ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠ’ΌΣΟ ΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ;

 

Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε ένα άρθρο για τα εμβόλια Covid.Μήπως ή διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο από αυτά τα εμβόλια;


https://www.wsj.com/articles/are-covid-vaccines-riskier-than-advertised-11624381749?fbclid=IwAR2Pfpjsdbx4Lgc_y42HUVJSVEj9gqJfKL4a6w3fUCRh1N91z8haKhCVfwU


ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠ’ΌΣΟ ΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ;

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ.

Μια αξιοσημείωτη πτυχή της πανδημίας Covid-19 ήταν το πόσο συχνά μη δημοφιλείς επιστημονικές θέσεις, από τη θεωρία της διαφυγής του ιού από κινεζικό εργαστήριο μέχρι την αποτελεσματικότητα των μασκών, αρχικά απορρίφθηκαν, ακόμη και γελοιοποιήθηκαν, για να επανεμφανιστούν αργότερα στον παραδοσιακό τρόπο σκέψης. Οι διαφορές απόψεων κάποιες φορές είχαν τη βάση τους σε επιστημονικά ζητήματα. Αλλά ο πιο κοινός λόγος αντιπαράθεσης ήταν πολιτικός.

Η επόμενη αλλαγή πορείας της ενιαίας σκέψης ίσως είναι κοντά. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των εμβολίων Covid-19 έχουν υποτιμηθεί. Όμως, η πολιτική του μαζικού εμβολιασμού έχει υποβαθμίσει τις ανησυχίες τους και τις έχει βάλει στο περιθώριο της επιστημονικής σκέψης. Αυτό μέχρι στιγμής.

Η ασφάλεια των φαρμάκων – και των εμβολίων – πολλές φορές δεν αξιολογείται πλήρως μέχρι αυτά να  διανεμηθούν σε μεγάλη ποσότητα. Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται η ροφεκοξίμπη (Vioxx), ένα παυσίπονο που αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, αντικαταθλιπτικά που φάνηκε να αυξάνουν τις απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ των νέων ενηλίκων και ένα εμβόλιο γρίπης που χρησιμοποιήθηκε κατά την επιδημία της γρίπης των χοίρων την περίοδο 2009-10, το οποίο ήταν ύποπτο ότι προκαλούσε εμπύρετες κρίσεις και ναρκοληψία σε παιδιά.

Τα στοιχεία, όμως ,από τον πραγματικό κόσμο είναι ανεκτίμητα, καθώς οι κλινικές δοκιμές καταγράφουν συχνά περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι αντιπροσωπευτικοί του γενικού πληθυσμού. Για την ασφάλεια των φαρμάκων μαθαίνουμε περισσότερα από τα πραγματικά στοιχεία και έτσι μπορούμε να προσαρμόσουμε τις κλινικές οδηγίες και να ζυγίσουμε κινδύνους και οφέλη.

Το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων (Vaers ) , που διαχειρίζονται τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ( Centers for Disease Control and Prevention, CDC ) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA ), είναι μια βάση δεδομένων που επιτρέπει στους Αμερικανούς να τεκμηριώνουν ανεπιθύμητα συμβάντα μετά τη λήψη εμβολίου.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών μας λένε ότι η βάση δεδομένων δεν έχει σχεδιαστεί για να προσδιορίζει αν οι παρενέργειες οφείλονται στο εμβόλιο. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα μπορούν να αξιολογηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους, και αυτό υποστηρίζουν ότι κάνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Τα δεδομένα του Συστήματος Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων για τα εμβόλια Covid-19 έχουν ενδιαφέρον. Σε 310 εκατομμύρια εμβόλια Covid-19 που χορηγήθηκαν, το επίπεδο των παρενεργειών που αναφέρθηκαν ήταν υψηλό τις ημέρες αμέσως μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια σημείωναν κατακόρυφη πτώση. Είναι πιθανό ότι ορισμένες από αυτές τις παρενέργειες θα είχαν σημειωθεί ούτως ή άλλως. Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στην τάση να αναφέρονται περισσότερο οι παρενέργειες να στρέφεται περισσότερο η προσοχή στις παρενέργειες που παρατηρούνται αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

Η βάση δεδομένων δεν μπορεί να μας πει τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχε εμβολιασμός. Ωστόσο, η έντονη εμφάνιση ορισμένων παρενεργειών αμέσως μετά τον εμβολιασμό είναι ανησυχητική και η σιωπή γύρω από αυτά τα πιθανά σημάδια επιβλαβών καταστάσεων αντανακλά την πολιτική για τα εμβόλια Covid-19. Το να στιγματίζονται αυτές οι ανησυχίες κάνει κακό στην επιστημονική ακεραιότητα και βλάπτει τους ασθενείς.

