Τι υπάρχει πίσω από τις ανεμογεννήτριες;

 

Τι υπάρχει πίσω από τις ΑΠΕ; Μάλλον στην χώρα μας όπου παίζεται το θέατρο της παράλογης καταστροφής της φύσης πίσω από τις πλάτες του κόσμου.

Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει δεσμευτεί να μειώσει τους ρύπους σταδιακά αντικαθιστώντας την χρήση ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ και καταλήγοντας στην πιθανώς αποκλειστική χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι το 2050.

Ο εθνικός στόχος εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη εγχώριων αναγκών ενέργειας είναι η παραγωγή 7,05 GW μέχρι το 2030.

Πόσο έχουμε πλησιάσει τον στόχο μας;

Τον Μάρτιο του 2020 ο στόχος είχε επιτευχθεί κατά 44%. Η χώρα διέθετε σε λειτουργία 260 «Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΣΠΗΕ, ανεμογεννήτριες- αιολικές φάρμες – wind farms)  συνολικής ισχύος 3,12 GW. Αν προσθέσουμε τους ΑΣΠΗΕ για τους οποίους είχαν εκδοθεί άδειες εγκατάστασης ή βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο άδειας παραγωγής, συν όλοι οι ΑΣΠΗΕ που επρόκειτο να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, τότε η συνολική ισχύς έφτανε στα 8,83 GW άρα ο εθνικός στόχος υπερκαλυπτόταν κατά 125%.

Η εικόνα ήταν πως «εάν λειτουργήσουν όλα τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στον χάρτη της ΡΑΕ (Μάρτιος/2020) ως προς τις χερσαίες ΑΣΠΗΕ η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας θα είναι 43,756 GW, ξεπερνώντας τον εθνικό στόχο κατά 6 φορές!

Αυτά πριν έναν χρόνο. Τότε μόλις είχαν πάρει μυρουδιά οι εταιρείες το πανηγύρι των επιδοτήσεων. Από τότε οι αιτήσεις εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στην ΡΑΕ πέφτουν βροχή. Το λόμπι των εταιρειών ασκεί συνεχείς πιέσεις για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών. Γιατί;

Οι επιδοτήσεις από την ΕΕ για τις επενδύσεις σε ΑΣΠΗΕ είναι ιδιαίτερα ελκυστικές και με υπερτιμολογήσεις μεγαλώνει το κέρδος (στην συνέχεια θα πούμε γιατί τις επιδοτεί η ΕΕ).

Τα οικόπεδα εγκατάστασης είναι δωρεάν (βουνά, νησιά, δημόσια γη που δεν ανήκει στους ξένους και ντόπιους επιχειρηματίες αλλά στον ελληνικό λαό).

Με τη αύξηση της τιμής του ρεύματος και το ειδικό τέλος για ΑΠΕ χρηματοδοτούνται σημαντικά και από την φορολογία μας (το ταμείο ανάκαμψης προορίζει 30% αποκλειστικά για ΒΑΠΕ).

Μόνον τον Δεκέμβριο 2020 υπήρξαν 1544 εγκεκριμένες αιτήσεις για αιολικά συνολικής ισχύος 34,48 GW, πέντε φορές πάνω από τον εθνικό μας στόχο 2030 σύμφωνα με την ΡΑΕ. (energy press 3/6/21).

Η έρευνα του Μαρτίου 2020 συνεχίζει ότι αν εγκριθούν όλοι οι ΑΣΠΗΕ θα υπάρχουν περίπου 5.515 MW ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura 2000 με περίπου το 80% των βουνών παραχωρημένα στις εταιρείες (Γαιοπληροφοριακός χάρτης της ΡΑΕ).  Από τον Δεκέμβριο 2021 γίνεται μάχη μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων ποιος θα πάρει ποιο βουνό για ανεμογεννήτριες, για κάποια υπάρχουν διπλές αιτήσεις, τα βουνά μας και τα νησιά μας δεν φτάνουν (energy press 3/6/21).

Στην έρευνα του Μαρτίου του 2020 αναφέρεται ότι αν εγκρίνονταν μόνον οι ΑΣΠΗΕ εκτός δικτύου Natura ο στόχος θα καλυπτόταν κατά τρεις φορές.

Από ρεπορτάζ του Ιουνίου του 2021 διαβάζουμε:

Ήδη με το πέρας του Α΄ Εξαμήνου του 2021 παρατηρείται σημαντική δραστηριότητα από μεγάλες εγχώριες και διεθνείς εταιρίες με 4 mega επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Φυσικά, υπάρχει αντιπροσώπευση εκ μέρους των Big 5 με τις ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ στην κούρσα της αιολικής ενέργειας μπαίνει σταδιακά και η Motor Oil και στη Βόρεια Ελλάδα αποκτά πάτημα η Καμαρίδης-Global Wire.

Ταυτόχρονα οι 3 από τις 4 επενδύσεις έχουν πετύχει την ένταξή τους στις Στρατηγικές Επενδύσεις και έχουν μπει στο επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς του ν. 4608/2019.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και η συνολική ισχύς στα 1,2 GW. Τα περισσότερα από αυτά θα εγκατασταθούν στην Εύβοια (850 MW), ενώ ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Κεφαλονιά.

