Με αποπληθωρισμό -2,5%, η Ελλάδα πιο βαθιά στην ύφεση


Ακόμα πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης βυθίζεται η Ελλάδα, καθώς το Δεκέμβριο εμφάνισε αποπληθωρισμό, δηλαδή μείωση του πληθωρισμού,  κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Στην ΕΕ αρνητικό πληθωρισμό εμφάνισαν συνολικά 18 κράτη μέλη, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (+1%) και την Αυστρία (+0,8%) .

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,3% το Νοέμβριο σε -0,2% τον Δεκέμβριο που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 0,8%.

Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε  από 0,3% σε -0,1% την ίδια περίοδο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1%. Σε σχέση με τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 26 κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος στη Σουηδία και αυξήθηκε στην Εσθονία.

Αποπληθωρισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποία ο μέσος όρος των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια χώρα, αντί για να ανεβαίνουν κάθε χρόνο, πέφτουν. Δηλαδή έχουμε μείωση του πληθωρισμού.

Ο αποπληθωρισμός βάζει μια οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο, αφού εμφανίζεται με την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και είναι απόρροια της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης.

[--->]

Θα ζητήσει κάποιος συγγνώμη από την κυρία Ραχήλ Μακρή;

Aπό τρολάρισμα στην Ραχήλ Μακρή
Χτες το απόγευμα, ήμουν με τον Σπύρο Γραμμένο και κάναμε ετοιμασίες για τη σημερινή του εμφάνιση στο Passport στον Πειραιά. Όταν το βράδυ επέστρεψα στο σπίτι, διαπίστωσα πως διάφοροι με κατηγορούσαν και με έβριζαν επειδή η Ραχήλ Μακρή είχε κάνει μια δήλωση -που την θεωρούσαν απαράδεκτη- και εγώ πριν έξι μέρες είχα γράψει στο Twitter «Βλέποντας ποιοι γλίτσες βρίζουν την Ραχήλ Μακρή, την έχω συμπαθήσει πάρα πολύ». Αλλά τι δήλωση έκανε η Ραχήλ Μακρή;
Η κυρία Ραχήλ Μακρή, υποψήφια βουλευτής Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «τι θα κάνετε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας», είπε ότι θα ενεργοποιηθεί το emergency του ELA και, αν χρειαστεί, «θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι 100 δισ. ευρώ».

Αμέσως όλοι έπεσαν να φάνε την Ραχήλ Μακρή..

Κανείς δεν έκανε τον κόπο να κάνει πρώτα μια αναζήτηση σε αυτό το πράγμα που έχει μπροστά του -και ονομάζεται «υπολογιστής»-, για να διαπιστώσει αν αυτό που είπε η Ραχήλ Μακρή μπορεί να γίνει ή όχι.

Αν το είχε κάνει, θα διαπίστωνε πως η Ραχήλ Μακρή είπε κάτι το οποίο προβλέπεται για κάθε χώρα, και το είχε κάνει η Ιρλανδία το 2011.

Το 2011, η Ιρλανδία είχε τυπώσει λογιστικά 51 δισεκατομμύρια ευρώ, για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών της.

Μάλιστα, τότε είχε γίνει μεγάλο θέμα και στην Ελλάδα -με την απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης να τυπώσει χρήμα-, αλλά γρήγορα ξεχάστηκε γιατί οι ραγιάδες έπρεπε να γίνουν πειραματόζωα και τα ελληνικά ΜΜΕ τους βομβάρδιζαν με ψευδείς ειδήσεις.
Όλοι λοιπόν την έπεσαν στη Ραχήλ Μακρή.

Καλά, είναι λογικό να δεχτεί επίθεση η Ραχήλ Μακρή από την επικοινωνιακή ομάδα του ακροδεξιού Αντώνη Σαμαρά αλλά επίθεση της έκαναν ακόμα και οι συριζαίοι, οι οποίοι αναπαρήγαγαν κατά λέξη τα όσα έγραφαν οι ακροδεξιοί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω συριζαίους, αριστερούς, κεντροαριστερούς, δεξιούς δημοκράτες και αναρχικούς να πέφτουν στη λούμπα της ακροδεξιάς προπαγάνδας και να την καταπίνουν αμάσητη.

Το παθαίνουν συνέχεια. Κατά τ” άλλα, όλοι αυτοί νομίζουν ότι είναι πάρα πολύ έξυπνοι. Ναι, βέβαια.

