Ουφ, ανακουφίστηκα! Η ρύπανση δεν είναι στις Σκουριές


Σε άρθρο τους πριν μερικά χρόνια, τα ellinikahoaxes ανέλαβαν να ξεπλύνουν τη βρωμιά των μεταλλείων του Στρατωνίου, χαρακτηρίζοντας "απάτη" τις φωτογραφίες με την κόκκινη θάλασσα του Στρατωνίου το Φεβρουάριο 2010. Το δήθεν "έγκυρο" site (που είναι το ίδιο μια σταθερή πηγή fake news) απεφάνθη ότι δεν είναι ρύπανση από τα μεταλλεία αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες αλλά απλώς λάσπη μετά από καταιγίδα. Παρά το ότι υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που δείχνουν ότι δεν ήταν κοινή λάσπη... Παρά το ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι του Στρατωνίου εκείνες τις δραματικές μέρες μιλούσαν για "νερά που έκαιγαν και βρωμούσαν θειάφι".

Τα hoaxes που πλέον είναι ξεκάθαρα εργαλείο προπαγάνδας της ΝΔ ασχολήθηκαν φυσικά με το θέμα επειδή μια τέτοια φωτό είχε ανεβάσει ο Καρανίκας... Παρόμοιο "ξέπλυμα" είχε επιχειρήσει αρκετά νωρίτερα η δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Ταχιάου - τότε ΠΟΤΑΜΙ. Αυτό το άρθρο είναι η απάντησή μας στην κα Ταχιάου και το αναρτούμε ξανά γιατί η κουβέντα περί "απάτης" επανέρχεται και ανακυκλώνεται ανά τακτά διαστήματα στα κοινωνικά δίκτυα. Από χθες "παίζει" στο twitter.




[---->]

Το Σύνδρομο της Στρατονίκης #stratoniki #skouries


Πριν λίγες μέρες, αμέσως μετά την επίδοση των Πρωτοκόλλων Eπικινδύνων Kατασκευών σε ιδιοκτήτες επικίνδυνα ρωγματωμένων σπιτιών της Στρατονίκης, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προσέλαβε 7 ακόμα κατοίκους της. Εξασφάλισε έτσι τη συνέχιση της σιωπής όλων σχεδόν των κατοίκων για το χωριό τους που βουλιάζει. Τουλάχιστο μέχρι τη νέα επιδείνωση της κατάστασης του οικισμού, οπότε θα προσλάβει άλλους 4-5 και θα ξανακλείσουν τα στόματα.
                            
      
Η Δημοτική Αρχή που απέρχεται το Σεπτέμβριο είναι υπέρ της συνέχισης της “παραδοσιακής” εξόρυξης κάτω από τον οικισμό, έστω και αν το χωριό βουλιάζει, αν το δημοτικό σχολείο εγκαταλείφθηκε, αν το κοινοτικό κατάστημα έχει ρωγματωθεί βαριά. Με τις 50.000 Ευρώ που έχει εγκρίνει για “έρευνα για τα αίτια του φαινομένου” από το ΙΓΜΕ (τώρα ΕΑΓΜΕ) ελπίζει ότι ξεπλένει τη συνενοχή της στο έγκλημα. Η νέα Δημοτική Αρχή «πάρτα όλα Εταιρεία» υπολογίζει τα ανταποδοτικά τέλη που θα εισπράξει για τις… διευκολύνσεις που θα προσφέρει στον «Επενδυτή».

Ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αδραμερίου και Αγίου Όρους, διάπυρος ικέτης προς τον Κύριον υπέρ της μακροημέρευσης της μεγάλης ευεργέτιδος της περιοχής και απλόχερης χορηγού του έργου της Μητροπόλεως εταιρείας, κλείνει τα αυτιά στα φουρνέλα που βροντούν κάτω από το ναό-μνημείο του Αγίου Νικολάου. Ο ναός που έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνος από τις ρωγματώσεις της λιθοδομής του, αλλά εκείνος στέλνει το ποίμνιο του να εκκλησιασθεί εκεί, ελπίζοντας στην εξ Ύψους προστασία του.

Και ο χορός στη Στρατονίκη καλά κρατεί. Το πρωί οι μιναδόροι τής βάρδιας κατεβαίνουν στα μέτωπα της εξόρυξης για να χτυπήσουν νέα φουρνέλα στα θεμέλια των ρωγματωμένων σπιτιών τους, ελπίζοντας ότι αν καταστραφεί τελείως το σπίτι θα εισπράξουν τουλάχιστον την “ασφάλιση” από την Εταιρεία. Και οι μανάδες των ελάχιστων μικρών παιδιών που απόμειναν στο χωριό, μόλις ακούσουν το βουητό της πρώτης βάρδιας από τα υπόγεια και δουν το φλυτζάνι με το γάλα να τρέμει, ξεπροβοδίζουν τα παιδιά τους για το σχολείο. Και επιθεωρούν το σπίτι για τις νέες ρωγμές που πρόσθεσε ο άντρας τους που άναψε τα πρωινά φουρνέλα.

