ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν (η ιταλική κυβέρνηση)



Σε μία προσπάθεια να αποφύγει πειθαρχικά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιταλία αναθεώρησε προς τα κάτω το στόχο για το έλλειμμα του 2019 και δηλώνει πια ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με τους κοινοτικούς κανόνες.

Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που συγκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας ο Τζουζέπε Κόντε. Αν και δεν δόθηκε συγκεκριμένο μέγεθος στη δημοσιότητα για το νέο στόχο του ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ, ανακοινώθηκε ότι σε απόλυτους όρους θα είναι περίπου 7,6 δισ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η νέα εκτίμηση συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το νέο μειωμένο ποσό αντιστοιχεί στο 2,04% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης για έλλειμμα 2,4%. Άλλη πηγή τόνιζε ότι για το 2020 η Ρώμη θα επιμείνει στο στόχο για έλλειμμα ελαφρώς υψηλότερο, στο 2,1% του ΑΕΠ. Οι Βρυξέλλες προέβλεπαν πολύ υψηλότερα ελλείμματα και για τις δύο χρονιές και είχαν ζητήσει άμεση δράση από τη Ρώμη για να αποφύγει τις κυρώσεις.

Η εξέλιξη πυροδότησε ένα άκρως δυναμικό ράλι των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί κάτω από το όριο το 2% για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Σήμερα το πρωί διαμορφώνεται στο 1,91%. Το spreαd απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού συρρικνώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και εννέα μήνες.