Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΙΣ «ΜΠΙΖΝΕΣ»

 

https://new.thecradle.co/articles/israels-intel-failure-is-bad-for-business

 

Η τεράστιας κλίμακας και έντασης Επιχείρηση Al-Aqsa Flood της Παλαιστινιακής Αντίστασης αιφνιδίασε το Ισραήλ και τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Ακόμα και έμπειροι βετεράνοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι διαθέτουν βαθιά γνώση των δυνατοτήτων επιτήρησης του Ισραήλ, δυσκολεύτηκαν να δώσουν οποιαδήποτε εύλογη εξήγηση για τα κραυγαλέα κενά ασφαλείας.

 

Ακαδημαϊκοί με δεκαετίες έρευνας στη σύγκρουση, παραδέχτηκαν επίσης ότι έπεσαν έξω: "Ειλικρινά, δεν έχω καμία γαμημένη ιδέα για το τι συμβαίνει. Τι σημαίνει αυτό. Ή πού οδηγεί αυτό. Κυριολεκτικά όλα είναι πιθανά", έγραψε στο Twitter ένας συνεργάτης της "παλαιότερης στον κόσμο και κορυφαίας δεξαμενή σκέψης άμυνας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου", του Royal United Services Institute (RUSI).

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να απαντήσουν όταν ρωτήθηκαν αν αυτό ισοδυναμεί με μια επική "αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών ". Τα κεντρικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναρωτήθηκαν ανοιχτά πώς το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να μη γνωρίζει τα πολύ καλά οργανωμένα σχέδια των Παλαιστινίων, ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας διαδόθηκαν γρήγορα στο διαδίκτυο υποδηλώνοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να επέτρεψε σκόπιμα την εισβολή - λες και το κράτος κατοχής χρειαζόταν ποτέ μια δικαιολογία για να κονιορτοποιήσει τη Γάζα. 

 

"Δεν υπάρχει περίπτωση, κατά την άποψή μου, το Ισραήλ να μην ήξερε τι έρχεται... Κάτι δεν πάει πολύ καλά εδώ... Αυτή η αιφνιδιαστική επίθεση μοιάζει με σχεδιασμένη επιχείρηση από κάθε πλευρά, σχολίασε ένας πρώην αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

 

ΜΙΑ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

Δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με το φιάσκο υποστήριξε ότι το Ισραήλ "έχει δημιουργήσει την πιο τρομερή υπηρεσία πληροφοριών στην περιοχή και έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και σε εχθρικούς γείτονες", όπως το Ιράν, ο Λίβανος και η Συρία.

 

Ωστόσο, παρά αυτή την προφανώς τρομερή πέμπτη φάλαγγα και την κατασκευή από το Τελ Αβίβ "ενός φράγματος υψηλής ασφάλειας γύρω από το προπύργιο της Χαμάς στην εγκλωβισμένη Γάζα -που ενισχύεται από αισθητήρες κινήσεων και εκτείνεται βαθιά κάτω από το έδαφος"- εκατοντάδες Παλαιστίνιοι μαχητές κατάφεραν να παραβιάσουν αυτές τις άμυνες χωρίς δυσκολία.

 

Αυτό το έκαναν από πολλαπλά μέτωπα, χρησιμοποιώντας βάρκες, σήραγγες, μοτοσικλέτες και αλεξίπτωτα πλαγιάς, διεισδύοντας σε δέκα βάσεις του στρατού κατοχής και σκοτώνοντας εκατοντάδες Ισραηλινούς στρατιώτες που κοιμόντουσαν.

 

Η επιχείριση Al-Aqsa Flood  περιελάμβανε τη διευθέτηση πολλαπλών συστημάτων εκτόξευσης ρουκετών, χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και άλλου εξοπλισμού σε ευαίσθητες θέσεις πριν από την εκτέλεσή του, αφήνοντας τους μαχητές της αντίστασης και τον εξοπλισμό τους εκτεθειμένους σε παρακολούθηση από διάφορες γωνίες, ωστόσο δεν εντοπίστηκαν ούτε αναχαιτίστηκαν.

 

Το Τελ Αβίβ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην οικοδόμηση της φήμης του και όλα αυτά τα χρόνια καυχιόταν συστηματικά ότι ήταν από τις πιο ισχυρά οχυρωμένες και αμυνόμενες χώρες στον κόσμο.

 

Στην περίπτωση, όμως ,αυτή, η τεχνολογία αποδείχθηκε τελείως άχρηστη, αφού οι κάμερες, οι αισθητήρες και τα άλλα συστήματα που τις απαρτίζουν δεν αντελήθηκαν έγκαιρα την επίθεση ή τους δράστες. Εν τω μεταξύ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αιφνιδίαζαν τα αυτόματα πολυβόλα και τους ηλεκτρονικούς πύργους φύλαξης, καθώς η παλαιστινιακή αντίσταση ανατίναζε τους φράχτες και εισερχόταν στο Ισραήλ.