Θα ήθελα να ενημερώσω διάφορους τύπους που νομίζουν πως είναι αριστεροί αλλά συμπεριφέρονται σαν ακροδεξιοί Ταλιμπάν πως ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσουν συγγνώμη από την Ραχήλ Μακρή για τις χυδαιότητες που έγραψαν εναντίον της.
 Επίσης, καλό θα ήταν να μάθετε επιτέλους πως όλες οι γυναίκες είναι κυρίες. Όλες.
Αυτό θα σας βοηθήσει και στην προσωπική σας ζωή.

Pitsirikos 

Πού να βρει το δίκιο του #skouries

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ στο καινούριο ιστολόγιο των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία

Ο μόνιμος κάτοικος των Σκουριών Γιώργος Καλύβας κέρδισε δικαστικά την «Ελληνικός 
Χρυσός» αλλά δεν μπορεί να πάει στο κτήμα του 

g._kalyvas_0 
Ο Γιώργος Καλύβας είναι ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος των Σκουριών. Ζει, ή μάλλον ζούσε μέχρι τώρα, στο κτήμα του, που έχει κληρονομήσει από το προπάππο του στον Κάκκαβο, λίγο πολύ σαν ερημίτης. Μοναδικό του εισόδημα, η εκμετάλλευση των δέντρων στο κτήμα και σε ένα χωράφι που καλλιεργεί εκεί κοντά. Η ατυχία του ήταν ότι η «ανάπτυξη» έπεσε δίπλα στην πόρτα του. Το κτήμα του και το χωράφι του βρίσκονται ακριβώς δίπλα στην έκταση των 3.200 στρεμμάτων στην οποία αναπτύσσονται τα έργα εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, εκεί που άκουγε μόνο την ηρεμία της φύσης και του βουνού, πλέον ακούει τις μηχανές από τα βαριά μηχανήματα έργων. Μέχρι πρόσφατα, δεχόταν μόνο τη σκόνη από τις βαριές εργασίες. Τελευταία, γύρω στις αρχές καλοκαιριού, άρχισε να βομβαρδίζεται από τα μπάζα και τις κοτρώνες που πέφτουν από τις εργασίες διάνοιξης δρόμου για την εξυπηρέτηση της εξόρυξης, λίγο παραπάνω από το κτήμα του.

Κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και κέρδισε την προσωρινή απόφαση. Το δικαστήριο διέταξε την «Ελληνικός Χρυσός» να μην πετιούνται τα μπάζα στα πρανή, από όπου καταλήγουν στο κτήμα του Γ. Καλύβα. «Αλλά αυτό δεν τους σταμάτησε. Οι εργασίες συνεχίζονται και μεγάλες πέτρες από τη διάνοιξη του δρόμου καταλήγουν στο κτήμα. Είχα ζητήσει από τον αστυνομικό διοικητή Αρναίας να έρθει να δει ότι δεν συμμορφώθηκαν. Με παρέπεμψε στη Δασική Υπηρεσία. Εκείνοι πάλι στην Αστυνομία. Τελικά κανείς δεν ήρθε να δει τι πραγματικά συμβαίνει», λέει ο ίδιος.


Πριν από λίγο καιρό εκδόθηκε η οριστική απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα, με την οποία επικυρώνεται η προσωρινή. Αλλά ο Γ. Καλύβας δεν ξέρει αν η «Ελληνικός Χρυσός» έχει συμμορφωθεί. Αιτία; Δεν μπορεί να πάει στο κτήμα του. «Εδώ και δύο μήνες μένω στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία έκανε κάτι εργασίες στο δρόμο από τον οποίο πήγαινα στο κτήμα, και τον ξήλωσε ολόκληρο. Δεν μπορώ να πάω να δω τι γίνεται. Έχω αφήσει τα δέντρα έτσι. Είναι η εποχή να τρυγήσω τα δέντρα, και είναι παρατημένα. Εγώ ζω απ’ αυτά τα δέντρα. Αυτά είναι η ζωή μου», προσθέτει.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Ποτίζω από ιδιωτική γεώτρηση. Η εταιρεία έχει κάνει πολλές γεωτρήσεις τριγύρω και η στάθμη του νερού έπεσε. Το νερό τελειώνει. Ο υδροφόρος ορίζοντας στερεύει. Δεν θα μείνει στάλα νερό για το πότισμα». Αλλά και το χωράφι του έχει την ατυχία να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο φράγμα που θα γίνει στο λάκκο Καρατζά για την απόθεση των στερεών τελμάτων από την εξόρυξη. 