1. Καρυστία Project

Ο ενεργειακός βραχίονας του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχει ισχυρή παρουσία στα αιολικά πάρκα στη χώρα μας και δρομολογεί ακόμα ένα σημαντικό έργο στην πιο δημοφιλή περιοχή της Ελλάδας όσον αφορά τα αιολικά πάρκα. Πρόκειται για το “Καρυστία Project”, το οποίο έχει ήδη πάρει το πράσινο της Στρατηγικής επένδυσης από το 2020.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 360 MW αποτελούμενο από 18 ανεμογεννήτριες με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 585 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος, δηλαδή τα 270 MW, προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο της RF Energy, το οποίο εξαγόρασε η εισηγμένη από τον Μάρτιο του 2020. Επιπλέον, δρομολογείται και η κατασκευή ενός υποβρυχίου καλωδίου συνολικού μήκους 69 χιλιομέτρων, το οποίο θα συνδέει την Εύβοια με την Αττική.

2. H ελληνοπορτογαλική σύμπραξη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

3. Στην Εύβοια θα κατασκευαστεί ακόμα ένα αιολικό πάρκο, το οποίο είναι η επένδυση-μαμούθ που δρομολογεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε συνεργασία με την EDP Renewables και έχει ενταχθεί στο ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων από το Φεβρουάριο του 2021.

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη 8 αιολικών πάρκων, που θα αποτελούνται από 104 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος άνω των 500 MW Βόρεια-Κεντρική και τη Νότια Εύβοια με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνάει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα οι αρχικές άδειες για το έργο ανέρχονταν στα 470 MW, αλλά η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει κάνει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για αύξηση της ισχύος κατά 35 MW κατά τον κύκλο του Φεβρουαρίου.

Η κατασκευή του έργου εκτιμάται πως θα διαρκέσει τουλάχιστον 2,5 χρόνια, ενώ τα πάρκα έχουν λάβει άδεια λειτουργίας για 25 έτη. Χρονολογικά αυτό σημαίνει πως έως το 2027 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα έχει προσθέσει μισό GW ισχύος στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για την απολιγνιτοποίηση.

4. Τα αιολικά πάρκα της Καμαρίδης-Global Wire στη Βόρεια Ελλάδα

5. Η τρίτη στρατηγική επένδυση βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα  και είναι αυτή της Καμαρίδης-Global Wire. Πρόκειται για την επένδυση αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία δρομολογείται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη 5 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 120 MW στη Ροδόπη και την Ξάνθη στις εξής τοποθεσίες:

«Αγγελικούλα 1» ισχύος 40 MW στη θέση «Αγγελικούλα» του Δήμου Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και των Δήμων Ξάνθης και Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το οποίο διαθέτει Άδεια Παραγωγής από την ΡΑΕ.

«Αγγελικούλα 2» ισχύος 32,4 MW στη θέση «Μαύρες ΚορφέςΠέλεκυς (Αγγελικούλα)», της Δημοτικής Ενότητας Αμαξάδων και της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου, του Δήμου Ιάσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης, του Δήμου Ξάνθης, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Κρανιά» ισχύος 14,4 MW στη θέση «Κρανιά-Δοκός», της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου, του Δήμου Ιάσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Σατρών, του Δήμου Μύκης, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Χαράδρα» ισχύος 27,3 MW στη θέση «ΧαράδραΔιαβολόρεμα», της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου και της Δημοτικής Ενότητας Αμαξάδων, του Δήμου Ιάσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Γλυφάδα» ισχύος 3 MW στη θέση «Αμμόρρεμα-Γλυφάδα», της Δημοτικής Ενότητας Ιάσμου, του Δήμου Ιάσμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

4. Το χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων της Motor Oil

Στην αρένα των αιολικών πάρκων μπαίνει και η Motor Oil, η οποία προχώρησε τον Απρίλιο μέσω της θυγατρικής TEFORTO HOLDINGS LIMITED στην απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου 12 αιολικών πάρκων με το ποσό της επένδυσης να ξεπερνάει τα 120 εκατ. Ευρώ. Η συνολική ισχύς των έργων ανέρχεται στα 870 MW με τα 220 εξ αυτών να έχουν τεθεί ή να σε βρίσκονται σε διάφορα στάδια λειτουργίας και τα υπόλοιπα έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες.

Τα αιολικά πάρκα σε λειτουργία βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Κεφαλλονιά. Ήδη τα 200 MW βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ αναμένεται και η θέση σε λειτουργία επιπλέον 20 MW. Τα επιπλέον 650 MW αναμένεται να εγκατασταθούν και αυτά στη Στερεά Ελλάδα.

Με αυτήν την κίνηση η Motor Oil κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 300 MW σε έργα ΑΠΕ νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς ο σχετικός στόχος είχε τεθεί από τον Οκτώβριο του 2019 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.

Στοιχεία αντλήθηκαν από άρθρα της Αικατερίνης Στατηρά και του Γεράσιμου Σεραφειμίδη







[---->]

Με το ανάλογο γρασάρισμα ,βεβαίως βεβαίως

 από Antonis Admachinas . Ενα ελάχιστο δείγμα του γράσου από την πολυχρονεμένη μας Pfizer. Σίγουρα θα πήρε και o επικοινωνιακός τομέας


[------>]