Αξιολόγηση και… δύο ακόμη «μνημόνια» εν αναμονή

 Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

De facto συγχώνευση δημοσιονομικού-Προσφυγικού επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι στην κυβέρνηση – Πλαίσιο συμβιβασμού για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας διαμόρφωσε το ΔΝΤ

Εκτός ακραίου απροόπτου από σήμερα Σάββατο θα βρίσκονται στην Αθήνα οι… τέσσερις σωματοφύλακες του 3ου Μνημονίου. Σε μια σατανική αναλογία προς το έργο του Δουμά, που στον τίτλο ήθελε τρεις τους σωματοφύλακες, στο ρόλο μπαλαντέρ του Ντ’ Αρτανιάν παραμένει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, που πρέπει να βρει γραμμή συμβιβασμού με τους άλλους τρεις, τους Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι του ESM. Επομένως, τυπικά η καθυστερημένη πρώτη αξιολόγηση ξεκινά τη Δευτέρα, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.


Κανονικά, βέβαια, οι 3+1 σωματοφύλακες των δανειστών θα έπρεπε να είναι 5. Στον ρόλο του 5ου θα μπορούσε να είναι ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δ. Αβραμόπουλος ή η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι. Διότι η Κομισιόν και η λοιπή ευρωπαϊκή ηγεσία έχουν καταστήσει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το προσφυγικό μέρος της αξιολόγησης. Το τελεσίγραφο τρίμηνης διορίας συμμόρφωσης που δίνει το σχέδιο έκθεσης της Κομισιόν για την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν από την Ελλάδα, πιθανότατα θα αποκτήσει και πολιτική υπόσταση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 17-18 Φεβρουαρίου. Κι εφόσον η αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου θα είναι ακόμη ανοικτή -και θα είναι- η κυβέρνηση θα βρεθεί σε αληθινή μέγγενη, με τη νέα απειλή Grexit, από τη Σένγκεν αυτή τη φορά.


Τετελεσμένα στο Προσφυγικό