Η αποχή και η άνοδος της ΧΑ αποτελούν φαινόμενα ομοτάξια


[...]


Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πώς είδες τη δημόσια στάση του ΣΥΡΙΖΑ;
 
Καταρχάς η δήλωση «έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στους θεσμούς» είναι το λιγότερο ατυχής μετά την απελευθέρωση τριών κατηγορουμένων.
 Έπειτα δεν γίνεται να προτάσσουμε συνεχώς τις εκλογές σαν πανάκεια. 
Δεν εννοώ, βεβαίως, ότι δεν πρέπει να τίθεται το ζήτημα των εκλογών αλλά ότι είναι αναποτελεσματικό να το ανακινούμε σε κάθε περίσταση. Εκλογές έχει νόημα να απαιτούνται επίσημα όταν η εκλογική αναμέτρηση έχει ήδη επιβληθεί από το συσχετισμό δυνάμεων, όπως εξάλλου έγινε με τις εκλογές του 2012. 
Μόνο αν η κυβέρνηση καταρρεύσει από μια παλλαϊκή κινητοποίηση, οι εκλογές θα βιωθούν ως νίκη και θα αναβαθμιστούν σε κρίσιμο διακύβευμα που αφορά όλους μας.

Αρχή νέας κοινοβουλευτικής εκτροπής από Δένδια

Σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν, σε κύκλους νομικών, από την ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι δεν θα απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Επικαλούμενος τα “κοινοβουλευτικά θέσμια” ο υπουργός υποστηρίζει ότι δεν θα υπεισέρχεται σε θέματα κοινοβουλευτικού ελέγχου που θέτει το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Να λύσουμε το φρένο της σκέψης

Δημήτρης Μηλάκας
Υπάρχει η βάσιμη άποψη - κωδικοποιημένη από τον ψυχαναλυτή συγγραφέα Νίκο Σιδέρη -  η οποία σε γενικές γραμμές υποστηρίζει  ότι στην Ελλάδα της κρίσης οι άνθρωποι γίνονται στόχος παράδοξων μηνυμάτων που αλληλοακυρώνονται  και μπλοκάρουν τη σκέψη με τελικό αποτέλεσμα ένα διανοητικό μούδιασμα  και την μοιρολατρική  αποδοχή των τετελεσμένων.

Τέτοιου είδους παράδοξα μηνύματα – τα οποία μάλιστα αλληλουπονομεύονται και ακυρώνονται αφήνοντας τον κόσμο άφωνο και ακίνητο— συνεχίζουν να εκπέμπονται από την αρχή της κρίσης μέχρι και τώρα. Για παράδειγμα:
 
  • Αυτές τις μέρες ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι  απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοστασίου της Ελλάδας έναντι του επίσημου τομέα. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από την Ουάσιγκτον ο Ευρωπαίος τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα… απαγορεύεται να πτωχεύσει. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα έχουν εξετάσει μέχρι το τέλος του χρόνου τους όρους ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα.
  • την ίδια στιγμή που ο Ευρωπαίος Τραπεζίτης μας …απαγορεύει να πτωχεύσουμε και φροντίζει για την αιώνια ανακύκλωση της χρεοκοπίας μας, στο «Ευαγγέλιο των Αγορών» την Wall Street Journal διαβάζουμε ότι με τα σημερινά δεδομένα το ελληνικό χρέος θα αποπληρωθεί μετά από 100 ή και 200 (!) χρόνια.

Κατάθλιψη και ακινησία

Αντιμέτωπη με αυτές τις πληροφορίες/ μηνύματα η ελληνική κοινωνία βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στην απογοήτευση, καθώς βλέπει το ζοεφερό μέλλον που της επιφυλάσσουν:

  • Οι δανειστές είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να δανείζουν μεταφέροντας το χρέος στο μέλλον. Ένα μέλλον που σύμφωνα με τη Wall Street Journal εκτείνεται πολύ πιο μακριά από αυτό που ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί  (και να σηκώσει) στα όρια του βιολογικού του κύκλου
Με πιο απλά λόγια, οι υπο-αμειβόμενοι  εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα στοιχειώδη, οι νέοι και πάνω απ όλα οι άνεργοι, ακούνε πως το δράμα θα συνεχιστεί επ΄ άπειρον: Οι δανειστές θα δανείζουν, η Ελλάδα με αυτά τα νέα δανεικά θα ξεχρεώνει τα παλιότερα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με νέα μνημόνια (γιατί κανείς δε δανείζει χωρίς όρους)  θα διασφαλίζονται οι προμήθειες που πέρα από τους τόκους επιβάλλουν οι εντιμότατοι τοκογλύφοι.

