Ουκρανία, όλα ήταν γραμμένα στην έκθεση της Rand Corp. του 2019

  


Ο Manlio Dinucci, ο μόνος σημαντικός αναλυτής που έγραφε στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να τερματίσει τη μακροχρόνια συνεργασία με την εφημερίδα.

 «Στις 8 Μαρτίου, αφού η εφημερίδα Μανιφέστο δημοσίευσε για λίγο το άρθρο μου στο Διαδίκτυο ,το εξαφάνισε εν μία νυκτί  και από την έντυπη έκδοση, επειδή αρνήθηκα να συμμορφωθώ με την οδηγία του Υπουργείου Αλήθειας και ζήτησα να ανοίξει μια συζήτηση για την ουκρανική κρίση . Έτσι τελειώνει η μακρόχρονη συνεργασία μου με αυτήν την εφημερίδα, στην οποία για πάνω από δέκα χρόνια δημοσίευα τη στήλη Η Τέχνη του Πολέμου».


Ακολουθεί το λογοκριμένο άρθρο του Manlio Dinuzzi:

Το στρατηγικό σχέδιο των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας το επεξεργάστηκε πριν τρία χρόνια η Rand Corporation (εφημερίδα Μανιφέστο, Rand Corp: Πώς να συντρίψετε τη Ρωσία,Come abbattere la Russia, 21 Μαΐου 2019) . Η Rand Corporation, με έδρα την Ουάσιγκτον, είναι «ένας παγκόσμιος ερευνητικός οργανισμός που επεξεργάζεται λύσεις σε πολιτικές προκλήσεις»: διαθέτει ένα στρατό από 1.800 ερευνητές και άλλους ειδικούς που στρατολογούνται από 50 χώρες, μιλούν 75 γλώσσες, είναι μοιρασμένοι σε γραφεία και άλλες θέσεις στη Βόρεια Αμερική , την Ευρώπη, την Αυστραλία και τον Περσικό Κόλπο. Το προσωπικό της Rand στις ΗΠΑ ζει και εργάζεται σε περισσότερες από 25 χώρες.

   

Η Rand Corporation, που αυτοαποκαλείται «μη κερδοσκοπική και μη κομματική οργάνωση», χρηματοδοτείται επίσημα από το Πεντάγωνο, τον στρατό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, από υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας (CIA και άλλες), από υπηρεσίες άλλων χωρών και ισχυρές μη-κυβερνητικές οργανώσεις.

 Η Rand Corp. υπερηφανεύεται πως βοήθησε στην ανάπτυξη της στρατηγικής που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να βγουν νικήτριες από τον Ψυχρό Πόλεμο, υποχρεώνοντας τη Σοβιετική Ένωση να καταναλώσει τους πόρους της σε εξαντλητικές στρατιωτικές αντιπαραθέσεις.

Το νέο σχέδιο που εκπονήθηκε το 2019 το εμπνεύστηκε από το ίδιο μοντέλο: «Οικονομική εξάντληση και θέση ανισορροπίας της Ρωσίας», δηλαδή αναγκάζουμε τον αντίπαλο να ανοιχτεί πολύ (οικονομικά) προκειμένου να τον θέσουμε σε κατάσταση ανισορροπίας και να τον ρίξουμε κάτω (να τον νικήσουμε).

 

 Αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές επίθεσης που περιγράφονται στην έκθεση της Rand Corp, πάνω στις οποίες κινήθηκαν ουσιαστικά οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

   

Πρώτα απ 'όλα – αναφέρεται στην έκθεση - η Ρωσία θα πρέπει να δεχθεί επίθεση στην πιο ευάλωτη πλευρά της, την πλευρά της οικονομίας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου: για το λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις και, ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αντικαθιστώντας το με υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

  

Στον ιδεολογικό και πληροφοριακό τομέα, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι εσωτερικές διαμαρτυρίες και ταυτόχρονα να υπονομευτεί η εικόνα της Ρωσίας προς τα έξω.

   

Στον στρατιωτικό τομέα, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ θα αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες προς μια αντι-ρωσική κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν μεγάλες πιθανότητες να πετύχουν και να κερδίσουν πολλά, χωρίς να ρισκάρουν πολύ, αν επενδύσουν περισσότερα σε βομβαρδιστικά στρατηγικής σημασίας και πυραυλικά επιθετικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που να στρέφονται κατά της Ρωσίας. Η ανάπτυξη νέων πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη με στόχο τη Ρωσία τους διασφαλίζει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας, αλλά εγκυμονεί και υψηλούς κινδύνους.