Όλη τη μέρα, η Στρατονίκη μοιάζει έρημη. Και το βράδυ οι ελάχιστοι πελάτες στα δυο μικρά μαγαζιά της πλατείας αναλύουν τα ποδοσφαιρικά αποτελέσματα. Σταματούν για να ακούσουν τη βραδυνή «ντουφεκιά» και συνεχίζουν. Και όταν παίρνουν το δρόμο της επιστροφής, έχουν το νου τους για καινούργιες πλάκες που ξηλώθηκαν και για βαθιά ραγίσματα στο δρόμο που δεν υπήρχαν όταν έφυγαν για τη πλατεία. Νέα σπίτια στο χωριό οι περήφανοι υπάλληλοι στα Μεταλλεία δεν χτίζουν. Οι περισσότεροι μετακόμισαν σε γειτονικά χωριά. Και αφήσαν τα γερόντιά τους να ζουν στα ρωγματωμένα πατρικά τους.

Οι κάτοικοι της Στρατονίκης κρεμούν πανό στο χωριό ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ. ΩΣ ΠΟΤΕ? και ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ. Κυκλοφορούν προκηρύξεις ζητώντας να τους προσλάβει η Εταιρεία που τους καταστρέφει. Το όνειρο τους είναι να φορέσουν το κίτρινο γιλέκο με το σήμα HELLAS GOLD. Ας έχουν «δ’λειά» κι ας γκρεμίζεται το σπίτι. Έχουν απομείνει περίπου 700 κάτοικοι, συνταξιούχοι οι περισσότεροι και μεταλλωρύχοι και κάποιοι υπόλοιποι που ελπίζουν σε πρόσληψη. Τις δυό τελευταίες δεκαετίες ο παπά Στρατής έθαψε 430 Στρατονικιώτες.
                         

Κι όμως, η Στρατονίκη είναι το πλουσιότερο χωριό της Χαλκιδικής! Ολόκληρη η ακτογραμμή από την Ολυμπιάδα μέχρι λίγο έξω από την Ιερισσό σε ανάπτυγμα περίπου 35 χλμ. και σε μέσο βάθος στη στεριά 2 χλμ. είναι ιδιοκτησία της Κοινότητας Στρατονίκης και των κατοίκων της. Στις πολυάριθμες μοναδικής ομορφιάς αμμουδιές της, το δάσος κατεβαίνει στη άκρη της άμμου. Σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Χαλκιδικής ή της Ελλάδας,η αξία αυτής της περιουσίας θα ήταν μυθική. Αλλά ολόκληρη αυτή η παράκτια περιοχή είναι Μεταλλευτική Περιοχή, τμήμα του Προτεκτοράτου της ELDORADO που καταλαμβάνει το 45% του Δήμου Αριστοτέλη. Σε ολόκληρη αυτή την παραμυθένια ακτή, δεν υπάρχει ούτε ένα ξενοδοχείο, αλλά έχει “εποικισθεί” με εκατοντάδες τροχόσπιτα και παράγκες με περιφράξεις και υπαίθριες τουαλέτες.

Η ίδια η Στρατονίκη είναι (ήταν) ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό, μπαλκόνι 450 μ. πάνω από τη θάλασσα και το Άγιον Όρος, σε απόσταση δέκα λεπτών από την ακτή. Το παλιό της όνομα Ίσβορος στα Σλάβικα σημαίνει πολλά νερά. Μαρμάρινες δημόσιες κρήνες, μπαξέδες πλάι σε ρέματα με πλούσια νερά, δίναν ζωή στην κωμόπολη με τούς περίπου 1500 κατοίκους. Τα νερά τα στράγγιξαν μέχρι τη τελευταία σταγόνα “τα υπόγεια”.

Ο Μεταλλειολόγος Μηχανικός Γιώργος Τσανανάς, γέννημα-θρέμμα Στρατονικιώτης, γιός αρχιεπιστάτη της Εταιρείας, υπάλληλος της και αυτός για μεγάλο διάστημα και θερμός υποστηρικτής της “Επένδυσης”, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το χριό του: ”Με ένα σεισμό 4.5-5.0 Ρίχτερ θα πέσουν τα σπίτια στηΣτρατονίκη και ενδεχομένως να χαθούν ζωές . Αλλά η ανησυχία αποκοιμιέται με 5-6 προσλήψεις και μπόλικη δημιουργική άρνηση της πραγματικότητας.