Η «ακατανόητη» απάθεια  με την οποία η κοινωνία αντιμετωπίζει τις αποφάσεις που την οδηγούν στην καταστροφή (της) μπορεί ίσως να ανιχνευθεί με τη βοήθεια της ψυχιατρικής. Ο Νίκος Σιδέρης όπως προαναφέραμε κάνει λόγο  για έναν κύριο ψυχοδιανοητικό μηχανισμό μουδιάσματος που ονομάζεται «διπλός δεσμός» και αντιστοιχεί στην εμπλοκή της σκέψης, που προκύπτει όταν οι άνθρωποι γίνονται στόχος παράδοξων μηνυμάτων:

« Στην Ελλάδα της κρίσης, αυτή η επικοινωνιακή μηχανή παραγωγής διανοητικής εμπλοκής συνίσταται στο εξής σύμπλεγμα:

  • Ενα πρώτο μήνυμα λέει «Αν αντισταθείς, χάθηκες» (=πτώχευση, καταστροφή…).
  • Ενα δεύτερο μήνυμα λέει «Αν υποκύψεις, χάθηκες» (=ανεργία, φτώχεια, μιζέρια, απόγνωση…)
  • Κι ένα τρίτο απαγορεύει τη σκέψη, εφ΄ όσον «Είναι μονόδρομος» γιατί «Το είπε η τρόικα».
Με απλά λόγια: Αν πεις ναι, χάθηκες. Αν πεις όχι, χάθηκες. Και απαγορεύεται να σκεφτείς και να σχολιάσεις αυτό το παράδοξο κλουβί της σκέψης».


Ρεαλιστικός «ξεσηκωμός»

Όσοι ίσως υποτιμούν την ατομική  ψυχολογική παράμετρο στη διαμόρφωση των κοινωνικών συμπεριφορών, δεν θα πρέπει να ξεχνούν τη φράση ότι «η οικονομία είναι ψυχολογία» που συχνά πυκνά εκτοξεύουν οι αρχιερείς των αγορών. Αυτοί , προφανώς, κάτι ξέρουν.

Αυτό το κάτι θα πρέπει ίσως να το μελετήσουν και όσοι υποστηρίζουν πως μάχονται για να βγάλουν την ελληνική κοινωνία από την «αιώνια» παγίδα στην οποία έχει οδηγηθεί.

Υπό αυτήν την έννοια, η ρεαλιστική τεκμηρίωση της ύπαρξης ενός σχεδίου που οδηγεί έξω από την παγίδα, είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μια «πολιτικής ψυχολογίας» που θα εμπνεύσει θα κινητοποιήσει  και θα απαλλάξει τις αστείρευτες κοινωνικές δυνάμεις από τους καταθλιπτικούς δεσμούς που οικοδομούν- με μέθοδο- οι δανειστές και οι εγχώριοι παρατρεχάμενοί τους.

[--->]

100 θέσεις για την κρίση [2]



 του Vladimiro Giacche

31. Σε πολλές χώρες του Τρίτου κόσμου ξεσπούν κρίσης χρέους. Μετά από κάθε τέτοια κρίση οι Ηνωμένες Πολιτείες προσελκύουν νέα κεφάλαια και βλέπουν να ενισχύετε ο ρόλος της Wall Street , ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο. Γενικότερα , από όλο τον κόσμο, τεράστια κεφάλαια επιστρέφουν στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ στη δεκαετία του εβδομήντα είχαμε το αντίθετο. Έτσι, αυξάνεται και πάλι το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των δυτικών χωρών και του υπόλοιπου κόσμου .
 
32 . Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών, στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα , συνέβαλε και αυτή - σε καθοριστικό ίσως βαθμό -στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπη. Τα επιτόκια  επιδείνωσαν τη θέση των υπερχρεωμένων χωρών (οι σοσιαλιστικές χώρες είχαν πάρει μεγάλα δάνεια), σε σχέση με τα μικρότερα έσοδα από την εξαγωγή των ενεργειακών πρώτων υλών . Επιπλέον, η κούρσα των εξοπλισμών , η οποία επί προεδρίας Ρέιγκαν επιταχύνθηκε σημαντικά, υποχρέωσε τις χώρες αυτές να δαπανήσουν για εξοπλισμούς ένα υψηλό ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους, το οποίο οδήγησε σε μείωση του μεριδίου του εθνικού πλούτου που κατευθύνεται στην κατανάλωση. Αυτές οι οικονομικές δυσκολίες είναι από τις κύριες αιτίες - ακόμη και αν τις θυμόμαστε λιγότερο - της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και του τέλους της Σοβιετικής Ένωσης .


