ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ


  
Στα μαύρα μεσάνυχτα, η μεγάλης κυκλοφορίας, ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε την εξής κατασκευασμένη είδηση. Το θάνατο 80 νεογνών στο νοσοκομείο της πόλης Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα εξαιτίας του μπλακάουτ.

Επειδή 80 παιδιά έχουν 160 γονείς και μεταξύ θείων, παππούδων και συγγενών μπορούμε εύκολα να φτάσουμε τα 1.000 άτομα που θα άγγιξε αυτό το τρομερό γεγονός, τηλεφωνήσαμε σε φίλους στο Μαρακαΐμπο προκειμένου να τους ρωτήσουμε αν κάποιος στην πόλη είχε δει αυτό το πλήθος ανθρώπων να φωνάζει απεγνωσμένα έξω από το νοσοκομείο .

Το πρώτο στοιχείο ήταν ένα άρθρο στην εφημερίδα El Nacional, την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βενεζουέλα (κατά του Μαδούρο, όπως όλες οι μεγάλες εφημερίδες της Βενεζουέλας), που δημοσιεύει ένα άρθρο με το οποίο διαψεύδει τo θάνατο των νεογνών. Οι γιατροί του νοσοκομείου λένε ότι  ο αριθμός των θανάτων, ήταν ο συνήθης, όπως κάθε μέρα του χρόνου, και ότι η είδηση για το θάνατο  80 νεογέννητων είναι απολύτως ψευδής (πρώτος σύνδεσμος).

Το δεύτερο που κάναμε ήταν να βρούμε από που ξεκίνησε το ψέμα.

Πρόκειται για μια εφημερίδα της Βενεζουέλας που ονομάζεται TalCual, η οποία έχει ήδη καταδικαστεί από το δικαστήριο να αποζημιώσει τον Diosdado Cabello, τον πρόεδρο της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, επειδή τον κατηγόρησε ότι είναι έμπορος ναρκωτικών, αλλά ποτέ δεν παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία.
Αυτή η εφημερίδα, λοιπόν, (που αντιπολιτεύεται και αυτή το Μαδούρο) επικαλείται  ως πηγή της, τις δηλώσεις και ένα τιτίβισμα "του δημοσιογράφου Gustavo Ocando που ήταν αυτόπτης μάρτης".

Αποδείξεις ; Καμία. (Δεύτερος σύνδεσμος)

Στη συνέχεια πήγαμε στο twitter προφίλ αυτού του «δημοσιογράφου» που ο ίδιος αυτοαποκαλείται συνεργάτης του BBC και της Miami Herald (την εφημερίδα των αντικαστρικών στο Μαϊάμι) και ψάξαμε να βρούμε το tweet.

Το βρήκαμε, αλλά το tweet ανάφερε 376 θανάτους εξαιτίας της διακοπής ρεύματος. Δεν επικαλείται κανένα επίσημο έγγραφο και σε όποιον του επισημαίνει ότι θα ήθελε κάποια αποδεικτικά στοιχεία, απαντά κυριολεκτικά «δεν με νοιάζει αν υπάρξουν αντιρρήσεις, οι πηγές μου είναι άνθρωποι απολύτως  αξιόπιστοι και ήταν αυτόπτες μάρτυρες στους θανάτους» και σε ένα άλλο tweet προσθέτει ότι "οι πηγές μου μου λένε ότι από την περασμένη Πέμπτη το νοσοκομείο εκδίδει πιστοποιητικά θανάτου" (τρίτος και τέταρτος σύνδεσμος).

Συνοψίζοντας, ο τίτλος για τη σφαγή των νεογέννητων στη Βενεζουέλα στην πρώτη εφημερίδα της Ιταλίας βασίζεται στις δηλώσεις του Gustavo Ocando και των φίλων του (για τους οποίους δεν γνωρίζουμε καν αν υπάρχουν).
Αφήνουμε σε εσάς την κρίση για την αξιοπιστία αυτών των άρθρων σκουπίδια.