Με βάση τα δεδομένα τα οποία λαμβάνονται απευθείας από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων, παρατηρούνται τέσσερις σοβαρές παρενέργειες: χαμηλά αιμοπετάλια (θρομβοπενία). μη μολυσματική μυοκαρδίτιδα ή φλεγμονή της καρδιάς, ειδικά για άτομα κάτω των 30 ετών. βαθιά φλεβική θρόμβωση και θάνατος. Το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων κατέγραψε 321 κρούσματα μυοκαρδίτιδας σε διάστημα πέντε ημερών μετά τον εμβολιασμό, τα οποία μηδενίστηκαν σχεδόν μετά από 10 ημέρες. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι μόνο ένα μικρό μέρος των παρενεργειών έχει αναφερθεί, οπότε ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών είναι σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερος και η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από την κλινική μας εμπειρία.

Προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να γίνονται αναλύσεις με τη  χρήση μεγάλων συνόλων δεδομένων τα οποία διαθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας και οι οργανισμοί υγείας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ασφαλώς και γνωρίζουν αυτά τα πρότυπα δεδομένων, αλλά κανένας από τους δύο οργανισμούς δεν έχει αναγνωρίσει αυτήν την τάση με συνέπεια οι κίνδυνοι από ένα εμβόλιο Covid-19 μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη  για ορισμένους πληθυσμούς χαμηλού κινδύνου, όπως παιδιά, νεαροί ενήλικες και άτομα που έχουν αναρρώσει από το Covid-19. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα εξάπλωσης της λοίμωξης στην κοινότητα, αφού η πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος εξαρτάται από το ρίσκο της έκθεσής του.

Και κάτι που δεν θα το μάθετε ποτέ από τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας είναι ότι, δεν υπάρχει ούτε μία δημοσιευμένη μελέτη που να δείχνει ότι όσοι έχουν ήδη νοσήσει από τη λοίμωξη θα οφεληθούν αν εμβολιαστούν κατά του Covid-19. Ότι αυτό δεν αναγνωρίζεται εύκολα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ή τον Anthony Fauci είναι μια ένδειξη για το πόσο βαθιά έχει παρεισφρήσει η πανδημική πολιτική στην επιστήμη.

Υπάρχουν, ωστόσο, σημάδια επιστημονικής ειλικρίνειας. Τον Μάιο, ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέτασε τα αρχεία από τους πρώτους 100 ν θανάτους τροφίμων οίκων ευγηρίας που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer. Ο Οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο «πιθανότατα» συνέβαλε στο θάνατο 10 εξ αυτών λόγω παρενεργειών όπως πυρετός και διάρροια και «ίσως» συνέβαλε στο θάνατο 26 άλλων. Αλλά αυτό το είδος πνευματικής τιμιότητας είναι σπάνιο. Και είναι σπάνιο να συνδέεται οποιοδήποτε εμβόλιο με θανάτους, επομένως αυτή η ασυνήθιστη εξέλιξη για τα εμβόλια mRNA αξίζει περαιτέρω έρευνας.

Αυτό για την ανάκτηση της επιστημονικής τιμιότητας θα είναι ένας ανηφορικός αγώνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πολιτική κατά του Τραμπ την άνοιξη του 2020 είχε ως αποτέλεσμα τη λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Tα δημοσιεύματα συχνά στερούνται πνευματικής περιέργειας ως προς την επάρκεια ή μη των κατευθυντήριων γραμμών της δημόσιας υγείας ή δεν μας εξηγούν το λόγο που μια θορυβώδης μειονότητα επιστημόνων διαφωνεί έντονα με τις επικρατούσες απόψεις. Υπήρξαν επιστήμονες που τάχτηκαν υπέρ ή κατά των θεραπειών Covid-19 οι οποίοι την ίδια στιγμή έχουν οικονομικές συναλλαγές με φαρμακευτικές εταιρείες και ιδρύματα.

Οι αρχές δημόσιας υγείας κάνουν λάθος να θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του κοινού και δεν είναι πρόθυμες  να παραδεχτούν την πιθανότητα βλαπτικών επιπτώσεων από  ορισμένες παρενέργειες των εμβολίων. Θα υπάρξουν σίγουρα μόνιμες συνέπειες από την ανάμειξη της πολιτικής με την επιστήμη στο χειρισμό μιας κρίσης στη δημόσια υγεία.

[------>]