Τι θα συμβεί στον Τζούλιαν Ασάνζ;


Τι θα συμβεί στον Τζούλιαν Ασάνζ; Δύσκολο να το πει κανείς.
Αυτό πάντως που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι ο τρόπος που τα μεγάλα μμε χειρίστηκαν το θέμα της σύλληψής του.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η είδηση  δόθηκε χωρίς να πάρουν θέση: "ανακλήθηκε το πολιτικό άσυλο, συνελήφθη ο Ασάνζ".

Σε άλλες περιπτώσεις, η είσοδος της αστυνομίας σε μια πρεσβεία για να συλλάβει ένα άτομο που αποκάλυψε στον κόσμο το παρασκήνιο των εγκλημάτων που σημειώθηκαν στις εισβολές του Ιράκ και του Αφγανιστάν θα κραύγαζαν για δίωξη της ελεύθερης ενημέρωσης

Γιατί αυτό δεν συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Θα υιοθετηθεί πλήρως η αμερικανική θέση που κατηγορεί τον Ασάνζ για διάφορα αδικήματα ή θα πάρουν θέση υπέρ του δικαιώματος της ενημέρωσης τόσο προσφιλές σε κάθε δημοσιογράφο ;

Τα προηγούμενα δυστυχώς δεν μας κάνουν να ελπίζουμε.
Πάρα πολλές φορές η αμερικανική (ή δυτική) εκδοχή των πραγμάτων μεταφέρεται στα μέσα ενημέρωσης ως απόλυτη αλήθεια και συχνά χωρίς να δίνεται χώρος σε αντίθετες απόψεις.

Μια σύλληψη όπως αυτή του Ασάνζ θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε ξεσηκώσει την γενική κατακραυγή των μμε, όπως τότε με τη σύλληψη του Λεοπόλδο Λόπες το 2014 στη Βενεζουέλα.
Ο Λεοπόλδο Λόπες, πολιτικός ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Voluntad Popular  (το οποίο ψευδώς αναφέρεται ως κόμμα του κέντρου), επί μήνες υποκινούσε τους οπαδούς του να κατέβουν στους δρόμους για να ρίξουν με τη βία την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο.
Το σχέδιο λεγόταν " La Salida ", "Η έξοδος " και εκατοντάδες οπαδοί του κατέβηκαν οπλισμένοι στους δρόμους με αποτέλεσμα να υπάρξουν 43 νεκροί και πάνω από 800 τραυματίες (βλέπε σύνδεσμο).

Παρ ' όλα αυτά, επειδή η αμερικανική εκδοχή των γεγονότων ήταν διαμετρικά αντίθετη, βλέπουμε εδώ και χρόνια τη συντριπτική πλειοψηφία των μμε και των πολιτικών να προσαρμόζονται σε αυτή τη θέση και να μετατρέπουν τον Λεοπόλδο Λόπες σε έναν υπέρμαχο της ειρήνης και της ελευθερίας που άδικα φυλακίστηκε, κάτι σαν ένα νέο Γκάντι, Μαντέλα ή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο φόβος είναι ότι με τον Ασάνζ μπορεί να συμβεί το ίδιο, δηλαδή η "αλήθεια" της Ουάσιγκτον να γίνει η αλήθεια όλων και να επεκταθεί παντού.

Καράκας 13 Απριλίου 2019






[---->]