Με των πολλών τη λογική



Με των πολλών τη λογική  

Στίχοι : Μήτσος Σταυρακάκης
Μουσική : Γιωργης Ξυλούρης 


 Με των πολλών τη λογική
δεν συμφωνώ καθόλου
βγαίνω απ' τη στράτα του Θεού
και μπαίνω στου διαόλου.

Ρωμάνου,Εμπρήσκους και Χριστού*
και βρύση του Βαρσάμου
νερό καθάριο δώστε μου
να σβήσω τη φωθιά μου.

*πηγές στα Ανωγειανά όρη
________________________________________
­

Κι όμως η ιδέα της "εκτύπωσης ευρώ" ανήκει στη Νέα Δημοκρατία...


"Την ερώτηση «Γιατί δεν “κόβουν” 300 δισ. για να μηδενίσουν και το χρέος;», η ΝΔ δεν θα έπρεπε να τη θέσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον εαυτό της, καθώς πρώτος ο υποψήφιος βουλευτής της, Γιώργιος Καισάριος, είχε αρθρογραφήσει στο...
capital.gr υποστηρίζοντας τη λύση της… εκτύπωσης ευρώ"

Σάλο προκάλεσε η δήλωση της υποψήφιας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή ότι θα «κόψει» 100 δισ. ευρώ η χώρα αν τερματιστεί η ρευστότητα και αμέσως απάντησε ειρωνικά η Νέα Δημοκρατία. Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ ανακοινώθηκαν τα εξής για την δήλωση της κας Μακρή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει διά στόματος της υποψήφιας βουλευτού του Ραχήλ Μακρή ότι αν σταματήσει η ρευστότητα στην Ελλάδα, θα “κόψουν” μόνοι τους 100 δις ευρώ. Γιατί δεν “κόβουν” 300 δισ. για να μηδενίσουν και το χρέος;».


Από τη στιγμή όμως που σύμφωνα με τη ΝΔ, η δήλωση μιας υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε και η δήλωση ενός υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ εκπροσωπεί ολόκληρη τη ΝΔ. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, την ερώτηση «Γιατί δεν “κόβουν” 300 δισ. για να μηδενίσουν και το χρέος;», η ΝΔ δεν θα έπρεπε να τη θέσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον εαυτό της, καθώς πρώτος ο υποψήφιος βουλευτής της, Γιώργιος Καισάριος, είχε αρθρογραφήσει στο capital.gr υποστηρίζοντας τη λύση της … εκτύπωσης ευρώ. Το άρθρο του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ . Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ «Ναι, οι περιφερειακές τράπεζες μπορούν να τυπώσουν χρήμα υπό την πιο πάνω ερμηνεία. Το ανακαλύψαμε οι περισσότεροι από εμάς το 2010, όταν η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τύπωσε ξεχωριστά από το ευρωσύστημα περίπου 80 δισ. ευρώ (αν θυμάμαι καλά). Αργότερα η ΤτΕ τύπωσε περίπου 110 δισ. ευρώ με τον ίδιο τρόπο. Έκανε χρήση αυτό που λέμε συναλλαγές ELA».

Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ είχε γράψει την προηγούμενη ημέρα σε άλλο άρθρο του –μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ – το εξής: «Όσον αφορά το ρίσκο της κεντρικής τράπεζας κτλ, έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο ότι η κεντρική τράπεζα για πρακτικούς λόγους δεν μπορεί να πτωχεύσει. Αλλά ακόμα και να πτωχεύσει η ΤτΕ, big deal αγαπητέ αναγνώστη. Τυπώνει η ΤτΕ 300 δισ. ευρώ, στη συνέχεια της κάνουμε στάση πληρωμών (έστω αν δεν μας κοστίζει τίποτα) και στη συνέχεια πτωχεύει και ανοίγει την επόμενη μέρα με άλλο ΑΦΜ. Τα πράγματα είναι απλά».

Απλά τα πράγματα! Και αν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαβάζουν όσο θα έπρεπε τις θέσεις των άλλων, τουλάχιστον στη ΝΔ θα έπρεπε να διαβάζουν τις απόψεις των υποψηφίων βουλευτών τους, πριν σπεύσει ολόκληρη κυβέρνηση να εκτεθεί με τέτοιο τρόπο.

