Δύο απάτες για μία κάλπη





Το ανύπαρκτο «σχέδιο Σόιμπλε», η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος χωρίς την Ελλάδα

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου 

Απάτη πρώτη: Οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και όλον του μνημονιακού τόξου, υποβοηθούμενες παραδόξως από το ΚΚΕ, που θεωρεί ένα και το αυτό την Ευρωζώνη και την εναλλακτική του εθνικού νομίσματος, αλλά και από τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, που έχει προσχωρήσει εδώ και μήνες στη ρητορική τον «καταστροφικού Grexit», επιχείρησαν να κλείσουν σ' αυτή την εκλογική καμπάνια την «απαγορευμένη συζήτηση», βασισμένες σε έναν ισχυρισμό που τον περιέβαλαν με το κύρος αδιαμφισβήτητού γεγονότος: το περίφημο «σχέδιο Σόιμπλε». 

Την ίδια χρήση είχαν και οι δηλώσεις Γιούνκερ και Τονσκ στις 8 Ιουλίου, 3 μέρες μετά το δημοψήφισμα, ότι «έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit». Δυο μήνες και πλέον μετά, κι ενώ πάνω στην υποτιθέμενη απειλή τον «σχεδίου Σόιμπλε» και των παραλλαγών του έχει οικοδομηθεί η φιλοσοφία της ανυπαρξίας εναλλακτικής, της αναπόφευκτης αποδοχής του μνημονίου και της εκβιαστικής προσφυγής στις κάλπες, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο κατεδαφίζει το μύθο τον σχεδίου Σόιμπλε.

 Και αποκαλύπτει μια πολιτική απάτη εις βάρος του ελληνικού λαού. Το μόνο που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω είναι αν σχεδιαστές αυτής της απάτης ήταν ο Σόιμπλε και το ιερατείο των Βρυξελλών ή είχαν συναυτουργούς και στην Ελλάδα. Ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφων του Thomson Reuters, «τι είδους αμφιβολίες εγέρθηκαν για το ευρώ;», είπε: 

Ναι,αλλά το τσιπράκι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή...

 Το μνημόνιο προστατεύει τη φοροδιαφυγή

Το TPP είχε προειδοποιήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τον Αύγουστο,με αποκλειστικό ρεπορτάζ του βασισμένο σε έγγραφο του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Παναγιώτη Δανή.

του Θάνου Καμήλαλη
Να τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Το τρίτο μνημόνιο στις διατάξεις του για τη φορολογική διοίκηση (σελ 38, ΦΕΚ 94 δημοσιευμένος στις 14/8) προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση της αυτονομίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την ενσωμάτωση του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι των εφοριακών, η αποδυνάμωση της «αιχμής του δόρατος» στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής το μόνο που θα καταφέρει είναι να αποδιοργανώσει τον φορολογικό έλεγχο. Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες όσο και ενώσεις εφοριακών όπως ο Σύλλογος Αττικής και Κυκλάδων έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της αποδιοργάνωσης, με τελευταίες δύο ανακοινώσεις τους που δημοσιεύτηκαν στις 17 και τις 14 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Χιλιάδες υποθέσεις στα σκουπίδια

Το ΣΔΟΕ έχει αυτήν τη στιγμή στην κατοχή του περίπου 38.000 υποθέσεις πιθανής φοροδιαφυγής, πολλές από τις οποίες έχουν ελεγχθεί πλήρως και από τα πορίσματα προκύπτουν σοβαρά παραπτώματα, φόροι, πρόστιμα, άρα και άμεσα εισπράξιμα έσοδα για το ελληνικό κράτος. Σύμφωνα όμως με το νέο μνημόνιο, που καταργεί το ν. 4321/2015, αυτοί οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ μετατρέπονται σε «πληροφοριακά δελτία» και ο έλεγχος αυτών των περιπτώσεων είναι υπόθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα όπως ρητά αναφέρεται στο μνημόνιο, στους εφαρμοστικούς νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή τον Αύγουστο, η διάταξη για τα πληροφοριακά δελτία έχει, για ακατανόητους λόγους, αναδρομική ισχύ.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ολοκληρωμένες εκθέσεις με πρόστιμα και φόρους για τους παραβάτες δεν έχουν πλέον καμία ισχύ, το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να εισπράξει τα προβλεπόμενα έσοδα και ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών ξεκινάει από την αρχή. Μια διαδικασία που, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν σύλλογοι εφοριακών, θα χρειαστεί χρόνια για να επαναληφθεί. Κάτι τέτοιο θα στερήσει από το κράτος άμεσα έσοδα περίπου μισού δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα κι επιπλέον έσοδα για να καλύψει τους πιο δυσβάσταχτους όρους του προγράμματος. Θα έχει ως αποτέλεσμα επίσης πολλές από αυτές τις υποθέσεις φοροδιαφυγής να παραγραφούν, ακόμα και στο τέλος του 2015...