   

Αξιολογώντας κάθε επιλογής προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα - καταλήγει η Rand - η Ρωσία θα καταλήξει να πληρώσει πολύ υψηλότερο τίμημα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, αλλά αυτές και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να επενδύσουν μεγάλους πόρους αφαιρώντας τους από άλλους τομείς.

   

Ως μέρος αυτής της στρατηγικής – όπως προέβλεπε το σχέδιο της Rand Corporation το 2019 - «παρέχοντας στρατιωτικής βοήθεια στην Ουκρανία θα εκμεταλλευτούμε τη μεγαλύτερη εξωτερική ευπάθεια της Ρωσίας, αλλά οποιαδήποτε αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας και των στρατιωτικών συμβουλών που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά προκειμένου να αυξηθεί το κόστος για τη Ρωσία χωρίς όμως αυτό να προκαλέσει μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση στην οποία η Ρωσία, λόγω της εγγύτητάς της, θα είχε σημαντικά πλεονεκτήματα».

 

 

 

Και εδώ ακριβώς  - αυτό που η Rand Corporation αποκαλεί «μεγαλύτερη εξωτερική ευπάθεια της Ρωσίας», που μπορεί οι ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν εξοπλίζοντας την Ουκρανία με τρόπο «αξιολογημένο προκειμένου να αυξηθεί το κόστος για τη Ρωσία χωρίς όμως αυτό να προκαλέσει μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση» - έγινε η ρήξη.

 

Στρυμωγμένη από τις  ασφυκτικές πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις που ασκούσαν όλο και περισσότερο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ , που αγνοούσαν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και προτάσεις για διαπραγματεύσεις της Μόσχας, η Ρωσία αντέδρασε με τη στρατιωτική επιχείρηση που κατέστρεψε περισσότερες από 2.000 στρατιωτικές δομές στην Ουκρανία οι οποίες στην πραγματικότητα δεν ελέγχονταν από τους κυβερνώντες του Κιέβου αλλά από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

 

 

 

Και το άρθρο που ανέφερε το σχέδιο της Rand Corporation πριν από τρία χρόνια κατέληγε ως εξής: «Οι επιλογές που προέβλεπε το σχέδιο δεν είναι παρά παραλλαγές της ίδιας στρατηγικής πολέμου, το τίμημα των οποίων όσον αφορά τις θυσίες και τους κινδύνους το πληρώνουμε όλοι μας».  Εμείς οι ευρωπαϊκοί λαοί το πληρώνουμε, και θα το πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά, αν συνεχίσουμε να είμαστε αναλώσιμα πιόνια στη στρατηγική των ΗΠΑ.

  

 

[ 1] Η έκθεση της  Rand Corporation : Overextending and Unbalancing Russia,Assessing the Impact of Cost-Imposing Options  https://www.rand.org/pubs/research_briefs/RB10014.html συζητήθηκε στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων στις 5 Σεπτεμβρίου 2019

 [---->]

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------


Το άρθρο του Manlio Dinuzzi που δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto το 2019


Rand Corp: πώς να συντρίψετε τη Ρωσία

του Manlio Dinucci

Τα συμπεράσματα της τελευταίας εμπιστευτικής έκθεσης της Rand Corporation δημοσιεύτηκαν σε μία περίληψη που περιγράφει πώς θα πρέπει να διεξαχθεί ο νέος ψυχρός πόλεμος κατά της Ρωσίας. Ορισμένες συμβουλές έχουν ήδη γίνει πράξη, αλλά η συστηματική ανάλυση μας επιτρέπει να καταλάβουμε ποιος είναι ο πραγματικός στόχος.

 

