ΟΙ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ





Είναι σλαβόφωνοι κάτοικοι της Μακεδονίας, με διαμορφωμένη ιδιαίτερη εθνική συνείδηση που τους διακρίνει από τους γείτονές τους, Έλληνες, Αλβανούς, Σέρβους και Βούλγαρους. Και όπως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, τον εθνικό του αυτοπροσδιορισμό τον επιλέγει ο ίδιος ο λαός και όχι οι γείτονές του.

Ως σλαβόφωνοι Μακεδόνες, η πλέον ενδεδειγμένη, σοβαρή και αναμφισβήτητη ονομασία τους είναι "Σλαβομακεδόνες". Η διεκδίκηση εκ μέρους τους του όρου "Μακεδόνες", έχει ως συνέπεια την άρνηση του προσδιορισμού ως Μακεδόνων των Ελλήνων κατοίκων της ελληνικής Μακεδονίας.

Όσο είναι ελληνική -και βουλγάρικη- εθνικιστική ανοησία η άρνηση της μακεδονικής τους ταυτότητας, άλλο τόσο ανόητος είναι και ο δικός τους ισχυρισμός πως μόνο αυτοί είναι Μακεδόνες. Έστω κι αν προτάσσουν συχνά το επίθετο "εθνικά".

Φυσικά, η χώρα τους δεν θα μπορούσε να ονομαστεί "Σλαβομακεδονία", καθώς σ' αυτό θα αντιτιθόταν η ισχυρή αλβανική μειονότητα. Αλλά ως έθνος είναι Σλαβομακεδόνες και η γλώσσα τους είναι η σλαβομακεδονική.




Επειδή έχω γκώσει με τους πατριώτες, ας θυμηθούμε πως το όνομα Μακεδονία είχε δοθεί στους γείτονες ήδη από το 1913 και το είχαν ήδη χρησιμοποιήσει τότε ως τμήμα του Βασιλείου της Σερβίας, και φυσικά αργότερα επί Τίτο, κλπ κλπ, όλα γνωστά. Και πως όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της χώρας μας το είχαν αποδεχτεί, όπως είχαν αποδεχτεί και το "μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο".
Όλοι ξέρουμε πως το χρονίζον θέμα "λύθηκε" λόγω των πιέσεων Αμερικάνων, ΝΑΤΟ και ΕΕ προκειμένου και η βαλκανική αυτή χώρα να ενταχθεί στους παραπάνω οργανισμούς.

Αυτό που δεν αλλάζει πάντως είναι το γεγονός των ευθυνών των ελληνικών κυβερνήσεων για πάνω από έναν αιώνα τώρα, και έτσι σε καμμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται ο όψιμος πατριωτισμός που έχει κατακυριεύσει τους Μεγαλεξανδριστές.

Από τον τοίχο του Θέμη Δημητρακόπουλου αλίευσα τα παρακάτω ενδεικτικά από τα παιδικά μας αναγνώσματα (απόσπασμα) και από τα σχολικά βιβλία (φωτογραφία):


Π. ΔΕΛΤΑ: Στα Μυστικά του Βάλτου

“Ήταν ένα κράμα όλων των βαλκανικών εθνικοτήτων τότε η Μακεδονία. Έλληνες, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Αλβανοί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, ζούσαν φύρδην-μίγδην κάτω από τον βαρύ ζυγό των Τούρκων. Η γλώσσα τους ήταν η ίδια, ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΚΗ, ένα κράμα και αυτή από σλαβικά και ελληνικά, ανακατωμένα με λέξεις τούρκικες.''

Φυσικά, η χώρα τους δεν θα μπορούσε να ονομαστεί "Σλαβομακεδονία", καθώς σ' αυτό θα αντιτιθόταν η ισχυρή αλβανική μειονότητα. Αλλά ως έθνος είναι Σλαβομακεδόνες και η γλώσσα τους είναι η σλαβομακεδονική.

 Φωτογραφία της Ερη Ριτσου. 



Stamatis Andrianopoulos Σωστά Έρη και εγώ έχω αυτό το βιβλίο οπως και του Δημοτικού με την διαφορά ότι τότε δεν ήταν κράτος αλλά νομος της Γιουγκοσλαβίας