Το «Σύνδρομο της Στρατονίκης» είναι η μοιρολατρική αποδοχή μιας «μοίρας» που φαίνεται αναπόδραστη, είναι το δόγμα της «μη εναλλακτικής» (ΤΙΝΑ – Τhere Ιs Νo Αlternative). Ίσως πάλι να έχει και στοιχεία του «Συνδρόμου της Στοκχόλμης», του ψυχολογικού φαινομένου κατά το οποίο οι όμηροι αναπτύσσουν θετικά συναισθήματα προς τους απαγωγείς τους και τα θύματα κακοποίησης μερικές φορές δείχνουν αφοσίωση και υπερασπίζονται τους θύτες τους. Η νοοτροπία αυτή του μονόδρομου, της απόλυτης εξάρτησης από τα μεταλλεία και της υποταγής στην εκάστοτε εταιρεία, καλλιεργείται συστηματικά στη Στρατονίκη και τα «Μαδεμοχώρια» από πολλές δεκαετίες. Σε αυτά τα μικρά χωριά, η αίσθηση της «κοινότητας» φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, κυριαρχεί ο ατομισμός και η ρουφιανιά. Η Στρατονίκη, σαν ένα καράβι, βουλιάζει όλη μαζί αλλά όποιος τολμήσει να πει ανοιχτά στους «απ’εξω» στιγματίζεται σαν «προδότης». Και όλοι προσπαθούν να προσκολληθούν ακόμα περισσότερο στην εταιρεία ελπίζοντας ότι όταν τελικά το καράβι βουλιάξει, θα διασωθούν με ελικόπτερο.

[---->]

Η Επιτροπή Αγώνα απαντά στο σωματείο εργαζομένων της ΑΓΕΤ: «Ή θα σταθείτε πλάι στους χιλιάδες πολίτες ή με τα αφεντικά»

Η απάντηση της Επιτροπής Πολιτών στους πιστούς υπηρέτες αφεντικών. Η υγεία είναι αγαθό και δεν χαρίζεται στα αφεντικά

 

«Εσείς θα έπρεπε να είστε οι πρώτοι που αντιδρούν και απαιτούν την υγεία τους και όχι να σκύβετε το κεφάλι» απαντά η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών στο προεδρείο του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΕΤ σημειώνοντας ότι «έτσι κάνουν τα πιστά σκυλιά και όχι νοήμονες άνθρωποι».  Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ έχει μετατραπεί  από τσιμεντοβιομηχανία σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών και τονίζει πως η άποψη της είναι «όχι στην καύση σκουπιδιών και πετ κοκ».
Στέλνει επίσης το μήνυμα ότι αργά ή γρήγορα η καύση θα σταματήσει και δηλώνει στους εργαζόμενους ότι «ή θα σταθούν πλάι με τους χιλιάδες πολίτες ή με τα αφεντικά που τρίβουν τα χέρια τους».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα:

Το προεδρείο του σωματείου των εργαζομένων της ΑΓΕΤ-Lafarge και κυρίως ο διαχειριστής της σελίδας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει σαφή στάση υπέρ της καύσης σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και ουδέποτε ένοιωσε την ανάγκη να αμφισβητήσει την εργοδοσία του. Αντίθετα, αμφισβητεί πολλά από αυτά που υποστηρίζει η Επιτροπή Πολιτών, αλλά χωρίς να παραθέτει κάποια απόδειξη. Υποθέτουμε ότι περιορίζονται στις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, κάτι το οποίο είδαμε να ακολουθεί και ο Περιφερειάρχης μας. Μάλιστα η ηγεσία του σωματείου κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια θεωρώντας ότι η Επιτροπή Πολιτών στηρίζεται και χρηματίζεται από λόμπυ πετρελαιάδων. Τι άλλο θα ακούσουμε;
Χαιρόμαστε όταν το σωματείο της ΑΓΕΤ-Lafarge παραδέχεται τη δύναμη της πειθούς μας. Κατά αυτούς βέβαια βασίζεται σε βαρύγδουπες εκφράσεις, αλλά ποτέ μάλλον δεν πρόσεξαν τις δύο επιστημονικές ημερίδες που οργανώσαμε, την εκτενή βιβλιογραφία που παραθέτουμε, τη συμμετοχή μας σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για αυτό το θέμα και γενικά όλα αυτά τα στοιχεία και τις επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι η καύση σκουπιδιών από τη τσιμεντοβιομηχανία. Και ιδίως όταν η τσιμεντοβιομηχανία βρίσκεται 150 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Δήμου Βόλου. Αμφισβητούν ακόμη και αυτό! Να σας ενημερώσουμε λοιπόν ότι τα πρώτα σπίτια στην περιοχή των Αστεριών απέχουν μόλις 150 μέτρα από την αποθήκη που αποθηκεύετε τα επικίνδυνα σκουπίδια από την Ν. Ευρώπη. Δεν έχετε παρά να το δείτε στο Google Earth.