«Το χωράφι μου είναι ένα μέτρο από το φράγμα. Θα φτάνει 170 μ. ύψος και θα ρίχνουν εκεί εκατομμύρια κυβικά τέλματα. Οι επιστήμονες λένε ότι με τα νερά τις βροχής θα υπάρχουν όξινες απορροές. Δεν θα φυτρώνει τίποτα. Και να σκεφτεί κανείς ότι από το ρέμα Καρατζά υδροδοτούνταν όλα τα χωριά της Β.Α. Χαλκιδικής από κει ώς το Άγιο Όρος. Σπίτια, μαγαζιά, καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία», καταλήγει.

Υπηρέτες των αφεντικών

 Αναβολή της δίκης των οπαδών της ΑΕΚ και κατάπτωση κατηγοριών

Στις 17 Ιουνίου 2015 θα διεξαχθεί η δίκη των δέκα οπαδών της ΑΕΚ που είχαν συλληφθεί στις 6 του μήνα, έπειτα από μήνυση του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας Άρη Βασιλόπουλου, σύμφωνα με την απόφαση του Β’ Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Η αναβολή ζητήθηκε από την πλευρά των παθόντων, λόγω κωλύματος του νομικού τους εκπροσώπου, Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος είχε άλλη υπόθεση στο Μονομελές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συλληφθέντες δεν αντιμετωπίζουν πλέον ποινικές διώξεις για εξύβριση και απειλή, καθώς το δικαστήριο τις έκρινε απαράδεκτες για τυπικούς λόγους. Συγκεκριμένα, από την πλευρά των παθόντων δεν είχαν κατατεθεί τα απαιτούμενα παράβολα.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν πλέον τα δέκα άτομα είναι: φθορά ξένης περιουσίας, διατάξεις του «κουκουλονόμου» και επίθεση στον δημοσιογράφο Μανώλη Καμπούρη.

Στο χώρο των δικαστηρίων βρέθηκαν δεκάδες οπαδοί της ΑΕΚ, οι οποίοι δημιούργησαν κλίμα έντασης, ενώ αποδοκίμασαν τη βουλευτή Νάντια Βαλαβάνη, η οποία εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με ξένα κόλλυβα: ‘’Θα βρούμε μια άκρη με το γήπεδο. Δεν θα τα χαλάσουμε για 2 και 3 στρέμματα’’


Ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου μοιράζει… στρέμματα του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας!!! 


Βάλλεται απροκάλυπτα ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας
από ανθρώπους ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ..!

Του Τ. Αλεξανδρόπουλου
Το πράγμα «χοντραίνει» με τα παιχνίδια που φαίνεται ότι παίζουν κάποιοι Συριζαίοι με το γήπεδο του «εφοπλιστή» με τη σχολή οδηγών. Φαίνεται ότι παίζουν το «γύρω – γύρω όλοι και στη μέση ο Βασιλόπουλος»… Ο οποίος δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας βάλλεται πανταχόθεν ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ..! Αυτό τεκμαίρεται αβίαστα ΚΑΙ από όσα δημοσιεύονται σήμερα σχετικά με τον πρώην δήμαρχο Καλυβίων και σημερινό αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου.
Αυτό που βλέπεται από πάνω είναι σημερινή δημοσίευση του http://www.aek-live.gr. Τι λέει το κείμενο:
«Ακολούθως τιμήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, για την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Φιλίππου δήλωσε : ‘’Θα βρούμε μια άκρη με το γήπεδο. Δεν θα τα χαλάσουμε για 2 και 3 στρέμματα’’». !!!