* Βρήκα το άρθρο του Γιώργου Καισάριου από τον χρήστη του twitter @andreasgr1971

πηγή: kartesios.com

left.gr

Καταθέτουν τρόμο, τοκίζουν κίνδυνο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κινδυνολογία από τη Ν.Δ. με τη βοήθεια πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Το αίτημα δύο τραπεζών στον Εκτακτο Μηχανισμό (ELA), ώστε να διασφαλίσουν τη ρευστότητά τους, επιχειρήθηκε να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η Συγγρού επενδύει στην πρόκληση ανασφάλειας στους καταθέτες.

O Αντώνης Σαμαράς παίζει τα ρέστα του στο σενάριο πως, εάν υπάρξει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα οδηγηθεί στην καταστροφή, με μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες, κλείσιμο των ΑΤΜ, διακοπή χρηματοδότησης της χώρας και, τελικά, επιστροφή στη δραχμή.

Το μοτίβο αυτό επανέλαβε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο άνθρωπος ο οποίος, μαζί με τη Σοφία Βούλτεψη, έχουν εξειδικεύσει επικοινωνιακά το τελευταίο εξάμηνο την επιχείρηση αποδόμησης του προγράμματος και των αντιφάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο οικονομικό πεδίο.

*Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Τάσου Τσακίρογλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί.

400.000 οικογένειες ξεπούλησαν περιουσιακά στοιχεία το 2014 για να επιζήσουν – έρευνα ΙΜΕ

Σε οικονομική και κοινωνική «λαιμητόμο» έχουν μετατραπεί οι δυσβάστακτοι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ και οι υποχρεώσεις για τα δάνεια για την πλειονότητα των πολιτών, δεδομένου του γεγονότος ότι χιλιάδες νοικοκυριά ζουν μόνο με τον -«κουρεμένο» από τα μνημόνια- μισθό ενός εργαζομένου ή τη σύνταξη των μεγαλυτέρων της οικογένειας ή, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν κανένα εισόδημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ) περίπου 400.000 νοικοκυριά το 2014, αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για ανταποκριθούν στις τρέχουσες ανάγκες τους!

Στο ίδιο πλαίσιο, 3 στα 10 νοικοκυριά εκφράζουν φόβο ότι θα χάσουν το σπίτι τους εξ αιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2013), σχεδόν τα ¾ των νοικοκυριών αναφέρουν ότι έχουν υποστεί μειώσεις μέσα στο 2014, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα εισοδήματα συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία.

Επίσης, στην έρευνα του ΙΜΕΓΣΕΒΕΕ, το 46,9% του πληθυσμού δήλωσε ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και το 55% του πληθυσμού δήλωσε ότι χρειάστηκε επιπρόσθετους μη ίδιους πόρους (δανεισμό από συγγενείς- φίλους, τραπεζικό δανεισμό, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ενεχυροδανειστήριο).

«Θηλιές»
ο 25,2% των νοικοκυριών που διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 900,000 νοικοκυριά έχουν δανειακά βάρη στο ακίνητο που διαμένουν. Από τα 900,000 νοικοκυριά που έχουν στεγαστικό δάνειο, περίπου 150,000 νοικοκυριά (17%) έχουν καθυστερημένες οφειλές σε μόνιμη βάση και άλλα 150.000 νοικοκυριά (16,2%) αποπληρώνουν αλλά με συχνές καθυστερήσεις.
tsepiadeia2

Η συσσώρευση των οικονομικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών μέσα στο 2014 συνεχίστηκε. Περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκονται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το δημόσιο, ταμεία Δ.Ε.Κ.Ο., τράπεζες, δάνεια κ.λ.π, λόγω αδυναμίας (35,8%). Ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην παγίδα ιδιωτικού χρέους είναι τα πολυμελή νοικοκυριά (45,7%) και τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια (47,2%).

Συνολικά το 27,6% των νοικοκυριών έχει οφειλές προς την εφορία, εκ των οποίων μόνο το ¼ έχει κάνει αίτηση για υπαγωγή στις 72 – 100 δόσεις. Αντίστοιχα, ασφαλιστικές εισφορές δηλώνει ότι οφείλει το 13,2%, εκ των οποίων μόνο ¼ έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στις 72 – 100 δόσεις. Παρά την αρχική αισιοδοξία, είναι προφανές ότι η εισαγωγή του μέτρου των 72 – 100 δόσεων δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το 38,4% του πληθυσμού έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Η μεγαλύτερη έκθεση στον τραπεζικό δανεισμό παρουσιάζεται στο νομό Αττικής (43,7%). Το 38,3% όσων χρωστούν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών.

