Χονγκ Κονγκ: μεταξύ κυρίαρχης αφήγησης και πραγματικών αντιφάσεων




των Nicola Casale, Raffaele Sciortino

1hkΑυτή του Χονγκ Κονγκ είναι εμφανώς μια «έγχρωμη επανάσταση». Αλλά, όπως κάθε έγχρωμη επανάσταση, έτσι κι αυτή, έχει υλικές βάσεις.

Το πρώτo είναι προφανές. Το δείχνει η σαφής υποστήριξη των Αμερικάνων πολιτικών - από τον Τραμπ μέχρι την Κλίντον - και των Βρετανών, η φωτογραφία ηγετών της εξέγερσης με αξιωματούχο του αμερικανικού προξενείου που ανήκει σίγουρα στο προσωπικό της CIA (βλ. Φωτογραφία δίπλα από  https://www.zerohedge.com/news/2019-08-08/evidence-cia-meeting-hk-protest-leaders-china-summons-us-diplomats-over-viral-photo

Μια «διαβούλευση» την οποία οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι δεν μπόρεσαν να διαψεύσουν, τις αμερικανικές σημαίες στις διαδηλώσεις και τη σημαία της βρετανικής αποικίας του Χονγκ Κονγκ που υψώθηκε κατά την επιδρομή στο τοπικό κοινοβούλιο ενώ στην επίθεση της 21ης ​​Ιουλίου στο διπλωματικό γραφείο του Πεκίνου η σημαία της Κίνας καταστράφηκε (βλέπε φωτογραφία από: https: //www.scmp.com/news/hong-kong/politics/article/3023817/are-hong-kong-protesters-pro-american-or-british-when-they και φωτογραφίες από: https://www.workers.org / 2019/08/16 /whats-behind-hong-kong-protests /), τις συνεχείς βίαιες προκλήσεις που αποσκοπούσαν σαφώς στην πρόκληση σκληρής αντίδρασης από την πλευρά της αστυνομίας ( θα εμφανιστεί και κάποιος ελεύθερος σκοπευτής της Cia που, όπως και στη πλατεία Μαϊντάν, θα πυροβολεί διαδηλωτές και αστυνομικούς ,την υποστήριξη των δυτικών μμε, φτάνει να δούμε τον τρόπο μηντιακής κάλυψης των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων ή, για να μείνουμε στους δικούς μας, την «αδικαιολόγητη βία» των NoTav - ενάντια στον «αυταρχισμό του Πεκίνου», την υποστήριξη των Facebook, Twitter, κλπ. και φυσικά την όχι και τόσο καλυμμένη δράση των χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ, ακόμη περισσότερο από ό, τι στο Κίνημα της Ομπρέλας, το φθινόπωρο του 2014, από τη National Endowment of Democracy (το Εθνικό Ταμείο Δημοκρατίας), όργανο της μαλακής εξουσίας του Αμερικανικού Πενταγώνου (https: //www.strategic-culture.org/news/2019/08/17/the-anglo-american-origins-of-color-revolutions-ned/). Εν ολίγοις, ο Συνασπισμός των Πολιτικών Δικαιωμάτων διαθέτει στηρίγματα με κάποιο ειδικό βάρος ...

Θυσία στο Brexit η βρετανική Βουλή


Τα πάνω – κάτω, εντός κι εκτός Αγγλίας, έφερε η απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες! 

Η αναστολή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 και 18 Οκτωβρίου, χωρίς την απειλή «ανίερων» διακομματικών συμμαχιών που θα του επιβάλλουν να αποδεχθεί μια συμφωνία εξόδου την οποία κρίνει ως επιβλαβή για τα βρετανικά συμφέροντα κι ενάντια στο πνεύμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, όταν το 52% ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

 Έτσι, στους δύο σχεδόν μήνες που απομένουν μέχρι την 31η Οκτωβρίου, όταν η Αγγλία βάσει του άρθρου 50 θα βρεθεί εκτός ΕΕ, ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορεί να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ζητώντας μια καλύτερη συμφωνία από αυτήν που του έχουν ήδη προσφέρει κι είναι κατά γενική ομολογία ταπεινωτική για την Αγγλία και …διδακτική για όποιον άλλον σκεφτεί ποτέ ξανά να αποχωρήσει από την ΕΕ. 

Ο κίνδυνος για τον ηγέτη των Τόρηδων δεν προερχόταν από την …ήπειρο, αλλά από μια ψηφοφορία στη Βουλή που θα έδινε τη δυνατότητα παράτασης της ημερομηνίας εξόδου, οπότε δεν θα μπορούσε να εκβιάζει με την ημερομηνία λήξης να είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως τώρα!