Το Οικονομικό Έγκλημα του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ


Το Οικονομικό Έγκλημα του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ που τώρα απλά υλοποιείται με κυβέρνηση ΝΔ και σε εποχή κορωναϊού, όπου η παγκόσμια κρίση δεν έχει προηγούμενο. Διαβάστε με ποιο τρόπο επέτρεψε στους ξένους, με 5,3 δις να αγοράσουν τράπεζες αξίας 30,2 δις συν 345 δις τα δάνεια που χρωστούσαν διάφοροι στις τράπεζες. 
Έρχονται τώρα με τους πλειστηριασμούς να κάνουν το πλιάτσικο κατά κύματα, πετώντας στο δρόμο περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες, άμεσα.

Κάθε πιστωτικό ίδρυμα με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου το ΤΧΣ, δύναται (προσοχή εδώ, στο” δύναται ” ) να δεχτεί τη τιμή αυτή….” Ποια τιμή δηλαδή ; Την τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. Άρα το σημαντικό σε αυτό το νόμο ποιο ήταν; Έλεγε “..δύναται να δεχτεί…”. Επομένως το ΤΧΣ , δηλαδή το δημόσιο, δηλαδή το ταμείο που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των φορολογουμένων, είχε την διακριτική ευχέρεια, εάν οι τιμές που θα προέκυπταν από το βιβλίο προσφορών ήταν πολύ χαμηλές, να μην τις δεχθεί. 

Αυτό έλεγε ο νόμος που αφορούσε το ΤΧΣ και την 3η ανακεφαλαιοποίηση. Έρχεται λοιπόν η μνημονιακή κυβέρνηση του Τσίπρα, και φέρνει έναν καινούριο νόμο, τον 4346 του ’15, (Υπουργός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ) και γράφει ο νόμος αυτός: στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης Α’ της παραγράφου 5 του άρθρου 7, η φράση “το ταμείο δύναται να δεχτεί” αντικαθίσταται με τη φράση “το ταμείο δέχεται.” Άρα τι έκανε αυτός ο νόμος; Αυτός ο νόμος υποχρέωσε το ΤΧΣ με τη φράση “το ταμείο δέχεται.” να δεχτεί οποιαδήποτε τιμή προκύψει από το βιβλίο προσφορών.

Οποιαδήποτε τιμή σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: οποιαδήποτε, ακόμα και τιμές κοντά στο μηδέν. Έτσι λοιπόν επαληθεύθηκαν οι φόβοι και οι φήμες που είχαμε στις αρχές, και πράγματι όταν τελείωσε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών, οι τιμές που προέκυψαν ήταν, ενδεικτικά, για την Εθνική, 0,02 σεντ. Για την Πειραιώς η τιμή που προέκυψε ήταν 0,003 σεντς. Για την Eurobank ήταν 0,01. Για την Alpha Bank ήταν 0,04 σεντ. Άρα βλέπουμε τελικά ότι οι τιμές ήταν όντως όσο πιο κοντά γινόταν στο μηδέν. Αυτό τι σημαίνει ; 

Με απλά λόγια σημαίνει ότι την συγκεκριμένη στιγμή που υπήρχε στις τράπεζες συνολικό ύψος ιδίων κεφαλαίων 30,3 δις € οι ξένοι αποτίμησαν τις δικές μας τράπεζες με λιγότερο από 800 εκατομμύρια ευρώ. Για την ακρίβεια, τις αποτίμησαν με 746-747 εκατομμύρια ευρώ !!! Τελικά τα ξένα Funds πρόσφεραν περίπου 5,3 δις ευρώ και εξαγόρασαν τις τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα συνολικά συγκεντρώθηκαν 8,6 δις € :

(α) με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών  Funds, περίπου 5,3 δισ €,
(β) με μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 0,6 δισ € και
(γ) κεφάλαια ύψους περίπου 2,7 δισ €, που προήλθαν από τις προτάσεις ” εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων “ με μετοχές , δηλαδή κούρεμα με την “ψιλή “.
Επομένως οι ” Ξένοι Επενδυτές ” τα Funds δηλαδή με περίπου
5,3 δις € εξαγόρασαν τα δικά μας 30,3 δις , δηλαδή κέρδη για τα Funds με το καλημέρα , φυσικό και επόμενο λοιπόν γιατί τα Funds συνωστίζονταν στην πόρτα μας …κανένας δεν ήθελε να χάσει το Μεγάλο Ξεπούλημα !!!
Δυστυχώς όμως δεν αγόρασαν μόνο αυτά τα 30,2 δις € .

Με τα 5,3 δις € αγόρασαν και το ενεργητικό δηλαδή “ τον πλούτο ” των τραπεζών ύψους 345 δις € (Δημήτρης Καρούσος).