Η αριστερά για τη Συρία: μια ταξινόμηση




Οι ανά τον κόσμο αριστεροί όσον αφορά τη Συρία χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

 1) υπάρχουν οι αριστεροί που αποτελούν τμήμα του αμερικανο-σαουδαραβικο-ισραηλινού στρατοπέδου χωρίς να έχουν κανένα απολύτως ενδοιασμό που διατυμπανίζουν δεξιά και αριστερά ότι οι κακοποιοί του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας (που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και τις ΗΠΑ και την Τουρκία και το Ισραήλ) είναι παρεξηγημένοι κομμουνιστές. ΙΥποστηρίζουν επίσης ότι η στήριξή τους σε μια ανύπαρκτη επανάσταση στη Συρία σημαίνει καταπολέμηση του Ρώσικου ιμπεριαλισμού και της ιρανικής θρησκευτικής ιδεολογίας, αλλά περιέργως, δεν βλέπουν καν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ή θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ ήσυχος και ειρηνικός  και ισχυρίζονται,  ότι η ιδεολογία των συμμάχων τους, των ομάδων της Τζιχάντ, και των ομάδων που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι κοσμική και προοδευτική. 

2) υπάρχουν οι χυδαία αριστεροί που υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς και οι οποίοι προσποιούνται ότι το καθεστώς είναι συντροφικό, αριστερό κόμμα, όταν το καθεστώς αυτό έχει διαλύσει κάθε προοδευτικό στοιχείο που το ίδιο το κόμμα Μπάαθ εισήγαγε για πρώτη φορά στη Συρία (αν και ήταν καταπιεστικό από την αρχή ). Αυτοί οι αριστεροί ξεχνάνε ότι το καθεστώς Ασαντ (πατέρας και γιος), εγκατέλειψε τις αρχές του κοσμικού καθεστώτος Salah Jadid (ένα από τα πιο κοσμικά καθεστώτα στη σύγχρονη αραβική ιστορία).Πιστεύουν ότι η υποστήριξη προς το συριακό καθεστώς είναι μέρος της υποστήριξης στον " άξονα της αντίστασης " ενάντια στον αντιδραστικό άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, κλπ. Και ξεχνάνε ότι το συριακό καθεστώς του Bashshar έχει μετακινηθεί προς τον καπιταλισμό περισσότερο από κάθε προηγούμενο καθεστώς Μπάαθ. 

3) Τον εαυτό μου τον τοποθετώ στην τρίτη ομάδα: στους αριστερούς που αντιτίθενται τόσο στο συριακό καθεστώς όσο και στους αντιδραστικούς αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ-Σαουδική Αραβία-Ισραήλ-ΗΑΕ και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις της περιοχής. Υπάρχει ένα τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης (που εκπροσωπείται από τον Haytham Al-Manna και άλλους) οι οποίοι εντάσσονται και αυτοί, όπως και εγώ, στο ίδιο κομμάτι.






Αντιδράσεις για την επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία
 
Τι δεν ανέφεραν τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης:
 1) ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είναι αντίθετος με την επίθεση κατά της Συρίας.
 
2) ότι ο ο Μαχμούντ Αζάμπ, σεΐχης του Αλ Άζχαρ, του θρησκευτικού πανεπιστήμιου, με τεράστιο κύρος στους σουνιτικούς κύκλους παγκοσμίως, δήλωσε τουλάχιστον δύο φορές, ότι είναι κάθετα αντίθετος σε μια επίθεση στη Συρία.
 
3) ότι ο Abdul-Bari Atwan (ο πολυδιαβασμένος πρώην αρχισυντάκτης και εκδότης (της χρηματοδοτούμενης από το Κατάρ) εφημερίδας Al-Quds Al-Arabi που εκδίδεται στο Λονδίνο) τάχθηκε κατά μιας επίθεσης της Δύσης στη Συρία και με γλώσσα που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ στην πρώην εφημερίδα του, δήλωσε ότι είναι στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.