, πρόταση που προέρχεται από το Βατικανό, την Ιταλία και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αλλά και από την ΕΕ, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις της εκπροσώπου της ΕΕ. Ο Μαδούρο από αυτό το επεισόδιο βγαίνει αλώβητος και ενισχυμένος ".

Σε ό, τι αφορά τον πληθυσμό, παρά την ύπαρξη μιας "πολύ σοβαρής" κρίσης, ο Αρλάκι αρνείται ότι η κατάσταση είναι δραματική: "Το Καράκας είναι μια ήσυχη πόλη, υπάρχουν τρόφιμα, δεν υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από την πείνα. Φυσικά, υπάρχει μια πολύ σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση που οφείλεται στις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις και την έλλειψη φαρμάκων που δημιουργούν. 

Η έκθεση Sachs εξηγεί πολύ καλά ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των κυρώσεων έχασαν τη ζωή τους 40.000 άτομα, κυρίως λόγω της έλλειψης φαρμάκων όπως η ινσουλίνη ή τα φάρμακα κατά του HIV. Η κυβέρνηση έχει τα χρήματα να τα αγοράσει, αλλά οι διεθνείς τράπεζες αρνούνται να κάνουν συναλλαγές με τη Βενεζουέλα. Το όπλο των κυρώσεων μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο ". 

Οσο για τις συγκρούσεις στους δρόμους ο κοινωνιολόγος ζητά να είμαστε πιο νηφάλιοι στο σχολιασμό τους: "Με βάση το Σύνταγμα της χώρας η Εθνοφρουρά της Βενεζουέλας απαγορεύεται να φέρει όπλα σε δημόσιες διαδηλώσεις ή να τα χρησιμοποιεί. Η αστυνομία έχει όπλα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο σφαίρες από καουτσούκ. Είναι οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης αυτές που χρησιμοποιούν όπλα για να σκοτώνουν. Και συνολικά ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών είναι μεγαλύτερος’’.

Τέλος, κάνει έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Δύσης να "αποσύρουν οποιαδήποτε υποστήριξη προς τον Γουαϊδό. Κάποιος που χρησιμοποιεί την απειλή πραξικοπήματος τόσο απλά, δεν μπορεί να έχει καμία αξιοπιστία. Σε τελευταία ανάλυση, ας σκεφτούμε ότι στην Καταλονία οι αυτονομιστές βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να έχουν διαπράξει οποιαδήποτε πράξη βίας, ενώ ο Γουαϊδό  ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος, υποκινεί συγκρούσεις στους δρόμους και κυκλοφορεί ελεύθερα. Ποιος είναι πραγματικά ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής; ".



#Venezuela Και τώρα ας μιλήσουμε για το θωρακισμένο όχημα


#Venezuela Και τώρα ας μιλήσουμε για το θωρακισμένο όχημα. Eκείνο το περίφημο τεθωρακισμένο όχημα που όλη μέρα χθες όλα τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης επί ώρες μας έδειχναν και μας έλεγαν ότι «ο Μαδούρο έχει δώσει εντολές να συνθλιβούν οι αντίπαλοί του».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Οι εικόνες στο βίντεο (πρώτο βίντεο) έχουν τραβηχτεί πριν από 2 μήνες: στις 23 Φεβρουαρίου 2019, την ημέρα των καμένων TIR που δήθεν έφερναν "ανθρωπιστική βοήθεια" στη Βενεζουέλα.

Είναι 6 το πρωί και βρισκόμαστε στη περιβόητη γέφυρα, τα θωρακισμένα οχήματα είναι τα ίδια και με πλήρη ταχύτητα πέφτουν επάνω στις κίτρινες μεταλλικές μπάρες που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Στο σημείο βρίσκονται γύρω στα 20 άτομα που στηρίζονται πάνω στις μπάρες, κάποιοι από αυτούς είναι δημοσιογράφοι και άλλοι είναι πολίτες της Βενεζουέλας που ήθελαν να περάσουν στην Κολομβία παρά το κλείσιμο των συνόρων μετά από εντολή του Μαδούρο.

Τα θωρακισμένα οχήματα «εφορμούν» από πίσω τους και πέφτουν επάνω στις μπάρες. Σαν από θαύμα δεν έχουμε νεκρούς, μόνο μία κοπέλα από τη Χιλή τραυματίζεται στο πόδι.