Μας λένε,  όπως συμβαίνει συχνά, ότι και άλλα "αδερφά" μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την ίδια ψευδή είδηση. Ακολουθούν ορισμένοι σύνδεσμοι για όσους επιθυμούν να γράψουν δύο γραμμές.



 (Avvenire)    https://www.avvenire.it/mondo/pagine/venezuela-black-out-morti-80-bambini-ospedale?fbclid=IwAR16GW-wFCBuK3VcM7ixnfj2vs9YoEPrXLizLVByJ27CRgc0V-G7U3aKr3U  




* Λίγες ώρες αργότερα η εφημερίδα Corriere della sera άλλαξε τον τίτλο και το πρώτο μέρος του άρθρου.Να τράβηξε κανείς το αυτί της δημοσιογράφου ή οι διαμαρτυρίες των πολιτών έπιασαν τόπο

[--->]    

Τελευταία, και η δημόσια τηλεόραση,η  ΕΡΤ,  αποφάσισε  και αυτή να μπει στο χορό των φέικ νιουζ (όσον αφορά τη Βενεζουέλα) και να συμπαραταχτεί  με τα ιδιωτικά 

Το μπλακάουτ της Βενεζουέλας έχει όνομα : σχέδιο Nitro Zeus

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.




Ο Πίνο Αρλάκι, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών: «Το μπλακάουτ της Βενεζουέλας έχει όνομα : σχέδιο Nitro Zeus»

Του Pino Arlacchi

 Η διακοπή ρεύματος που έπληξε τη Βενεζουέλα επί τέσσερις ημέρες μπορεί να δίνει ελπίδες στους εχθρούς της σημερινής κυβέρνησης αλλά έχει σίγουρα καταστροφικές συνεπειες για ολόκληρο τον πληθυσμό της.


Το βέβαιο, όμως, είναι ότι δεν αποτελεί έκπληξη για όποιον διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Όλοι οι ειδικοί του κλάδου, πέρα ​​από τον πολιτικό προσανατολισμό τους, πίσω από τον μπλακάουτ του ηλεκτρικού δικτύου στη Βενεζουέλα, αναγνώρισαν αμέσως την αδιαμφισβήτητη υπογραφή του Nitro Zeus . Nitro Zeus  είναι το κωδικό όνομα ενός προγράμματος επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον του Ιράν το οποίο αποσκοπούσε στην παράλυση των συστημάτων αεράμυνας και τηλεπικοινωνιών, μαζί με ένα μεγάλο μέρος του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.




Το σχέδιο αυτό είναι ένα σχέδιο ευρείας κλίμακας και η γέννησή του χρονολογείται από τις πρώτες μέρες της διοίκησης του Ομπάμα. Το Nitro Zeus σχεδιάστηκε από το Πεντάγωνο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και θα εφαρμοζόταν σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι διαπραγματεύσεις που τελικά οδήγησαν στην «πυρηνική συμφωνία το 2015. Από τότε μπήκε στην άκρη, μέχρι και σήμερα , και επανήλθε τώρα ενάντια στη Βενεζουέλα.


Το σαμποτάζ του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας είναι η δεύτερη πράξη (η πρώτη ήταν η αποτυχημένη απόπειρα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα με την Κολομβία, που υποτίθεται ότι θα προκαλούσε την άνοδο του Γουαϊδό στην εξουσία) της λύσης του προβλήματος που στοιχειώνει τον Τραμπ και το διεθνές χρηματοοικονομικό κατεστημένο: "πώς να ρίξουμε το Μαδούρο χωρίς να καταφύγουμε σε ένοπλη επέμβαση", αυτός ήταν το πρωτοσέλιδο των Financial Times της 4ης Μαρτίου, που συνοδευόταν  από το σχετικό κύριο άρθρο της σύνταξης.






Το δε περιοδικό Forbes θεωρεί : «πολύ πιθανή» μια κυβερνοεπίθεση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας

"τελικά, ανεξάρτητα από τι πραγματικά συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στη Βενεζουέλα, είναι πιθανό οι κυβερνο-επιθέσεις στις υποδομές να συνεχίσουν να αυξάνονται ως όπλο του σύγχρονου πολέμου"