Ποιος φοβάται την αλήθεια για το flash smelting;

Της Μαρίας Καδόγλου

Πριν από δέκα μέρες, κάτω από ανάρτηση φίλου στο Facebook, έπιασα κουβέντα με υπάλληλο της Ελληνικός Χρυσός ο οποίος, γράφοντας με ψευδώνυμο, αποκαλούσε το συνομιλητή του «βλακάκο» και αράδιαζε όλα τα γνωστά παραμύθια της εταιρείας του σχετικά με την ακαριαία τήξη (flash smelting): οτι η μέθοδος λειτουργεί όσο αρσενικό και αν έχει το συμπύκνωμα, οτι το βεβαιώνει ο Φινλανδός διευθυντής της Outotec, οτι τέτοιο εργοστάσιο υπάρχει ακόμα και στο κέντρο του Αμβούργου κλπ.

Εγώ του έγραψα νούμερα από τις μελέτες της εταιρείας, του έδωσα συνδέσμους σε ξένα άρθρα και εκθέσεις που δείχνουν οτι αυτό που λέει οτι θα κάνει η εταιρεία εδώ δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, του τόνισα οτι ΕΚΕΙΝΟΣ θα το εισπνεύσει πρώτος το αρσενικό που θα εκλύει το εργοστάσιο και πρώτα εκείνος θα έπρεπε να ανησυχεί. Μάταια βέβαια. Ο άνθρωπος είχε τρικυμία εν κρανίω. Άλλοτε αμφισβητούσε οτι το ποσοστό του αρσενικού θα είναι 8% στο μίγμα Σκουριών-Ολυμπιάδας. (Θέλεις να πούμε 6% του είπα; 5%; Πόσο θέλεις; Δεν αλλάζει τίποτα γιατί με αρσενικό πάνω από 0,5% η μέθοδος δεν τα βγάζει πέρα). Άλλοτε πάλι δεχόταν οτι είναι ψηλό το αρσενικό αλλά «η μέθοδος δουλεύει». Πού δουλεύει, δεν ήξερε να μου πει. Βέβαια για τη σύγχυση στο μυαλό του εργαζόμενου δεν φταίει ο ίδιος αλλά η καλή εργοδότρια εταιρεία που δεν φροντίζει τουλάχιστον να λέει κάθε φορά το ίδιο ψέμμα…

Για να κλείσει η συζήτηση του είπα να ζητήσει από την εταιρεία του δύο πράγματα που μπορούν να αποδείξουν πέραν αμφιβολίας ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέμματα. Και αν τα βρει αυτά τα δύο πράγματα και είναι πράγματι έτσι, εγώ θα το παραδεχθώ και θα ζητήσω συγγνώμη. Συμφώνησε, με τη βεβαιότητα οτι η εταιρεία θα κατατροπώσει τους αμφισβητίες.

Τις επόμενες  μέρες μου έλεγε να περιμένω γιατι «κάνει έρευνα». Tελικά το έβαλε στα πόδια και προσπάθησε να σβήσει και τα ίχνη της συζήτησης. Στην επόμενη εικόνα φαίνομαι να μιλάω μόνη μου, γιατί ο δειλός συνομιλητής μου έσβησε ο,τι είχε γράψει:

Ποιος φοβάται την αλήθεια; Η ερώτηση-πρόκληση είναι ακόμα εδώ και απευθύνεται πλέον στην ίδια την εταιρεία, στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Δημητριάδη και στους διάφορους δόκτορες, πανεπιστημιακούς και πρώην ΙΓΜΕ που συμπεριφέρονται ως υπάλληλοί της:
– 1. Υποδείξτε ΜΙΑ επιστημονική μελέτη για επιτυχημένη βιομηχανική εφαρμογή του flash smelting σε συμπύκνωμα με 8% αρσενικό.

– 2. Υποδείξτε ΕΝΑ εργοστάσιο σε όλο τον κόσμο που να κάνει ακαριαία τήξη (flash smelting) σε συμπύκνωμα με 8% αρσενικό. Προσοχή: Ακαριαία τήξη με όλα τα στάδια της διαδικασίας μέχρι την παραγωγή καθαρών μετάλλων και την εξουδετέρωση του αρσενικού, όπως εγκρίθηκε για τη Χαλκιδική.


Δώστε αυτά τα δύο πράγματα στη δημοσιότητα και αν είναι πράγματι έτσι, εγώ και το antigoldgr.org θα το παραδεχθoύμε και θα ζητήσουμε δημόσια συγγνώμη που από το 2013 μέχρι σήμερα κατηγορούμε την εταιρεία για ΑΠΑΤΗ.

[--->]