Τρομοκρατία στην Αγκυρα.Δεκάδες οι νεκροί



Terrore ad Ankara. Bombe contro la Marcia della Pace, decine di morti
Ο πόλεμος του τουρκικού καθεστώτος εναντίον των Κούρδων και της Αριστεράς είναι ένας βρώμικος πόλεμος, όπως αποδεικνύεται από τις βόμβες που ρίχτηκαν  στις προεκλογικές συγκεντρώσεις  του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου. Τότε, όμως, οι νεκροί δεν ανέκοψαν την εκλογική νίκη της αριστεράς και των Κούρδων, που κατόρθωσε να κάνει το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Και στη συνέχεια, από την ημέρα που  προκηρύχτηκαν  νέες εκλογές, το καθεστώς άρχισε να βομβαρδίζει  κουρδικές  πόλεις εντός των συνόρων και να κάνει επιδρομές σε θέσεις των ανταρτών στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν,με πολλές εκατοντάδες θύματα (δύο χιλιάδες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τουρκικής κυβέρνησης).
 
Πριν από λίγες ημέρες τέσσερις νεαροί Κούρδοι, φερόμενοι ως μέλη κουρδικών αντιστασιακών οργανώσεων, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις  ειδικές ομάδες του στρατού, στην περιοχή της Bismil (στην επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ), χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ανταλλαγή πυροβολισμών. Η αστυνομία δημοσίευσε τις φωτογραφίες με τα πτώματα των τεσσάρων δολοφονηθέντων – ο ένας από τους οποίους είχε το κεφάλι  τελείως διαλυμένο – και από ένα όπλο δίπλα τους, ώστε να είναι  αξιόπιστη η επίσημη εκδοχή. Υπεύθυνοι για τη δολοφονία  θεωρούνται τα μέλη της  JITEM (της αντιτρομοκρατικής της στρατοχωροφυλακής), που ευθύνονται για πολλά περιστατικά βρώμικου πολέμου από τη δεκαετία του '90.
Οπως στη δεκαετία του '90, έτσι και σήμερα το πρωί, είχαμε την επανάληψη των  βομβιστικών  επιθέσεων και τη σφαγή άοπλων διαδηλωτών.

Οι ειδήσεις για το τι συνέβη  από την τουρκική πρωτεύουσα εξακολουθούν να είναι αποσπασματικές.Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δύο ισχυρές εκρήξεις έπληξαν το μεσημέρι  πορεία διαδηλωτών σε σταυροδρόμι, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, προκαλώντας μια σφαγή. 




Ο απολογισμός εξακολουθεί να είναι αβέβαιος, αλλά γίνεται λόγος  για αρκετές δεκάδες νεκρούς. Γύρω στις 3 το μεσημέρι  ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν  πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που  είχε κυκλοφορήσει  στα διεθνή μέσα ενημέρωσης μέχρι εκείνη την ώρα: η σφαγή προκάλεσε τουλάχιστον 86 νεκρούς και 180 τραυματίες. 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επί τόπου, άλλοι 24 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στα νοσοκομεία .

Οι βόμβες χτύπησαν το πλήθος των υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών - το HDP - και  κόμματα της τουρκικής άκρας αριστεράς που έφτασαν  στην τουρκική πρωτεύουσα από όλη τη χώρα και τα  οποίοιήταν έτοιμα  να πάρουν  μέρος στην «Πορεία για την Ειρήνη» που διοργάνωσε  ένα συντονιστικό οργανώσεων όχι μόνο κουρδικών  και κόμματων  της αριστεράς  αλλά  και από ορισμένα ταξικά συνδικάτα – όπως  η Kesk και η Disk - από επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το σύνθημα "Δουλειά,  ειρήνη, δημοκρατία ".  
Αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση οι διοργανωτές  ακύρωσαν την πορεία και προέτρεψαν τους συμμετέχοντες να επιστρέψουν στα σπίτια και τους τόπους καταγωγής τους. Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες επιθέσεις κατά του  HDP και τους άλλους σχηματισμούς της  κουρδικής και τουρκικής αριστεράς  που συνέρρευσαν στην Άγκυρα.




Τα ΜΑΤ χτύπησαν τη διαδήλωση  με δακρυγόνα και πυροβολώντας  στον αέρα για να διαλύσουν τους οργισμένους διαδηλωτές που επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο της αστυνομίας μετά τις εκρήξεις. Μετά την διπλή βομβιστική επίθεση  το πλήθος των διαδηλωτών και οι συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο, όπου είχαν μεταφερθεί οι τραυματίες φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ερντογάν δολοφόνε».
 1ankara
  
Η δυναμική όσων συνέβησαν σήμερα το πρωί στην τουρκική πρωτεύουσα θυμίζει άμεσα την επίθεση στις 20 Ιουλίου και σφαγή των νεαρών Κούρδων και Τούρκων αριστερών στο Suruc  που ετοιμαζόντουσαν  να πάνε στο Κομπάνι για να βοηθήσουν  να ξαναχτιστεί η  πόλη μετά την πολιορκία της και την καταστροφή της από το Ισλαμικό Κράτος. Και  στις 5 Ιουνίου,τρεις εβδομάδες από τις εκλογές για νέο Κοινοβούλιο – πάλι  με δύο βόμβες , χτύπησαν το πλήθος στην  τελευταία  προεκλογική συγκέντρωση  του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ. Αν ήταν οι καμικάζι  του Ισλαμικού Κράτους ή οι μυστικές υπηρεσίες της Άγκυρας δεν έχει διαφορά, αφού τόσο στενές είναι οι σχέσεις  μεταξύ των ισλαμιστών του τουρκικού καθεστώτος και των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους. Η σημερινή σφαγή στην Άγκυρα έγινε για ‘’ εκλογικού λόγους ‘’ και την ευθύνη  δεν μπορεί παρά να την φέρει ένας πρόεδρος και ένα κόμμα που δεν διστάζει να πνίξει στο αίμα τους  πολιτες , μόνο και μόνο για να βγάλει μερικούς  βουλευτές παραπάνω.