Επίθεση χάκερς στη βιομηχανία κρέατος στην Αμερική

 


Η επίθεση παρέλυσε τις γραμμές παραγωγής της εταιρείας JBS, υποχρεώνοντάς  την να κλείσει και τις εννέα γραμμές παραγωγής.

 

Ένας ιός μπλοκάρει την παραγωγή κρέατος στις ΗΠΑ. Ενας ιός όμως που  δεν έχει καμία σχέση με τη βιολογία. Πρόκειται για έναν ιό των υπολογιστών. Μια επίθεση χάκερ παρέλυσε τους υπολογιστές του μεγαλύτερου διανομέα ζωικών πρωτεϊνών των ΗΠΑ, την εταιρεία JBS, υοχρεώνοντάς την να κλείσει όλα τα εργοστάσιά της στη χώρα, ακόμη και αυτά στον Καναδά και την μακρινή Αυστραλία. Η επίθεση ήταν μια επίθεση ransomware - πληρώνετε λύτρα και ο εισβολέας ξεκλειδώνει τους υπολογιστές σας.

 

Η επίθεση ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο και κρατήθηκε μυστική επί μέρες. Το αποκάλυψε την Τρίτη 1 Ιουνίου το Bloomberg, το οποίο  επικαλέστηκε πηγές των συνδικάτων: «Κλείνουν τα πάντα». Καθώς περνούσαν οι ώρες, οι υπολογιστές δεν έπαιρναν μπροστά, και η αλυσίδα διανομής κρέατος μπλοκάρισε τελείως. Η αποκάλυψη ξεσήκωσε τον Λευκό Οίκο, και η Ουάσιγκτον κατηγόρησε Ρώσους χάκερς, αλλά παράλληλα έκανε γνωστό ότι «συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Μόσχας». Ο Μπάιντεν και ο Πούτιν θα μιλήσουν για μπριζόλες στην επόμενη συνάντησή τους στη Γενεύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού προέδρου, λίγο πριν αρχίσει να κατηγορεί τον Πούτιν ότι αυτός κρύβεται πίσω από την επιχείρηση των χάκερς.

 

Χθες, οι υπολογιστές πήραν πάλι μπροστά, μαζί με την αλυσίδα παραγωγής. Το κάθε εργοστάσιο είχε έτοιμα σχέδια επαναλειτουργίας και σήμερα- αύριο η JBS ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε ξανά την παραγωγή. Αλλά η κρίση του χάμπουργκερ έφερε ξανά στην επιφάνεια το φάντασμα του Colonial Pipeline, του μεγαλύτερου αμερικανικού πετρελαιαγωγού, που χτυπήθηκε στις 7 Μαΐου από επίθεση ransomware που μπλόκαρε τη διανομή πετρελαίου και βενζίνης σε 18 πολιτείες και υποχρέωσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τότε το περήφανο μάντρα της Ουάσιγκτον, «Δεν πληρώνουμε λύτρα», πήγε καλιά του και ο διευθύνων σύμβουλος της Colonial, Joseph Blount έσκασε τα 4,4 εκατομμύρια δολάρια (σε bitcoin, φυσικά) που ζητούσε η ομάδα DarkSide.

 

Αφού πήραν τα λύτρα, οι πειρατές έδωσαν το κλειδί αποκρυπτογράφησης για το ξεκλείδωμα των υπολογιστών αλλά χρειάστηκαν εννιά μέρες για την επανεκκίνηση του συστήματος.

 

Η JBS είναι ο μεγαλύτερος επεξεργαστής κρέατος στον πλανήτη. Η εταιρεία ανήκει στον  José Batista Sobrinho, γνωστού ως Zé Mineiro, τον Βραζιλιάνο επιχειρηματία, ο οποίος, σε ηλικία είκοσι, το 1953, ίδρυσε μια εταιρεία για την προμήθεια φιλέτων στους οικοδόμους της νέας πρωτεύουσας της χώρας του, της Μπραζίλια, και σήμερα είναι ο βασικός παραγωγός κρέατος του κόσμου. Αυτό όμως που χτυπήθηκε είναι το αμερικανικό τμήμα της επιχείρησης -  που τροφοδοτεί με κρέας τον μεγαλύτερο καταναλωτή κόκκινου κρέατος στην ιστορία: 120 κιλά κόκκινου κρέατος ετησίως καταναλώνει ο κάθε Αμερικανός, λίγο λιγότερο οι Αυστραλοί και οι Νέοζηλανδοί - ο παγκόσμιος μέσος όρος ετήσιας κατανάλωσης είναι 43 κιλά το άτομο και στις ανεπτυγμένες χώρες 76 κιλά (τα στοιχεία από την FAO).

