Κάτι λίστες να (μετά συγχωρήσεως)



Δυόμιση  εκατομμύρια μυστικά έγγραφα που αφορούν δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες θα αρχίσουν να δημοσιεύουν από σήμερα 35 διεθνή μέσα ενημέρωσης, χάρη στη δουλειά της  "JCIJ», της Διεθνούς Σύμπραξης  Ερευνητών Δημοσιογράφων με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ποτέ μέχρι τώρακράτη και  φορολογικές αρχές  δεν είχαν πρόσβαση σε τόσο μεγάλο όγκο στοιχείων και εμπιστευτικών πληροφοριών. Μέχρι σήμερα ο μόνος τρόπος να αποκτήσει κανείς παρόμοιες πληροφορίες ήταν να παραβιάσει το τραπεζικό απόρρητο.

Η επιχείρηση  "OffshoreLeaks" είναι "το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχτηκε ποτέ η τεράστια μαύρη τρύπα της  παγκόσμιας οικονομίας", όπως έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους η φοροδιαφυγή.

Deutsche Bank και Κύπρος : δύο μέτρα και δύο σταθμά


Η είδηση ​​έρχεται από το σημερινό πρωτοσέλιδο των Financial Times [*] και διάφορους οικονομικούς δαδικτυακούς τόπους και αφορά την Bundesbank που ξεκίνησε έρευνα για την απόκρυψη ζημιών της τάξης των 12 δισ. δολ. από παράγωγα από την Deutsche Bank το 2008. 

Όπως,όμως, το διαβάζουμε μας δίνετε η εντύπωση ότι η Deutsche Bank είχε ή έχει σήμερα μια τρύπα 12 δισ. δολαρίων. Στην πραγματικότητα, οι απώλειες αυτές εξαφανιστήκαν σχεδόν αμέσως, μόλις οι αγορές ανέκαμψαν. Αλλά αν είχαν αποκαλυφθεί το 2008 τότε η Deutsche Bank θα βρισκόταν πιθανόν σε θέση τεχνικής αθέτησης πληρωμών και άρα θα ήταν υποχρεωμένη  να καλύψει την τρύπα με  χρήματα των καταθετών ή του κράτους (και οι μέτοχοι θα κινδύνευαν να μηδενιστούν οι μετοχές τους). Κατά περίεργο όμως τρόπο, για λόγους εθνικούς και επειδή έχει να κάνει με το πώς λειτουργούν στην πραγματικότητα οι τράπεζες, η Deutsche Bank έκανε πολύ καλά που  έκρυψε τις ζημιές

Το εξωφρενικό,όμως, είναι, ότι στην περίπτωση της Κύπρου για ένα παρόμοιο περίπου πρόβλημα, όχι μόνο δεν της επέτρεψαν να κάνει πως δεν συνέβαινε τίποτα και έτσι να ανακτήσει τα χρήματα (που τα είχε χάσει αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα) μετά από ένα-δύο χρόνια, αλλά στην κυριολεξία τη δολοφόνησαν οικονομικά




[*] 
Bundesbank launches Deutsche probe Claims that bank hid $12bn losses by misvaluing credit derivatives



[--->]