33 . Το τέλος της ΕΣΣΔ σηματοδοτεί μια καμπή στην ιστορία του εικοστού αιώνα,  και χαρίζει στο σύγχρονο καπιταλισμό την αύρα, περισσότερο και από υπεροχή, του αμετάκλητου. Δεν είναι τυχαία η επιτυχία που γνώρισε στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα το μέτριο βιβλίο του Francis Fukujama "Το Τέλος της Ιστορίας". 
Εκ των υστέρων, είναι εύκολο να κρίνουμε την κατάσταση ως πολύ πιο σύνθετη από ότι άφηναν να εννοηθεί οι θριαμβευτικοί απολογισμοί της εποχής.Εάν η είσοδος των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ευνόησε την ανάκαμψη των κερδών πολλών δυτικών εταιρειών ( ειδικά εκείνων που ήταν σε θέση να διευρύνουν τις αγορές για τα προϊόντα τους, καθώς και τη μετεγκατάσταση σε αυτές τις χώρες της παραγωγή τους) , το ποσοστό των βιομηχανικών επενδύσεων στις δυτικές χώρες ( και άρα και η απασχόληση ) συνέχισε να φθίνει. 
Και η ίδια η απώλεια του εξωτερικού "Εχθρού" όξυνε τις λανθάνουσες αντιπαραθέσεις μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση ήταν το 1992 το ευρώ , η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα  πρόκληση για την νομισματική ηγεμονία των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα .


Ενα χωριό κατηγορείται

188904_498876343508255_280930488_n 

Για στάση και αντίσταση κατά της αρχής κατηγορούνται περίπου 25 κάτοικοι της Ιερισσού, για την ημέρα της εισβολής των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ με δακρυγόνα, μέχρι και στο σχολείο, την Τσικνοπέμπτη.
«Τα ΜΑΤ μπήκαν στο χωριό σαν τους Γερμανούς στην Κατοχή», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Κασιμπαλής Οι κατηγορίες αφορούν στάση και αντίσταση κατά της Αρχής, απρόκλητες σωματικές βλάβες και παρακώλυση συγκοινωνιών.
Μεταξύ των 25 είναι ολόκληρη σχεδόν η οικογένεια ενός από τους δύο προφυλακισμένους στις Φυλακές Διαβατών της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του, η νύφη του, δύο θείοι του, ένας ξάδερφός του και ένας συγγενής της μητέρας του.

Οπως επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας στο Δήμο Αριστοτέλη, Δημήτρης Κασιμπαλής, 63 ετών, ο οποίος, όπως λέει, βρέθηκε για μισή ώρα στο σημείο κι απομακρύνθηκε από παράδρομο, υποβασταζόμενος από το γιο του, μόλις έπεσαν τρία δακρυγόνα εκεί που βρισκόταν.
Οπως λέει, πριν πάει προς το σημείο που βρίσκονταν τα ΜΑΤ, στην είσοδο του χωριού, πήγε στο αστυνομικό τμήμα, για να ρωτήσει το διοικητή τι είχε συμβεί.
«Μου είπε ότι δεν ήξερε τι επρόκειτο να γίνει. Το μόνο που ήξερε ήταν, όπως μου είπε, ότι τα ΜΑΤ έχουν εντολή να μπουν οπωσδήποτε στο χωριό, με οποιονδήποτε τρόπο», λέει στην «Ε» ο Δ. Κασιμπαλής. Μερικές μέρες μετά έμαθαν ότι μέσα σε ένα από τα λεωφορεία των ΜΑΤ βρίσκονταν κάποιοι συλληφθέντες για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο των Σκουριών και η Αστυνομία ήθελε να προχωρήσει σε έρευνες στα σπίτια τους.