 

Δημοσιογράφος της Haaretz εξέφρασε το παράπονό του:

 

 

    "Ακόμα και αν καταστραφεί όλη η Λωρίδα της Γάζας (και δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο), ακόμα και αν κοπούν τα κεφάλια του Μοχάμεντ Ντέιφ, του Χάλεντ Μεσάλ, του Γιαχία Σινουάρ, του Ισμαήλ Χανίγιε και των συνεργατών τους, αυτό δεν θα αναπληρώσει τη μεγαλύτερη αποτυχία ασφαλείας από το 1973".

 

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι απαιτείται μια πολύ σοβαρή συζήτηση "στην πορεία" για το τι πήγε στραβά, αλλά ισχυρίστηκαν ότι αυτή θα γίνει μετά την αντεπίθεση ενάντια στη Γάζα, όποτε και αν τελειώσει αυτή η γενοκτονία. "Θα μιλήσουμε γι' αυτό όταν χρειαστεί να το συζητήσουμε", δήλωσε υπεκφεύγοντας ένας εκπρόσωπος του στρατού.

 

Πέρα όμως από τις στρατιωτικές απώλειες και τις απώλειες των εποίκων που υπέστη το κράτος Κατοχής, ο ευρύτερος ψυχολογικός αντίκτυπος αυτής της παλαιστινιακής αντάρτικης επιχείρησης είναι βαθύς. Και έρχεται μετά από δύο χρόνια αδυσώπητων και συχνά επιτυχημένων επιχειρήσεων χάκινγκ από ξένους που τρύπησαν τα πιο σκληρά τείχη προστασίας του Ισραήλ σε κρίσιμα σημεία - συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας της χώρας.

 

Πρόσφατα,σε μια επιχείρηση χάκινγκ διέρρευσαν μια σειρά από ντροπιαστικές προσωπικές φωτογραφίες του Ehud Barak, πρώην υπουργού Άμυνας και πρωθυπουργού του Ισραήλ, οι οποίες διαδόθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τρόμαξαν την πολιτική ελίτ του Ισραήλ.

 

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

 

Πέρυσι, η εφημερίδα Times of Israel σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι το 2021, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας υπολογίζονται σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Επιπλέον, το 33% των εταιρειών κυβερνοεπιθέσεων (cyber unicorn) δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ και ένα επιβλητικό 40% των παγκόσμιων ιδιωτικών επενδύσεων στον κυβερνοχώρο έχει διοχετευτεί στη χώρα, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

 

 

 

Από την πλευρά του Τελ Αβίβ, η αποκάλυψη των συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης και πολέμου τους ως αναποτελεσματικών και ευάλωτων σε επιθέσεις ανταρτών αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το εμπορικό σήμα του Ισραήλ ως "Startup Nation", έθνος των Startup επιχειρήσεων, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τεχνολογικό τομέα των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων - με την κυβερνοασφάλεια να είναι ο πυρήνας του.

 

 

 

 

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το 2018, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καυχιόταν:

 

 

    "Η κυβερνοασφάλεια αναπτύσσεται μέσω της συνεργασίας, και η κυβερνοασφάλεια ως επιχείρηση είναι τεράστια... Ξοδέψαμε ένα τεράστιο ποσό για τις στρατιωτικές μας μυστικές υπηρεσίες, τη Μοσάντ και τη Shin Bet. Ένα τεράστιο ποσό. Ένα τεράστιο μέρος από αυτό εκτρέπεται στην κυβερνοασφάλεια... Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία στην αέναη αναζήτηση ασφάλειας".

 

 

 

Η πίεση για την υπεροχή της κυβερνοασφάλειας διαπερνά σχεδόν κάθε τομέα της ισραηλινής κοινωνίας. Τα πανεπιστήμια τελειοποιούν καινοτόμες νέες τεχνολογίες και εκπαιδεύουν τις μελλοντικές γενιές κυβερνοκατασκόπων και αξιωματικών ασφαλείας, οι οποίοι μετά την αποφοίτησή τους θα απασχοληθούν σε μια πληθώρα επιχειρήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οι οποίες έχουν ιδρυθεί από βετεράνους των διαβόητων υπηρεσιών πληροφοριών στον κυβερνοχώρο του Τελ Αβίβ, όπως η Μονάδα 8200, οι οποίες λειτουργούν ως αποτελεσματικά τμήματα του ισραηλινού κράτους.

 

 

 

Τα βίντεο που δείχνουν τα "χειρουργικά χτυπήματα" του Ισραήλ σε Παλαιστίνιους πολίτες και υποδομές χρησιμοποιούνται ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προώθηση του οπλισμού τους σε ξένους πελάτες, ενώ οι πρακτικές επιδείξεις επεμβατικών εργαλείων παρακολούθησης, όπως το διαβόητο Pegasus , έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη. Το Pegasus μολύνει τα smartphones των στόχων, επιτρέποντας τη συλλογή σε πραγματικό χρόνο τεράστιων ποσοτήτων ευαίσθητων δεδομένων των χρηστών.