Η μεταφορά στην ΓΓΔΕ

Σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπει το μνημόνιο, «με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες και κάθε διαδικαστικό ζήτημα για τη μεταφορά 3.500 υποθέσεων που ελέγχονται από την Ειδική Γραμματεία του Σ.Δ.Ο.Ε. στη Γ.Γ.Δ.Ε.» Ως υποθέσεις, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «νοείται έλεγχος συγκεκριμένου Φυσικού ή Νομικού Προσώπου», δηλαδή κάθε ΑΦΜ έιναι και μία υπόθεση. Παράλληλα από τους 750 υπαλλήλους που βρίσκονται στο ΣΔΟΕ μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ οι 500 και ειδκότερα «350 έμπειροι ή πιστοποιημένοι ελεγκτές και 150 από τους υπολοίπους υπαλλήλους»

Από Δευτέρα,η προεκλογική περίοδος

- Κάντε ένα κόπο και διαβάστε το πριν πάτε να ψηφίσετε...
- Η «ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Το τρίτο Μνημόνιο περιλαμβάνει 223 προαπαιτούμενα, δηλαδή νομοθετικές δράσεις από τις οποίες εξαρτώνται οι περιοδικές αξιολογήσεις της «τερατόικας» και η εκταμίευση των δόσεων του νέου δανείου, σύμφωνα με τα μνημονιακά «έθιμα» που έχουν καθιερωθεί από τον Μάιο του 2010.

Αριθμητικά τα προαπαιτούμενα κατανέμονται ως εξής στην τετραετία:

  • 127 το 2015
  • 81   το 2016
  • 12   το 2017
  • 3     το 2018
 Από το σύνολο αυτών των προαπαιτούμενων, 51 πρέπει να νομοθετηθούν-εφαρμοστούν εντός του Οκτωβρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.
 Στο χρονοδιάγραμμα που έχουν επιβάλει οι δανειστές, και που ουσιαστικά αποτελεί το πρόγραμμα οποιασδήποτε κυβέρνησης αναδειχθεί, υπάρχουν μέτρα διοικητικού-γραφειοκρατικού χαρακτήρα, μέτρα εκ πρώτης όψεως «ουδέτερα» και μέτρα που συνιστούν κυριολεκτικά μια «Μαύρη Βίβλο» λιτότητας, απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, κατεδάφισης του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
 Είναι να μέτρα που έχουν εξαφανιστεί από την προεκλογική καμπάνια των μνημονιομάχων, ή προβάλλονται, επιλεκτικά, εξωραϊστικά και παραπλανητικά. Σταχυολογούμε τα πιο σημαντικά όπως αναφέρονται στο χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου, από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο 2018:

Να μην έρθει η Δεξά! (με σημιτική προφορά)


 