Υποχρεώνουμε τον αντίπαλο να ανοιχτεί πολύ οικονομικά προκειμένου να τον αναγκάσουμε να βρεθεί σε κατάσταση ανισορροπίας και να τον ρίξουμε κάτω (να τον συντρίψουμε): δεν πρόκειται για μια κίνηση τζούντο αλλά για το σχέδιο κατά της Ρωσίας που ανέπτυξε η Rand Corporation, η πιο σημαντική δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ που, με ένα επιτελείο χιλιάδων ειδικών, θεωρείται ως η πιο αξιόπιστη παγκόσμια πηγή πληροφοριών και πολιτικής ανάλυσης για τους κυβερνώντες των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η Rand Corp. υπερηφανεύεται ότι βοήθησε στη διαμόρφωση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να βγουν νικήτριες από τον Ψυχρό Πόλεμο, υποχρεώνοντας τη Σοβιετική Ένωση να αναλώσει τους οικονομικούς της πόρους στη στρατηγική αντιπαράθεση. Το νέο σχέδιο, Overextending and Unbalancing Russia, που δημοσιεύτηκε από την Rand [1], είναι εμπνευσμένο από αυτό το μοντέλο.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, η Ρωσία παραμένει ισχυρός ανταγωνιστής των Ηνωμένων Πολιτειών σε ορισμένους βασικούς τομείς. Για αυτό, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν, μαζί με τους συμμάχους τους, μια συνολική μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία της. Στη συνέχεια αναλύονται διάφοροι τρόποι που θα αναγκάσουν τη Ρωσία να βρεθεί σε κατάσταση ανισορροπίας, υποδεικνύοντας για τον καθένα την πιθανότητα επιτυχίας, τα οφέλη, το κόστος και τους κινδύνους για τις ΗΠΑ. Οι αναλυτές της Rand θεωρούν ότι το πιο τρωτό σημείο της Ρωσίας είναι η οικονομία της, λόγω της μεγάλης της εξάρτησης από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, των οποίων τα έσοδα μπορούν να μειωθούν με πιο σκληρές  κυρώσεις και αύξηση των εξαγωγών ενέργειας των ΗΠΑ. 

Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αντικαθιστώντας το με υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται δια θαλάσσης από άλλες χώρες. Ένας άλλος τρόπος για να βλάψει κανείς την οικονομία της Ρωσίας με την πάροδο του χρόνου είναι να ενθαρρύνει τη μετανάστευση ειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα των νέων Ρώσων με υψηλή μόρφωση. Στον ιδεολογικό και πληροφοριακό τομέα, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι εσωτερικές διαμαρτυρίες και ταυτόχρονα να υπονομευθεί η εικόνα της Ρωσίας προς τα έξω, να την διώχνουν από τα διεθνή φόρουμ και να μποϊκοτάρουν τις διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνει.

 

Στον γεωπολιτικό τομέα, ο εξοπλισμός της Ουκρανίας επιτρέπει στις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν το σημείο μεγαλύτερης εξωτερικής ευπάθειας της Ρωσίας, αλλά αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί ώστε να διατηρεί τη Ρωσία υπό πίεση χωρίς να οδηγεί σε μεγάλη σύγκρουση στην οποία αυτή θα επικρατούσε.

 

Στον στρατιωτικό τομέα, οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν υψηλά οφέλη, με χαμηλό κόστος και κινδύνους, με την αύξηση των χερσαίων δυνάμεων των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ σε αντι-ρωσική κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας και υψηλά οφέλη, με μέτριους κινδύνους, επενδύοντας ειδικά περισσότερο σε βομβαρδιστικά στρατηγικής σημασίας και επιθετικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που να στρέφονται κατά της Ρωσίας. Η αποχώρηση από την αμερικανορωσική συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Συνθήκη INF) και η ανάπτυξη στην Ευρώπη νέων πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς που να στοχεύουν τη Ρωσία εξασφαλίζει στις ΗΠΑ μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας, αλλά συνεπάγεται και υψηλούς κινδύνους.

 

Αξιολογώντας κάθε επιλογή προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα - συμπεραίνουν οι αναλυτές της Rand - η Ρωσία θα πληρώσει το υψηλότερο τίμημα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, αλλά και αυτές θα πρέπει να επενδύσουν μεγάλους πόρους, αφαιρώντας τους από άλλους σκοπούς. Έτσι, προαναγγέλλουν μια περαιτέρω απότομη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ΗΠΑ/ΝΑΤΟ σε βάρος των κοινωνικών δαπανών.

 

Αυτό το μέλλον μας υπόσχεται η Rand Corporation, η δεξαμενή σκέψης του βαθέως κράτους με τη μεγαλύτερη επιρροή,  το υπόγειο κέντρο πραγματικής εξουσίας των  οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και στρατιωτικών ολιγαρχιών, αυτό που καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρης της Δύσης. Οι «επιλογές» που προβλέπει το σχέδιο είναι στην πραγματικότητα μόνο παραλλαγές της ίδιας πολεμικής στρατηγικής, το τίμημα της οποίας, σε θυσίες και κινδύνους, το πληρώνουμε όλοι μας.

 [ 1 ] Overextending and Unbalancing Russia

Assessing the Impact of Cost-Imposing Options

https://www.rand.org/pubs/research_briefs/RB10014.html