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια, οι αποκαλύψεις ξένων κυβερνήσεων και υπηρεσιών ασφαλείας που εμπλέκονται σε σκάνδαλα λόγω της μυστικής χρήσης του Pegasus έχουν γίνει ανησυχητικά συνηθισμένες. Αυτό το επεμβατικό εργαλείο αναπτύχθηκε από την NSO Group, η οποία ιδρύθηκε από έναν πρώην πράκτορα της Μοσάντ.

 

 

 

Μια έρευνα του Carnegie Endowment του 2021 αποκάλυψε ότι 56 διαφορετικά κράτη είχαν προμηθευτεί αυτή την τεχνολογία, καθώς και άλλα κατασκοπευτικά προγράμματα και καινοτομίες "ψηφιακής εγκληματολογίας" από ισραηλινούς ανταγωνιστές όπως οι Candiru, Cellebrite και Cytrox.

 

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

 

Όπως σημειώνει ο Jeff Halper, διευθυντής της Ισραηλινής Επιτροπής κατά των κατεδαφίσεων σπιτιών, στο βιβλίο του War Against The People, του 2015, το Τελ Αβίβ που πουλάει εμπορεύματα όπως το Pegasus σε πελάτες στο εξωτερικό μαυτό τον τρόπο δημιουργεί ένα πολύ ευνοϊκό κλίμα υπέρ του στους διπλωματικούς κύκλους, το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην καταστολή της διεθνούς κριτικής της σιωνιστικής βαρβαρότητας απέναντι στους Παλαιστίνιους.

 

 

Εξάλλου, η βίαιη αποτελεσματικότητα αυτής της βαρβαρότητας έχει γίνει δυστυχώς ένα μοναδικό σημείο πώλησης των φονικών μηχανισμών παρακολούθησης του Ισραήλ, των "λύσεων" επιτήρησης και των ισραηλινών τακτικών μάχης παγκοσμίως.

 

 

Λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της επιχείρησης al-Aqsa Flood, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια "αύξηση-ρεκόρ" στις χώρες που αγοράζουν ισραηλινά συστήματα κυβερνοπολέμου και πληροφοριών από 67 σε 83 σε σχέση με το 2022, και άδειες εμπορίας για αυτά τα προϊόντα που χορηγήθηκαν σε 126 χώρες.

 

 

Ακολούθησε μια "δραματική πτώση" το 2021, η οποία επιταχύνθηκε από την αποκάλυψη της εκτεταμένης χρήσης του Pegasus από καταπιεστικές κυβερνήσεις, και από την καταχώρηση των NSO και Candiru στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον.

 

 

Είναι πιθανό ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν επίσης σε σημαντική πτώση της τύχης του ισραηλινού τομέα κυβερνοασφάλειας. Η Γάζα είναι, εκ κατασκευής, ένα υπαίθριο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θεωρητικά, τίποτα και κανείς δεν μπαίνει ή βγαίνει χωρίς την άδεια και τη γνώση του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, αυτή τη φορά, το υποτιθέμενο σύστημα εσωτερικής επιτήρησης απέτυχε καταστροφικά.

 

 

 

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

 

Φαίνεται αστείο αλλά μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εξηγήσεις που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής είναι ότι οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν τα smartphones της Huawei για τις ψηφιακές τους επικοινωνίες. Η πολύπαθη κινεζική εταιρεία  αντιμετώπισε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους της, επειδή δήθεν συνδέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

 

 

 

Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται στην άρνησή της να εισάγει backdoors στην τεχνολογία και τις συσκευές της κατ' εντολή των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

 

 

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι η λειτουργία δορυφορικής επικοινωνίας του Huawei Mate 60 Pro, για παράδειγμα, "επιτρέπει στο τηλέφωνο να πραγματοποιεί κλήσεις και να μεταδίδει δεδομένα χωρίς σύνδεση δικτύου, αποφεύγοντας έτσι την παρακολούθηση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus".

 

 

Το μοντέλο χρησιμοποιεί επίσης το ανεξάρτητο λειτουργικό σύστημα Harmony και "υιοθετεί τα πιο πρόσφατα μέτρα ασφαλείας για την αποτελεσματική άμυνα κατά των επιθέσεων spyware Pegasus", γεγονός που μπορεί να αποφύγει αποτελεσματικά την παρακολούθηση του spyware Pegasus.

 

 

Αυτή η άρνηση έχει γίνει πλέον ένα συναρπαστικό, μοναδικό σημείο πώλησης για τους μαχητές της ελευθερίας όχι μόνο στα Κατεχόμενα εδάφη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 

Η επιχείρηση Al-Aqsa Flood δεν ήταν μόνο μια ταπεινωτική αποτυχία των συστημάτων ασφαλείας του Ισραήλ, αλλά έθεσε και κάποια ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της περιβόητης τεχνολογίας ασφαλείας του. Η ιστορική επιχείρηση αντίστασης της 7ης Οκτωβρίου θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες, επηρεάζοντας την αξιοπιστία της Κατοχής όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και επιχειρηματικά και  οικονομικά.