Αναφορικά με την τεχνολογία του εργοστασίου, σίγουρα η ΑΓΕΤ-Lafarge δεν διαθέτει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις. O ίδιος ο τ. Υπ. Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι το εργοστάσιο δεν έχει κατάλληλο εξοπλισμό για να καίει σκουπίδια κι ότι τα καίει δοκιμαστικά. Επιπλέον, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ είναι ό,τι πιο επικίνδυνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτή τη διαδικασία. «Όταν σε αυτό το εργοστάσιο καίγονται σκουπίδια, είναι σα να δίνεις ένα πολυβόλο σε ένα μικρό παιδί», είπε ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Dr. Paul Connett. Βέβαια, ακόμη και να υπήρχε αυτού του είδους η τεχνολογία στη τσιμεντοβιομηχανία, ως Επιτροπή Πολιτών θεωρούμε ότι τα σκουπίδια δεν πρέπει να καίγονται, αλλά να ανακυκλώνονται. Παραγνωρίζετε το γεγονός ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge έχει μετατραπεί από τσιμεντοβιομηχανία σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών με αυξημένα κέρδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας. Και μην ξεχνάτε ότι η μελέτη που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα του κ. Μαρκάτου για το σωματείο εργαζομένων της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι Ευβοίας, απέδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αθρόα έκλυση διοξινών από το εργοστάσιο. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Υπονόμευση του περιβάλλοντος, της υγείας μας και των ζωών μας.

Επίσης, η Επιτροπή Πολιτών δεν είναι αντίθετη μόνο στην καύση σκουπιδιών, αλλά και στο πετ κοκ. Λέμε όχι στην καύση σκουπιδιών και όχι στην καύση πετκοκ. Αν ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον και δεδομένου ότι βρίσκεστε τόσο κοντά στα σπίτια μας, χρησιμοποιήστε σε όλη τον κύκλο της καύσης φυσικό αέριο, μιας εδώ και πολλά χρόνια έχετε συνδεθεί με αυτό. Και μάλιστα το χρησιμοποιείτε στην έναυση των καμίνων.
Και μην ξεχνάτε για την τοξικότητα των σκουπιδιών η ΑΓΕΤ-Lafarge έχει δηλώσει στο ΦΕΚ 1298 της 13-4-2017: «Δεν είμαστε, ωστόσο, σε θέση να προσδιορίσουμε το κατά πόσο τα ανωτέρω δευτερογενή (εναλλακτικά) καύσιμα προέρχονται από επικίνδυνα ή μη επικίνδυνα απόβλητα…». Τι έχετε να πείτε για αυτό; Εσείς θα έπρεπε να είστε οι πρώτοι που αντιδρούν και απαιτούν την υγεία τους και όχι να σκύβετε το κεφάλι σε κάθε διαβεβαίωση της ΑΓΕΤ. Έτσι κάνουν τα πιστά σκυλιά και όχι νοήμονες άνθρωποι.

Εμείς ως πολίτες δεν θα σταματήσουμε και θα επιμένουμε να καλούμε τους απλούς εργαζόμενους να αντισταθούν και να παλέψουν για την υγεία τους. Γιατί ξέρουμε ότι οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε τον κίνδυνο. Ελπίζουμε ότι οι 100 μόνιμοι εργαζόμενοι και άλλοι 120 εργολαβικοί που ζουν με μισθούς πείνας και έχουν προσδόκιμο ζωής τα 65 έτη θα αντιδράσετε και θα έρθετε στο πλευρό των πολιτών, κάτι το οποίο έγινε στην Ισπανία, στο Μεξικό και στη Σερβία. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στους εργαζόμενους που αποτελούν πιστά σκυλιά των αφεντικών τους, ούτε σε αυτούς που πιάνονται επ’ αυτοφώρω για οικονομικές ατασθαλίες, ούτε σε αυτούς που περιμένουν κάποια κομματική ανταμοιβή σε κάποιο ψηφοδέλτιο.

Ο λαός του Βόλου θα το σταματήσει. Αργά ή γρήγορα η καύση σκουπιδιών θα είναι παρελθόν για την πόλη του Βόλου. Ή θα σταθείτε πλάι με τους χιλιάδες πολίτες ή με τα αφεντικά που τρίβουν τα χέρια τους.

[---->]