Βολιβία : Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος




Τις τελευταίες ημέρες, αυξάνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Εβο και ομάδων που συνδέονται με τη ρατσιστική ακροδεξιά του Καμάτσο, τις Επιτροπές Πολιτών της Σάντα Κρουζ, ο οποίος έχει το πάνω χέρι στην ηγεσία των διαδηλώσεων και την απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στον Εβο σε σύγκριση με τον δεύτερο σε ψήφους υποψήφιο μετά τον Μοράλες, τον πρώην πρόεδρο Κάρλος Μέσα. 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας δήλωσαν χθες ότι δεν πρόκειται να επέμβουν ή να καταστείλουν τον βολιβιανό λαό, περιμένοντας να δοθεί μια πολιτική λύση, ενώ η αντιπολίτευση ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις την Τρίτη εναντίον της κυβέρνησης, απορρίπτοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και απαιτώντας από τον Μοράλες να εγκαταλείψει την εξουσία, αν και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων.

Ο στόχος της δεξιάς, που έχει κάποια λαϊκή υποστήριξη στις πλούσιες περιοχές της χώρας, ειδικότερα στην Σάντα Κρουζ και την Κοτσαμπάμπα, είναι να ρίξει τον Μοράλες, χωρίς καν να περιμένει την επανακαταμέτρηση των ψήφων.


 Εντωμεταξύ, οι τρομοκρατικές ομάδες του ακροδεξιού ηγέτη Καμάτσο κατέλαβαν χθες το απόγευμα τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης και του κρατικού ραδιοφώνου της Βολιβίας και κράτησαν ομήρους τους εργαζόμενους, διακόπτοντας τις εκπομπές που έδειχναν τη βία και την εξέλιξη ενός πιθανού πραξικοπήματος στη χώρα.

Τα μέσα ενημέρωσης που υπέστησαν την επίθεση είναι το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Βολιβίας Televisión, οι σταθμοί Radio Patria Nueva και της Συνομοσπονδία των αγροτών της Βολιβίας (Csutcb), στον τελευταίο μάλιστα, έδεσαν το διευθυντή του, Χοσέ Αραμάγιο, σε ένα δέντρο.

Ο Πρόεδρος Evo Μοράλες όταν έμαθε την εξέλιξη αυτών των κινήσεων τις οποίες οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν πραξικοπηματικές και φασιστικές, τουίταρε: «τα κρατικά μέσα ενημέρωσης BTV e RPN καταλείφθηκαν από οργανωμένες ομάδες που αφού απείλησαν και τρομοκράτησαν τους δημοσιογράφους τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Λένε ότι υπερασπίζονται τη δημοκρατία, αλλά συμπεριφέρονται όπως στη δικτατορία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κρατικού καναλιού Bolivia TV, Miguel Torrijo, κατάγγειλε ότι μια βίαιη ομάδα κατέλαβε τις εγκαταστάσεις του μέσου ενημέρωσης και τους ανάγκασε να διακόψουν τις εκπομπές, «έκλεισαν τις εγκαταστάσεις με κλειδαριές και αλυσίδες,και μας υποχρέωσαν να φύγουμε από το κανάλι», πρόσθεσε.

Αλλά οι βιαιότητες δεν σταμάτησαν εδώ.
Το σπίτι της αδελφής του Eβο Μοράλες παραδόθηκε στις φλόγες (http://www.apcbolivia.org/noticias/noticia.aspx?fill=61513&t=turba-vandálica-quema-casa-de-la-hermana-del-presidente-evo-en-oruro) και στα κοινωνικά δίκτυα οι παραφασιστικές συμμορίες οργανώνουν επίθεση κατά της πρεσβείας της Κούβας και της Βενεζουέλας (https://twitter.com/erikaosanoja/status/1193369057376002053?s=21) εκμεταλλευόμενες την σχεδόν πλήρη απουσία της αστυνομίας που τάχτηκε με το μέρος των πραξικοπηματιών.





Σήμερα, Σάββατο, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέων εκλογών στη χώρα. Ο Μοράλες πήρε αυτή την απόφαση αφού ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρεται πως οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας παρατυπιών.
Ο Μοράλες δήλωσε ακόμη πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία βρέθηκαν στο προσκήνιο κατηγοριών για εκλογική νοθεία στις εκλογές στις 20 Οκτωβρίου, όπου είχε νικήσει ο Μοράλες και πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες στη χώρα.