ΕΝΦΙΑ
Μέσα στο 2014, ξεπέρασε το 54% το ποσοστό των νοικοκυριών κλήθηκε να πληρώσει φόρο ακινήτων πάνω από 500 ευρώ για φόρο ακινήτων. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν 46,8%. Τούτο σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβάρυνε πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά. Αν συνυπολογίσουμε την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων και τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων συνάγεται ότι το 60% των νοικοκυριών επιβαρύνθηκε με φόρο κατοχής ακινήτου αξίας τουλάχιστον ενός μισθού, ο οποίος προφανώς αποσπάστηκε από την κατανάλωση και την πραγματική οικονομία.

Επισημαίνεται ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει αναγκάσει πάνω από τα ¾ των νοικοκυριών να περιμένουν τις περιόδους των εκπτώσεων προκειμένου να προμηθευτούν ακόμη και βασικά είδη.

Tο ελληνικό χρέος και το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο


Μοιάζει ακατανόητη η επιμονή πολιτικών κατά κύριο λόγο παραγόντων της Ευρώπης στην αποπληρωμή ενός χρέους (του ελληνικού) το οποίος κανείς οικονομολόγος στον κόσμο δεν το θεωρεί βιώσιμο.

Αυτή η επιμονή προφανώς οικοδομείται μάλλον σε πολιτικές παρά οικονομικές σκοπιμότητες, καθώς όπως είπαμε κανείς δεν μπορεί να υποδείξει ένα αξιόπιστο οικονομικό μοντέλο αποπληρωμής του. Γιατί λοιπόν αυτή η επιμονή όλων αυτών των …σπουδαίων Ευρωπαίων πολιτικών (συμπεριλαμβανομένων και των Σαμαρά- Βενιζέλου) σε κάτι ανέφικτο;

Η αμερικανική βίβλος των αγορών η εφημερίδα wall street Journal υπαινίχθηκε την απάντηση σε ρεπορτάζ με τίτλο: Oι υπό συνταξιοδότηση πολιτικοί τροχοπέδη για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Το δημοσίευμα, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι φιλοξενεί απόψεις του Βρετανού οικονομολόγου Φιλίπ Ρεγκρέν, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2014 διετέλεσε επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρώην Προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Λεγκρέν υποστηρίζει πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αλλά απλά μεταθέτουν τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων, έως ότου οι επικεφαλής των φορέων χάραξης πολιτικής που εμπλέκονται σήμερα στην υπόθεση, συνταξιοδοτηθούν και απεμπλακούν από το ζήτημα.

Γιατί άραγε; Η απάντηση είναι απλούστατη αν θυμηθεί ότι οι εν λόγω επιφανείς Ευρωπαίοι πολιτικοί με την απόλυτη συμφωνία των εγχώριων κυρίων (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά Βενιζέλου) μετέφεραν το ελληνικό χρέος από τον ιδιωτικό τομέα στον επίσημο. Με πιο απλά λόγια:
  • οι σπουδαίοι αυτοί Ευρωπαίοι κύριοι, μετέφεραν τα ελληνικά χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα στις πλάτες των λαών τους
  • και οι εγχώριες μαριονέτες τους (Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς και Βενιζέλος) επέτρεψαν να πληρωθούν οι ιδιώτες πιστωτές αναλαμβάνοντας η Ελλάδα νέα χρέη (δάνεια) από τους εταίρους..
Συνοψίζοντας: Tο ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο (συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών πολιτικών μαριονετών) έχει πολλά να κρύψει σχετικά με τον γνώμονα των αποφάσεών του σχετικά με το ελληνικό χρέος, καθώς δε θα πρέπει να ξεχνάμε οι εν λόγω πολιτικοί παράγοντες είναι εκλεγμένοι από λαούς για να εξυπηρετούν τα συμφέροντάς τους και δεν είναι υπάλληλοι τραπεζών τις οποίες φρόντισαν να εξυπηρετήσουν. Εκτός κι αν είναι

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

Σε αυτούς τους ανθρώπους εμπιστευτήκαμε την Ελλάδα

Σαμαράς & Βενιζέλος ως Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,
φορολόγησαν τα φτωχά και μεσαία στρώματα από το πρώτο ευρώ 
και όσους υπεξαίρεσαν χρήματα του δημοσίου τους αθωώνουν στα δικαστήρια.
Τα παραμύθια του Σαμαρά
δεν τα πιστεύει κανείς
ούτε ο ίδιος
Σε αυτούς τους ανθρώπους εμπιστευτήκαμε την Ελλάδα 40 χρόνια τώρα
Για τη Νέα Δημοκρατία
η εξόντωση της μεσαίας τάξης
είναι δέσμευση






 

 



[--->]