Ολοι απορούν και αναρωτιούνται τι συμβαίνει.

Αμέσως μετά οι πόρτες των τεθωρακισμένων οχημάτων ανοίγουν και οι στρατιώτες της Βενεζουέλας που βρίσκονται μέσα κατεβαίνουν όπως ήταν με τις στολές τους, τρέχουν, πηδούν πάνω από τις πεσμένες μπάρες και πέφτουν στην αγκαλιά του πραξικοπηματία Olivares που τους περιμένει από την άλλη πλευρά των συνόρων προστατεύοντάς τους και φωνάζοντας ότι είναι φίλοι, είναι λιποτάκτες: «είναι δικοί μας, είναι δικοί μας» ακούγεται στο βίντεο του δεύτερου συνδέσμου.

Το σχέδιο πέτυχε κατά το ήμισυ, το σενάριο προέβλεπε τη σφαγή πολιτών από τα τεθωρακισμένα οχήματα της Βενεζουέλας που θα έπεφταν επάνω τους και τη σύλληψη των στρατιωτών  οι οποίοι ανακρινόμενοι θα υποστήριζαν ότι είχαν λάβει εντολή να σκοτώσουν όσους προσπαθούσαν να «φύγουν από τη Βενεζουέλα».

Οι εικόνες θα προκαλούσαν φρίκη, άνθρωποι κάτω από τις ρόδες των τεθωρακισμένων και αίμα παντού.

Σε λίγες ώρες τα TIR θα έμπαιναν στη Βενεζουέλα εκμεταλλευόμενοι το συναισθηματικό κύμα αποτροπιασμού κατά ενός Μαδούρο «σφαγέα ανυπεράσπιστων ανθρώπων».

Το σχέδιο απέτυχε, θάνατοι δεν υπήρξαν, οι στρατιώτες διέφυγαν στην Κολομβία και οι εικόνες αυτές δεν ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο πράγμα για το οποίο φρόντισαν τα διεθνή μμε. Αφού δεν υπήρχε αίμα, ήταν καλύτερα να αποσιωπηθεί το γεγονός.

Αυτό που ειπώθηκε και προβλήθηκε μαζικά ήταν οι εικόνες των 3 στρατιωτών που λιποτάκτησαν (δεύτερο βίντεο), κρύφτηκαν, όμως,  ΠΛΗΡΩΣ οι εικόνες των προηγούμενων 20 δευτερολέπτων γιατί τότε όλοι θα καταλάβαιναν ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως κοινοί εγκληματίες και δολοφόνοι αθώων ανθρώπων.

Το επεισόδιο αυτό, που καταγράφεται και επιβεβαιώνεται από βίντεο που τραβήχτηκαν από την κολομβιανή πλευρά των συνόρων, έχει ενδιαφέρον προκειμένου να αξιολογήσει ο κόσμος τις εικόνες που όλη μέρα χθες έπαιζαν τα κανάλια.

Ποιος οδηγούσε το θωρακισμένο αυτοκίνητο στο Καράκας που χαρακτηρίζεται δολοφόνος;
Ήταν στρατιώτης  πιστός στην Επανάσταση; Ήταν ένας μισθοφόρος που πληρώθηκε για να το κάνει; Ήταν της αντιπολίτευσης;

Αυτή την απάντηση έδωσε χθες ο Samuel Moncada, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά: 
«Αν για ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, εάν για 10 ώρες άσκησης βίας από τη μεριά της αντιπολίτευσης, εάν για 10 ώρες ειρηνικής αντίδρασης από την πλευρά μας, δεν έχετε τίποτα άλλο να πείτε, τίποτε άλλο να δείξετε, τίποτε άλλο να ρωτήσετε, τίποτε άλλο να μας προσάψετε πέρα  από το επεισόδιο με ένα τεθωρακισμένο όχημα τον οδηγό του οποίου δεν γνωρίζουμε, ούτε γνωρίζουμε αν είναι αντίπαλος της κυβέρνησης, αν πληρώθηκε, αν ήθελε να επαναλάβει το σενάριο στη γέφυρα των συνόρων, τότε σημαίνει ότι κάναμε πολλή καλή δουλειά, και νικήσαμε ένα πραξικόπημα χωρίς να ρίξουμε ούτε μία ντουφεκιά».

Καράκας 1 - 05 - 2019


  







[--->]