Ε ρε γλέντια!!! Θα τους φέρει φαίνεται από τα Καλύβια μερικά στρέμματα να τους τα κάνει δώρο..! Αλλά το θέμα δεν σταματάει εδώ. ΣΗΜΕΡΑ το http://newsta.gr δημοσιεύει ολόκληρη ιστορία σχετικά με την ΗΓΕΣΙΑ της Περιφέρειας Αττικής, η οποία, ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ, «προτρέπει» τους εμπλεκόμενους «ν’ αναζητήσουν τη  ‘’χρυσή τομή’’ στις αντιτιθέμενες απόψεις τους…». «Κοινά αποδεκτή λύση ΖΗΤΑ η Περιφέρεια», είναι ο τίτλος!!! Τον βλέπετε στην κορυφή.
Για ποια ΗΓΕΣΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μιλάει το δημοσίευμα; Δεν αναφέρει. Λέει ότι αυτές τις «προτροπές» τις έκανε ο κ. Πέτρος Φιλίππου στην κοπή της πίτας των παλαίμαχων της ΑΕΚ χτες!!!  Αναφέρει το newsta.gr:
Ν’ αναζητήσουν τη  «χρυσή τομή» στις αντιτιθέμενες απόψεις τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι  στην ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, προτρέπει τώρα η ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής.
Ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς πιέσεις και προς την πλευρά του Δήμου, η ηγεσία του οποίου πρόσκειται επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αυτή της Περιφέρειας Αττικής, υπό τη Ρένα Δούρου, απευθύνει έκκληση να υπάρξουν «αμοιβαίες συμφωνίες», που θα  επιτρέψουν την ανέγερσή του.
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, στην  κοπή της πίτας του Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών της Α.Ε.Κ. που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ κατά παράδοση τιμούν κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη εκδήλωση πρόσωπα και συλλογικότητες που έχουν προσφέρει στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνία γενικότερα. Φέτος μεταξύ των τιμώμενων προσώπων ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Καλυβίων και Σαρωνικού και νυν Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου για την προσφορά του στην κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αφού παρέλαβε την πλακέτα του από τα χέρια του Κώστα Νεστορίδη, ο κ. Φιλίππου –γνωστός φίλαθλος της ΑΕΚ– στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Συνδέσμου για την ιδιαίτερη τιμή που έγινε προς το πρόσωπό του και μίλησε για την καλή συνεργασία που είχε τα προηγούμενα χρόνια με τους παλαίμαχους της ΑΕΚ στη διοργάνωση πολλών τουρνουά στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, συνήθως για ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς σκοπούς.
Αναφερόμενος δε στο μείζον για τους φίλους της ομάδας θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, δήλωσε ότι θα πρέπει με νηφαλιότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, τοπικοί φορείς αλλά και παράγοντες της ΑΕΚ να καθίσουν και να συζητήσουν προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Από τη στιγμή που η βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι θετική στο να κατασκευαστεί γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με συνεννόηση και αμοιβαίες συμφωνίες, είναι εφικτή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του γηπέδου.
Ωστόσο, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι θα πρέπει η όλη υπόθεση να μείνει εκτός των πολιτικών αντιπαραθέσεων της προεκλογικής περιόδου και κυρίως να μην επικρατήσουν οι φανατισμοί που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις. Με τον διάλογο και τη συνεννόηση μπορεί να βρεθεί λύση αποδεκτή από όλους.

