Συρία: η επίθεση με πυραύλους στη Λατάκια και ο εκβιασμός των ΗΠΑ


 

Πριν λίγες εβδομάδες, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατέφτασε στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, με επικεφαλής τον  Brett McGuire, τον Αμερικανό υπεύθυνο  για τη Συρία και την Ιορδανία, για να συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της  συριακής κυβέρνησης. Αυτό που ζήτησαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι  προκειμένου να επιτρέψουν στη Συρία να πάρει πίσω  την Ιντλίμπ, τη Ράκα και την Ντέιρ αλ-Ζορ ήταν: 

Η διαχείριση των πετρελαιοπηγών από αμερικανικές εταιρείες και η αποχώρηση των ιρανικών στρατευμάτων και της Χεζμπολάχ από το έδαφος της Συρίας. Οι προτάσεις κρίθηκαν απαράδεκτες από τους Σύριους αξιωματούχους. Ανάλογες απαιτήσεις προβλήθηκαν και από τη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με τις συμβάσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία την ίδια στιγμή αποσταθεροποιούσε τη Λιβύη.

 Η προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης να επανακαταλάβει την Ιντλίμπ έχει προκαλέσει την αντίδραση των δυτικών, η οποία εκδηλώνεται με την καθημερινή προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ. «Η πολυπλοκότητα του φακέλου Ιντλίμπ η οποία συνδέεται με την πολλαπλότητα των περιφερειακών και διεθνών παρεμβάσεων, τις συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών και την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο αναφορικά με τις ένοπλες οργανώσεις στο χώρο. Οι τελευταίες εξετάζουν την ενσωμάτωσή τους σε οργανώσεις πιο καλά εξοπλισμένες σε στρατιωτικά μέσα και πόρους, όπως το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (al-jabhat al-watania lil'tahrir ) που υποστηρίζεται από την Τουρκία, την Al-Nusra Front και την Tanzim Hurras al-Dine , όλες ιδεολογικά συνδεμένες με την Αλ Κάιντα» (Mohammad Nader al-Oumari).