Αθλιότητα..ΜΑΤ εισβάλλουν σε διαμέρισμα, για να συλλάβουν διαδηλωτές
Αυτά είναι τα ΜΑΤ, που μας άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα, που έμειναν τα ίδια σκατά από την κυβέρνηση Σαμαρα.....Κατά τα αλλά, φοβηθείτε μην έρθει η Δεξιά!Απίστευτα σκηνικά στο Κερατσίνη, κατά την πορεία αντιφασιστών, για την επέτειο δύο χρόνων της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από Χρυσαυγίτη. Δημιουργήθηκε ένταση, και τα επίσης φασιστικά ΜΑΤ, άρχισαν το ξύλο και τις άδικες συλλήψεις, ενώ εισέβαλαν σε διαμέρισμα για σύλληψη, χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη του σπιτιού....Υπηρεσιακή Χούντα, κύριε Τσίπρα και Μεϊμαράκη!Συλληψεις πολιτων απο μπαλκόνια σπιτιών στο κερατσίνι. #antireport #killahp #antifa pic.twitter.com/5rtzfhHZgc— U (@kinimatini) Σεπτέμβριος 18, 2015

Ποιο χρέος ; και ποια διαπραγμάτευση ;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντισταθμίσει τις οδυνηρές δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου με την προβολή ως μείζονος επιτυχίας της «δέσμευσης» των δανειστών να συζητήσουν τους προσεχείς δύο μήνες- εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη θηριώδης αξιολόγηση των 51 προαπαιτούμενων- κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Δημοσίευμα του Reuters χθες, επικαλούμενο αξιωματούχους της Κομισιόν, παρουσίασε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποτιθέμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (σήμερα κοντά στο 180% του ΑΕΠ), με κεντρική ιδέα ένα πλαφόν 15% του ΑΕΠ στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του. 

Δηλαδή, οι τόκοι και τα χρεολύσια που πληρώνει κάθε χρόνο η χώρα να μην υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό, πράγμα που θα επηρεάζεται από το ονομαστικό ύψος του ΑΕΠ. Για παράδειγμα, με σημερινές τιμές ΑΕΠ το πλαφόν 15% μεταφράζεται σε περίπου 27 δισ. τον χρόνο. Αν το ΑΕΠ σε λίγα χρόνια φτάσει τα 200 δισ. το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μπορεί να ανέβει μέχρι τα 30 δισ.


Στην πραγματικότητα η εισήγηση των δανειστών για πλαφόν 15% του ΑΕΠ περισσότερο διασφαλίζει την εξόφλησή τους, παρά ελαφρύνει την ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2021- 2024 το αθροιστικό κόστος χρεολυσίων και τόκων κυμαίνεται από 28 – 35 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ πάνω από το πλαφόν 15%. 

Με την τεχνική του πλαφόν αποσυμφορίζονται οι χρονιές με υψηλό κόστος εξόφλησης, αλλά φορτώνονται οι αμέσως επόμενες χρονιές. Έτσι, οι δανειστές διασφαλίζονται ότι θα πάρουν τα λεφτά τους και ότι η μηχανή εξόφλησης του χρέους κάθε χρόνο θα τους αποδίδει το μέγιστο δυνατό, αποστραγγίζοντας την οικονομία από κάθε ευκαιρία κοινωνικής και παραγωγικής αξιοποίησης των όποιων πλεονασμάτων της.

Φυσικά, με τον μηχανισμό αυτό, εφόσον υιοθετηθεί, εγκαταλείπεται και επίσημα το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους- που μέχρι τώρα το ΔΝΤ θεωρούσε αδιαπραγμάτευτο, πιέζοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να προχωρήσουν σε μια ριζικότερη αναδιάρθρωση, με μεγάλη επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων και, ιδεωδώς, και κούρεμα- και υποκαθίσταται από το απατηλό κριτήριο της «εξυπηρετησιμότητας».

Προφανής σκοπός της πρότασης είναι να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις των αυστηρών εκτιμήσεων του ΔΝΤ για το μη βιώσιμο του ελληνικού χρέους και, τελικά, να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στον νέο δανεισμό των 83-86 δις. ευρώ, αφού ο ESM έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί και να δεν θέλει να το αναλάβει στο σύνολό του. Ποσό μέχρι 20 δισ. προορίζεται να αναληφθεί από το ΔΝΤ, με τους δικούς όρους σύντομης αποπληρωμής ( 5-10 χρόνια, ανάλογα με την πρόβλεψη περιόδου χάριτος) και με τα δικά του υψηλά επιτόκια ( κατά μ.ο. 3,8%).