ΕΛΛΗΝΙΚΟ : ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ

 

Στο χάρτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει:

-Ό,τι  είναι μπλέ παραχωρείται σε ιδιώτες "επενδυτές" για πάντα.

-Ότι είναι ροζ παραχωρείται σε ιδιώτες "επενδυτές" για 99 χρόνια και περιφράσσεται.

- Ό,τι είναι πορτοκαλί παραμένει ως δημόσιος κοινόχρηστος χώρος


 


ΕΛΛΗΝΙΚΟ : Η ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ.

"...Η πιο σημαντική, από πολεοδομική άποψη, ρύθμιση περιλαμβάνεται στο τελευταίο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου (το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, δεν περιλαμβάνεται στην αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή). 

Οπως προβλέπει, «επιτρέπεται η κατασκευή περιφράξεων για διαχωρισμό δραστηριοτήτων και λειτουργιών, ακόμα και εντός του ίδιου γηπέδου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». 

Επιπλέον, «για την οριοθέτηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά επιτρέπεται η κατασκευή περίφραξης περιμετρικά της συνολικής έκτασης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». 

Με άλλα λόγια, η πρόσβαση στις περιοχές κατοικίας που θα διαμορφωθούν ή σε όποια άλλη χρήση επιλέξει ο επενδυτής δεν θα είναι ελεύθερη, αλλά ελεγχόμενη (gated community), ενώ οι νέες περιοχές θα είναι αποκομμένες από τις υπόλοιπες γειτονιές του Ελληνικού. 

Πρόκειται για ένα μοντέλο πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, καθώς ακόμα και στις πλέον ακριβές περιοχές κατοικίας μέσα στον αστικό ιστό (λ.χ. Ψυχικό, Εκάλη) δεν απαγορεύεται η ελεύθερη κίνηση των πολιτών. Δείγματά του έχουμε δει μόνο στη μεταολυμπιακή χρήση δύο πολύ μικρών οικιστικών συγκροτημάτων (λ.χ. «Ηλιδα» στο ΟΑΚΑ)..."



[---->]

 Η σύγκρουση όλης της κοινωνίας της υπαίθρου με την μαφία των βαπετζίδων ήταν θέμα χρόνου. Όσοι μέχρι τώρα κοιτούσαν τη δουλειά τους, θα αναγκαστούν να πάρουν θέση

[----->]