200 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ;

ΝΤΡΟΠΗ μόνο ΝΤΡΟΠΗ γεννά η περιστολή του πολιτισμικού πλούτου του ελληνικού έθνους σ’ ένα άθλιο διαφημιστικό κατασκεύασμα με αντικείμενο-προϊόν τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης που  οδήγησε στην δημιουργία του ελληνικού κράτους. Αυτή λοιπόν είναι η εικόνα μας; Γυμναστικές επιδείξεις σ’ ένα ψηφιακό στάδιο, υπό τους ήχους ενός απλοϊκού τραγουδιού; Αυτή είναι η αισθητική μας;

Αυτό είμαστε; Αυτό είναι το μήνυμά μας; Στην πραγματικότητα το μεταμοντέρνο (ο διάολος να το κάνει) αυτό σκουπίδι λέει : «Είμαστε οι ίδιοι κλόουν των δικτατορικών τσίρκων στα στάδια, μόνο που τώρα δεν φοράμε τις αποκριάτικες «εθνικές» στολές. Τώρα είμαστε στελέχη σύγχρονων εταιριών που κάνουν ρυθμική γυμναστική. Αλλάξαμε – αλλά όχι και το πλαίσιο (για να μην ξεχνιόμαστε). Το λέει και το τραγούδι:

Mέχρι τα ουράνια σώματα

με πομπούς και με κεραίες

φτιάχνουνοι Έλληνες κυκλώματα

κι ιστορία οι παρέες.

ΝΤΡΟΠΗ! Εκείνοι οι άνθρωποι που εξεγέρθηκαν μπορεί να μην ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίων, μπορεί να είχαν πονηρό, επαρχιώτικο μυαλό, αλλά άνοιξαν έναν δρόμο. Μπορεί να μην μπορούσαν να φανταστούν αυτό τον δρόμο να οδηγεί στον παράδεισο, αλλά σίγουρα κάτι μέσα τους τους έλεγε πως δεν έπρεπε να οδηγεί στην κόλαση.

Εσείς τι κάνατε; Εξευτελίσατε αυτό που, βαθιά μέσα τους,τους έλεγε πως το μέλλον θα έπρεπε να είναι πιο λογικό, πιο ηθικό, πιο όμορφο από το παρελθόν. Μέχρι εκεί μπορείτε να φτάσετε; 200 χρόνια ιστορίας γι’ αυτό το σκουπίδι; Μα, ξέχασα: κατά την άποψή σας την ιστορία την φτιάχνουν οι παρέες (σας ή των, δεν έχει πια σημασία).

[----->]