Γιατί ανέβηκαν τόσο πολύ οι τιμές του φυσικού αερίου

 

Η έλλειψη φυσικού αερίου δεν είναι ένας από τους λόγους που προκάλεσε την αύξηση της τιμής. Γιατί λοιπόν οι τιμές ανέβηκαν τόσο πολύ; Εδώ και μερικά χρόνια, η Ευρώπη αποφάσισε την απορρύθμιση του τομέα και εισήγαγε τη λεγόμενη αγορά spot, στην οποία η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζεται από έναν χρηματοπιστωτικό δείκτη, το TtF, που εξαρτάται από ένα εικονικό χρηματιστήριο με έδρα το Άμστερνταμ. Εδώ η αξία του φυσικού αερίου αλλάζει κάθε μέρα όχι απαραίτητα με βάση την πραγματική ποσότητα καυσίμου που είναι διαθέσιμη, αλλά με βάση καθαρά οικονομική ευκολία.


Η διευκόλυνση μεταφοράς τίτλων (Ttf) είναι η ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια εικονική πλατφόρμα (ένας δείκτης) του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ, όπου πωλούνται και αγοράζονται "συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης" φυσικού αερίου και φυσικού αερίου, δηλαδή συμβόλαια που προβλέπουν την πώληση ορισμένης ποσότητας φυσικού αερίου σε ορισμένη ημερομηνία.

Η τιμή του φυσικού αερίου από τους προμηθευτές συνδέεται στενά με τον δείκτη Ttf, αλλά μέχρι σήμερα η τιμή αυτή έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Επί του παρόντος, οι λύσεις που συζητούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση του προβλήματος αυτού είναι η αποσύνδεση και τα ανώτατα όρια τιμών.

📍Η αποσύνδεση προτείνει την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

📍Το πλαφόν τιμών, από την άλλη , θα περιλαμβάνει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου. Μεταξύ των υποθέσεων: ένα ανώτατο όριο για όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο ή ένα ανώτατο όριο μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο.

[--->]