Ποιος θυμάται το Βασίλη Μηλιώνη?

 

 





ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

 



Από πολλές πλευρές, εδώ και μερικούς μήνες, γίνεται λόγος για μια άνευ προηγουμένου διατροφική κρίση λόγω των διεθνών εντάσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται η έλλειψη αποθεμάτων σταριού λόγω της παρεμπόδισης των εξαγωγών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, δύο μεγάλους παραγωγούς δημητριακών παγκοσμίως.

Αλλά τα αποθέματα σιταριού βρίσκονται πραγματικά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών ή μήπως πρόκειται μόνο για μία από τις συνήθης κερδοσκοπικές κινήσεις από παίκτες που περιμένουν μόνο μια κρίση για να αυξήσουν την τιμή και να κερδίσουν περισσότερα ;

Ο Γάλλος οικονομολόγος, Frédéric Mousseau, διευθυντής πολιτικής του Ινστιτούτου Oakland, ένα οικονομικό παρατηρητήριο προοδευτικής κατεύθυνσης, σε συνέντευξή του εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με την λεγόμενη παγκόσμια διατροφική κρίση.

«Η FAO, η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας στις αρχές Μαΐου ανακοίνωσε ότι τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών είναι σχετικά σταθερά. Η Παγκόσμια Τράπεζα επιβεβαιώνει ότι τα αποθέματα δημητριακών είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά και ότι τα τρία τέταρτα των ρωσικών και ουκρανικών καλλιεργειών είχαν ήδη παραδοθεί πριν από την έναρξη του πολέμου. Μπορούμε να πούμε ότι δεν προβλέπεται κάποια  έλλειψη δημητριακών αλλά μάλλον παρατηρούνται έντονες κερδοσκοπικές τάσεις στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που στοιχηματίζουν στην αύξηση των τιμών και τους μελλοντικούς λιμούς για μεγιστοποίηση των κερδών τους.

 Για παράδειγμα,μόλις  πρόσφατα έγινε μεγάλη συζήτηση για την απόφαση της Ινδίας να μην εξάγει σιτάρι, μια απόφαση που επικρίθηκε έντονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πίεση που ασκούσε αυτή η απόφαση στις τιμές του σιταριού παγκοσμίως.

Αν κοιτάξουμε,όμως, προσεκτικά, η Ινδία δεν αποτελεί παρά μόνο το 2% των παγκόσμιων εξαγωγών (10 εκατομμύρια τόνοι που έχουν προγραμματιστεί για το 2022/23).

Σε σύγκριση με την Ινδία, οι ΗΠΑ σήμερα διακινούν 160 εκατομμύρια τόνους σίτου ετησίως, το 35% του παγκόσμιου εμπορίου. Οι κριτικές στην Ινδία έχουν λιγότερο σχέση με μια υπαρκτή επισιτιστική κρίση και περισσότερο με την κερδοφορία των γιγάντων των πολυεθνικών τροφίμων και των επενδυτών τους.

Είναι σαφές ότι υπάρχει μια διατροφική κρίση, με εκατομμύρια ή εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να ζουν σε κατάσταση ανασφάλειας, χωρίς πρόσβαση σε επαρκή διατροφή ή εξαρτώμενα από τα δίκτυα βοήθειας, αλλά αυτό υπάρχει ανεξάρτητα από τον πόλεμο. Υπάρχει διατροφική κρίση, αλλά αυτή είναι μια κρίση που δεν έχει να κάνει με μια πραγματική ανεπάρκεια τροφίμων».

Αν αναλύσουμε τα λόγια του Frédéric Mousseau, φαίνεται πως η κερδοσκοπία αποτελεί τη βασική αιτία των αυξήσεων που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια. Στοιχηματίζουν δηλαδή ότι θα υπάρξει μια διατροφική κρίση οπότε οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξάνονται ανάλογα. Η κατάσταση των αποθεμάτων δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο, άρα ο λόγος που γίνονται αυξήσεις δεν είναι η έλλειψη σιταριού αλλά η κερδοσκοπία.

Ενδιαφέρον έχουν και τα τελευταία λόγια του Γάλλου οικονομολόγου ότι η διατροφική κρίση για μεγάλα κομμάτια του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει να κάνει με τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τρόφιμα λόγω της φτώχειας και όχι λόγω των συνεπειών του πολέμου. Αυτοί οι άνθρωποι ποτέ δεν είχαν πρόσβαση σε τρόφιμα και θα συνεχίσουν να μην έχουν, εκτός κι αν…..

[---->]