Τούνελ της Γάζας και όπλα



Από έναν συνάδελφο, ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του πήρα το εξής μήνυμα: "As'ad, ένα άρθρο από το The Daily Caller για τα τούνελ στη Γάζα έχει κάνει το γύρω του διαδικτύου και διαδίδεται παντού σαν να μην υπάρχει αύριο, μέρος του μπαράζ παραπληροφόρησης, με όλα τα γνωστά στερεότυπα, και τους συνήθεις ισχυρισμούς που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές, κ.λπ.Ιδού το link:

Από την άποψη του πώς γεννιούνται τέτοιες ιστορίες, εμπλουτίζονται και εξελίσσονται, το άρθρο αυτό παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι ότι συνοδεύεται από φωτογραφίες που δείχνουν διάφορες αηδίες, που όμως ακόμα και με την πρώτη ματιά,βλέπεις κάτι που δεν κολλάει. Έτσι αποφάσισα να το ψάξω λίγο. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρω προηγούμενες πηγές και λεζάντες, και βέβαια τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που λέει το άρθρο. Στην πραγματικότητα, καμία από τις φωτογραφίες δεν δείχνει αυτά που ισχυρίζονται οι λεζάντες του Daily Caller.

Εικόνα 1, λεζάντα Daily Caller :
"Ηεικόνα δείχνει καθαρά το πλάτος μίας από τις σήραγγες, που φτάνει για να περνούν  τροχοφόρα οχήματα . Η Χαμάς δεν κατασκευάζει ένα υπόγειο σύστημα (μετρό) για τους κατοίκους της Γάζας. Έχτισαν μια κατασκευή για ένα και μόνο σκοπό, σαν βιομηχανία θανάτου. "
 

Εικόνα 1, προηγούμενη λεζάντα, Ha'aretz 14 Ιανουαρίου 2014:
"Ένας εργαζόμενος στη σήραγγα ανεβαίνει σε ένα σχοινί στο εσωτερικό ενός τούνελ που έσκαψαν λαθρέμποροι κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, 8 Οκτ 2013 Φωτογραφία: Reuters"
* * *
Εικόνα 2, λεζάντα Daily Caller:
"Τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών ήταν αποθηκευμένα σε κάθε σήραγγα, που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε μία μέγα-επίθεση ενάντια σε πληθυσμούς αμάχων και υποδομές."
 

Εικόνα 2, προηγούμενη λεζάντα, New York Daily News, 20 του Νοέμβρη του 2012
"Μέσα στα τούνελ της ζώνης του λαθρεμπορίου στη Ράφα. Γάζα 2012 "Τα σημαντικά σημεία αυτής της εικόνας είναι ότι, α) εκρηκτικές ύλες δεν αποθηκεύονται σε κάθε τούνελ, β) αυτό είναι το σημείο εισόδου ενός τούνελ λαθρεμπορίου στην Αίγυπτο, και γ) τα κιβώτια αυτά περιέχουν  μαργαρίνη (για κέικ) και βούτυρο αγελαδινό Sabiha. Αυτές είναι τεράστιες ποσότητες συστατικών ζύμης, όχι εκρηκτικά.


Εικόνα 3, λεζάντα Daily Caller:
"Υψηλόβαθμα στελέχοι της Χαμάς δείχνουν τα  τούνελ στις συζύγους τους. Απίστευτο, αλλά αυτή είναι πραγματικά η εικόνα ενός γάμου που γίνεται στον «τόπο του θανάτου». "
 

Εικόνα 3, προηγούμενη λεζάντα, National Geographic Magazine, 27 Μαρτίου, 2013
"Στις 21 Μαρτίου, η Αιγύπτια νύφη Manal Abu Shanar (στην πιο πάνω φωτογραφία) πήρε μια ασυνήθιστη απόφαση αναφορικά με το γάμο της στη Λωρίδα της Γάζας (Χάρτης): να παντρευτεί σε ένα τούνελ των λαθρεμπόρων. Ο Παλαιστίνιος γαμπρός, Emad al-Malalha, δήλωσε στο Reuters ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν δίνουν άδεια στη Shanar να εισέλθει στη Γάζα, που αποτελεί μέρος των παλαιστινιακών εδαφών, από το σημείο διέλευσης. Ετσι το ζευγάρι εφάρμοσε ένα εφεδρικό σχέδιο, την υπόγεια διαδρομή. Εκατοντάδες σήραγγες, μέχρι μισό μίλι (0,8 χιλιόμετρα) μήκος, περνούν κάτω από τα σύνορα της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας. Οι σήραγγες είναι μέρος ενός τεράστιου κυκλώματος λαθρεμπορίου που μπάζει στη περιοχή της Γάζας τρόφιμα, φάρμακα, και υλικά κατασκευής, καθώς και όπλα και ναρκωτικά... "
* * *
Εικόνα 4, λεζάντα Daily Caller:
"Ανδρας της Χαμάς ανεβαίνει τη σκάλα ενός από τα σημαντικότερα τούνελ. Παρατηρείστε την κατασκευαστική εργασία στα πλευρά του τούνελ. "
 

Εικόνα 4, προηγούμενη λεζάντα, Βαλτιμόρη Κυρ 26 Ιουλίου του 2014:
"Ένας Παλαιστίνιος λαθρέμπορος κατεβαίνει ένα τούνελ, που έκλεισε προσωρινά από τις δυνάμεις της Χαμάς, κάτω από τα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 14 Απριλίου, 2010 (REUTERS / Ibraheem Abu Mustafa)"
***
Υποθέτω ότι η τεράστια δυσκολία να κατανοήσουν ότι υπάρχουν διαφορετικά τούνελ για διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικούς σκοπούς θα έκανε κάποιους να αποδεχτούν απλά τις δραματικές λεζάντες των εικόνων και να προχωρήσουν πιο κάτω. Επίσης, αν κάποιος πιστεύει ότι όλα τα τούνελ είναι της Χαμάς , τότε όλα όσα περνούν μέσα από αυτά-όπως πάνες, ναρκωτικές ουσίες, πίτσες, Smirnoff, όπλα, και  βούτυρο αγελαδινό-είναι μέρος των δραστηριοτήτων της Χαμάς, τότε η Χαμάς έχει μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε ένα συνδικάτο του εγκλήματος. "Γάμος στον τόπο του θανάτου" .Εκρηκτικά αντί για λίπος, ένας άντρας της Χαμάς ανεβαίνει ένα τούνελ, αντί ο λαθρέμπορος κατεβαίνει ένα τούνελ - κλειστό από τη Χαμάς ! σε πράγματα όπως αυτά βασίζονται οι αναγνώστες που τα καταναλώνουν και τα αναπαραγάγουν, αντί να σκέπτονται κριτικά. 

Τρομακτικό σε σημείο που να αποκτά κωμικές διαστάσεις. "

[--->] 


1.- This picture shows clearly the width of one of the tunnels, sufficient for wheeled vehicles to transverse it.  Hamas did not build a “subway” system for Gaza residents.  They built an infrastructure for one purpose, and one only, an industry of death. 


2.-Fantastic quantities of explosives were stored in every tunnel, meant to be used in a mega-attack on civilian communities and infrastructure.

3.-Senior Hamas operatives show off their offensive tunnels to their spouses.  Unbelievably, this is actually a picture of a Marriage taking place in the ‘place of death’.


4.-A Hamas operative climbing upward in a pier of one of the major tunnels.  Notice the work on the sides of the tunnel.