«Και αντιδράσεις να υπήρχαν για τις έρευνες, σίγουρα δεν θα γινόταν αυτό που έγινε όταν τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στο χωριό σαν τους Γερμανούς στην Κατοχή», λέει ο Δ. Κασιμπαλής. Οσοι δέχτηκαν τις κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση καλούνται να παρουσιαστούν τη Δευτέρα στην Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου.
Πρόκειται για νέα δικογραφία, που στηρίζεται σε μαρτυρία αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην επιχείρηση και, όπως δείχνουν τα πράγματα, κατάφερε μέσα από τους καπνούς και τα δακρυγόνα και μέσα στον πανικό που προκλήθηκε, να αναγνωρίσει και να κατονομάσει τουλάχιστον 25 κατοίκους, οι οποίοι του ήταν παντελώς άγνωστοι.

Την απορία εκφράζει ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας στο δήμο Αριστοτέλη, Μιχάλης Βλαχόπουλος, ο οποίος κλήθηκε ήδη να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο της νέας δικογραφίας. Στον Μ. Βλαχόπουλο παρουσιάστηκε η νέα δικογραφία με την κατάθεση του αστυνομικού με τα συγκεκριμένα ονόματα, μεταξύ των οποίων και ένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του, 65 χρόνων. Πρόκειται για την παράταξη «Ανάπτυξη τώρα», που στηρίχτηκε από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, παρ’ όλα αυτά, είναι αντίθετη στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

«Κατασκευασμένη»
«Είναι άλλη μια κατασκευασμένη υπόθεση, προκειμένου να ενοχοποιήσουν ένα ολόκληρο χωριό», λέει στην «Ε» ο Μ. Βλαχόπουλος. Στη δικογραφία ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι προκάλεσαν τον τραυματισμό συναδέλφων του και έσπασαν τα τζάμια από μερικά αυτοκίνητα της Αστυνομίας.
«Εγώ δεν είδα τέτοια πράγματα. Ο κόσμος ήταν σε απόσταση 100 μέτρων και υποχώρησε περισσότερο όταν άρχισαν να πέφτουν τα δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο χωριό, οπλισμένοι μέχρι και με αυτόματα όπλα, πέταξαν δακρυγόνα μέχρι και μέσα στο σχολείο και προκάλεσαν όλη αυτή τη βαρβαρότητα, που είδε ο κόσμος στις τηλεοράσεις», προσθέτει. Ο ίδιος ήταν που τηλεφώνησε σε ΜΜΕ και ενημέρωσε για το τι συνέβαινε στην Ιερισσό. «Αν δεν έρχονταν οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι, θα μας σκότωναν», τονίζει.
Την ίδια στιγμή, μία άλλη δικογραφία, για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στις Σκουριές τον περασμένο Οκτώβριο, ανοίγει και περιλαμβάνει και άλλα άτομα. Αφορά την πορεία διαμαρτυρίας κατοίκων και υποστηρικτών τους στο εργοτάξιο των Σκουριών, όπου βρέθηκαν μπροστά σε δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούσαν την είσοδο. Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν γυναίκες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Οταν ξεκίνησαν τα επεισόδια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αντέδρασαν με ρίψη καπνογόνων προς το πλήθος.

 
Οκτώβριος 2012. Τα ΜΑΤ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σκληρότητα μία πορεία στις Σκουριές. Και στις δύο φωτογραφίες κατηγορούμενοι που τραυματίστηκαν στα επεισόδια 
  Από κει και πέρα, σύμφωνα με καταγγελίες, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό που έχει αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο, τα ΜΑΤ ξεκίνησαν ένα κυνηγητό των συγκεντρωμένων σε όλο το μήκος του χωματόδρομου από το εργοτάξιο μέχρι τον κεντρικό δρόμο.

Σκληρότητα
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αστυνομικοί επέδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα χτυπώντας με κλομπ αυτούς που έτρεχαν να ξεφύγουν, πέταξαν δακρυγόνα μέσα σε αυτοκίνητα με ανθρώπους που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν οδικώς, τραβούσαν κόσμο από τα αυτοκίνητα και τους έριχναν στο έδαφος, και όσους ακινητοποιούσαν, τους κρατούσαν γονατιστούς με τα χέρια στο κεφάλι σαν να επρόκειτο για αιχμαλώτους. Γι’ αυτά τα επεισόδια οδηγήθηκαν στο δικαστήριο 14 άτομα, αλλά η δίκη τους έχει αναβληθεί.
Σ’ αυτή τη δίκη θα βρεθούν συγκατηγορούμενοι και άλλοι κάτοικοι, που επέδειξαν εγκληματική συμπεριφορά, σύμφωνα πάντα με το αποδεικτικό υλικό της Αστυνομίας.