 

Η JBS USA είναι ο προμηθευτής της McDonald's, του αρχέτυπου burger στον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι ένα είδος ανθρώπινου δικαιώματος, κάτι σαν την ψήφο στις εκλογές. Η επίθεση παρέλυσε πολύ γρήγορα τις γραμμές παραγωγής, αναγκάζοντας την JBS να κλείσει και τις εννέα από τις γραμμές παραγωγής χάμπουργκερ, τη μία μετά την άλλη.

 

Η Αριζόνα, το Τέξας, η Νεμπράσκα, το Κολοράντο, το Ουισκόνσιν, η Γιούτα, το Μίσιγκαν και η Πενσυλβάνια έστειλαν τις χιλιάδες εργαζόμενους της γραμμής παραγωγής στα σπίτια τους, ενώ στον Καναδά έκλεισε το εργοστάσιο στην Αλμπέρτα και από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού το εργοστάσιο της Αυστραλίας στη Νέα Νότια Ουαλία.

Αυτό που φοβούνται είναι ότι ένα τέτοιο φαινόμενο θα μπορούσε να επαναληφθεί και να φτάσει στο τραπέζι και στις τσέπες των Αμερικανών - ένα γεγονός που δεν έχει αποφευχθεί ακόμη τελείως.

 

Το σημείο κλιδί του συστήματος αμερικάνικη μπριζόλα βρίσκεται στον κολασμένο μηχανισμό παραγωγής και επεξεργασίας της ιερής μπριζόλας.

 

Ο τομέας βρίσκεται στα χέρια διεθνοποιημένων γιγάντων, η JBS είναι Βραζιλιάνικη, αλλά τα άλλα μεγάλα ονόματα όπως η Cargill, η Smithfield και η Tyson δεν συμπεριφέρονται διαφορετικά. Όλες τους προσπαθούν διαρκώς να μειώσουν το κάθε πιθανό κόστος παραγωγής και αποθήκευσης, αλλά η παραγωγή  just in time,  η αποκαλούμενη “έγκαιρη” παραγωγή κατά την οποία οι επιχειρήσεις καταργούν την αποθήκευση και τα συνεπαγόμενα έξοδα, μετατρέποντας τα φορτηγά οχήματα και τα τρένα μεταφοράς εμπορευμάτων σε κινητές αποθήκες. θα μπορούσε να τους κοστίσει πολύ ακριβά.

 

Το πρώτο πλήγμα το δέχτηκαν με τον Covid. Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισαν για πρώτη φορά τον τρόμο από την έλλειψη κόκκινου κρέατος :  αναγκασμένοι να δουλεύουν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στη βιομηχανία κρέατος μολύνθηκαν αρρώστησαν και δεκάδες από αυτούς πέθαναν..

 

Τότε τα εργοστάσια έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή τους. «Η απόσταση κοστίζει χρήματα», σημείωνε χαρακτηριστικά ο Steve Mayer, οικονομολόγος του μεσάζοντα πρώτων υλών Kerns and Associates όταν έφτασαν οι οδηγίες από το υπουργείο Υγείας : τουλάχιστον έξι μέτρα απόσταση μεταξύ εργαζομένων.

 

Διπλάσιo από αυτό που περίμεναν οι γίγαντες του κρέατος. Αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μπροστά στη σημερινή, η  κρίση του Ιουνίου του 2009 (όταν περίπου δύο εκατομμύρια χάμπουργκερ της JBS αποσύρθηκαν επειδή βρέθηκαν μολυσμένα με escherichia coli) μοιάζει αστεία.

[---->]