Ερωτήματα που ΑΠΑΙΤΟΥΝ απαντήσεις
Βραβεύθηκε ο ΑΕΚτζής (κατά το δημοσίευμα) Φιλίππου; ΝΑΙ. Βλέπετε τη βράβευση στη φωτό αριστερά. Γιατί; «Για την προσφορά του στην Αυτοδιοίκηση»…
Κάτσε λοιπόν εσύ, Άρη Βασιλόπουλε, να τρως τις κουτουλιές του κάθε χαπακωμένου για να κάνει ο Φιλίππου και ο κάθε «Φιλίππου» δημόσιες σχέσεις και συμφωνίες πάνω και κάτω απ’ το τραπέζι με τα κάθε είδους λαμόγια… Ακούς εκεί "δεν θα τα χαλάσουμε για δύο και τρία στρέμματα"!!! Ακούς εκεί..! Έτσι θέλετε να κυβερνήσετε, κύριε Τσίπρα; Και μετά έχουν άδικο οι κάτοικοι με το Συντονιστικό τους που μιλάνε για συμπαιγνίες και κωλοτούμπες;
Για ποια ηγεσία μιλάει το δημοσίευμα; Ηγεσία δεν είναι η Δούρου; Η Δούρου μίλησε και είπε «να τα βρουν»; Ο Φιλίππου είναι πάνω από τη Δούρου;
Με ποιο δικαίωμα ο Φιλίππου βάλλει ευθέως ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ; Τι είναι ο Φιλίππου; Είναι ανώτερος από τον Τζόκα; Έκανε καμιά τέτοια ΑΘΛΙΑ δήλωση ο Σπύρος Τζόκας ή κανένας άλλος αντιπεριφερειάρχης;
Τι θα πει «θα πρέπει με νηφαλιότητα»; Νηφαλιότητα με ή χωρίς κλωτσομπουνίδια στους δημοτικούς συμβούλους και τον δήμαρχο; Δηλαδή σήμερα ο δήμος βρίσκεται σε σύγχυση, δεν είναι νηφάλιος;
Ποιοι είναι οι «τοπικοί φορείς»; Το Συντονιστικό των κατοίκων; Τι να κάνουν αυτοί; Να «τα πάρουν» και να το βουλώσουν;
Ποιες «αμοιβαίες συμφωνίες»; Πάνω ή κάτω από το τραπέζι; Σε σακούλες ή σε επιταγές; Η παρανομίες είναι μέσα στις αμοιβαίες συμφωνίες; Η καταπάτηση του άλσους είναι μέσα στις συμφωνίες; Η απόσυρση της προσφυγής των ΚΑΤΟΙΚΩΝ είναι μέσα στις συμφωνίες;
Η «προεκλογική περίοδος» είναι το θέμα ή η νομιμότητα; Εκτός ΑΝ κάποιοι τσαρλατάνοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζαλιστεί από τώρα από το όραμα της εξουσίας, και έχουν καβαλήσει όχι καλάμι, αλλά ιπτάμενο χαλί…
Για μία ακόμη φορά, ο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας και οι δημοτικοί του σύμβουλοι μένουν απροστάτευτοι ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ!!! Και όχι μόνο μένουν απροστάτευτοι, αλλά στοχοποιούνται κιόλας..!
Και εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει κάποιος να μαζέψει αυτούς τους αστείους; Τι θέλετε δηλαδή; Να παρακαλάμε να ξαναβγεί ο καθυστερημένος για να «μας σώσει»; 

Βγήκαμε από το τούνελ

Έκρηξη της φτώχειας και της ανεργίας στην Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν



Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε ακόμη μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την φτώχεια και την ανεργία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις το 2014, η χώρα μας μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ουγγαρία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων θυμάτων της κρίσης είναι η Ελλάδα. Όπως μάλιστα σημειώνεται στην έκθεση στις χώρες αυτές τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν ήδη υψηλά πριν από την κρίση.

Αναλυτικά, όσον αφορά την Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από το 28,1% το 2008 σε 35,7% το 2013, ενώ η σοβαρή στέρηση βασικών αγαθών αυξήθηκε στη χώρα από το 11,2% το 2008, σε 20,3% το 2013.

Παράλληλα, η μακροχρόνια ανεργία αυξήθηκε στη χώρας μας από 3,7% το 2008 σε 18,6% το 2013 και το ποσοστό απασχόλησης στον οικονομικά ενεργά πληθυσμό (25 - 64 ετών) μειώθηκε την ίδια περίοδο από 61,9% σε 49,3%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία τα ποσοστά μετάβασης από τη μερική απασχόληση σε μόνιμες θέσεις εργασίας ήταν από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. στη διάρκεια της κρίσης, ενώ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία 25% των απασχολούμενων που εργάζονταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης βρέθηκαν άνεργοι ή ανενεργοί τον επόμενο χρόνο.

Επίσης, η Κομισιόν αναφέρει ότι στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δεν καταφέρνουν να διατηρούν τη σωστή αναλογία μεταξύ της εργασίας και μιας ισορροπημένης ζωής.
Η επιδείνωση της ανεργίας από το 2008 είχε ακόμη ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά των νοικοκυριών χωρίς εισόδημα από την εργασία, κυρίως στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λιθουανία και την Ιρλανδία.

Από το 2008, το ποσοστό των Ευρωπαίων εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις μειώθηκε από 66% το 2007, σε 60% το 2012, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μειώσεις στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, σημειώνει η Επιτροπή.

Τέλος, στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα υπήρξαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων που είτε παρέμειναν, είτε επέστρεψαν για να μείνουν με τους γονείς τους λόγω οικονομικών δυσχερειών, καθώς συχνά «δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την οικογενειακή αλληλεγγύη».

Photo Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
[--->]