Συστηματική Αναθεώρηση



ΒΕΡΟΛΙΝΟ
 Η ηγεσία του "Die Linke" (του κόμματος της Αριστεράς), το οποίο θεωρείται ευρύτερα ως ένα κόμμα που τάσσεται κατά του πολέμου, έχει αρχίσει να  ευθυγραμμίζεται   με την επίσημη εξωτερική και στρατιωτική πολιτική της Γερμανίας. Μόλις πρόσφατα, κορυφαίος αξιωματούχος του κόμματος δήλωσε ότι "οι διαφορές εξωτερικής πολιτικής δεν θα σταθούν εμπόδιο σε ​​ένα μελλοντικό  συνασπισμό με το SPD, που συμμετέχει σήμερα στην κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες.  

Η δήλωση αυτή έγινε ύστερα από  μυστική συνάντηση των κορυφαίων ηγετών του Κόμματος της Αριστεράς με τον πρόεδρο του SPD, Sigmar Gabriel. Ο εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της Bundestag, Stefan Liebich, παρίσταται τακτικά στις συνομιλίες σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύγκλιση των πολιτικών απόψεων του Αριστερού Κόμματος  με  του SPD και των Πρασίνων. Σε μια τέτοια συνάντηση  ο Liebich δήλωνε  ότι "δεν αποκλείει αποστoλές του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό."  

Τον περασμένο Απρίλιο, η  κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος της Αριστεράς, για πρώτη φορά, δεν ψήφισε ομόφωνα κατά της αποστολής γερμανικού εκστρατευτικού σώματος στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, απαλείφθηκε πλήρως από το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η φράση όπου η ΕΕ χαρακτηρίζεται  ως  "μιλιταριστική δύναμη".  
Τα μέλη του κόμματος, που τάσσονται ανοιχτά κατά του πολέμου, θα πρέπει τώρα  να αναμένουν  ότι η  ηγεσία του κόμματος  θα τους αποκηρύξει δημοσίως.



"Πιο δραστήρια εξωτερική πολιτική"
Σε συνέντευξή , που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπρόεδρος της  κοινοβουλευτικής ομάδας του  Die Linke, Dietmar Bartsch, έκανε έκκληση για μια "πιο ενεργή  εξωτερική πολιτική." Ο Bartsch είπε ότι θα ήθελε να δει τη Γερμανία να αναλαμβάνει "μεγαλύτερες ευθύνες" σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι τέτοιο είναι σύμφωνο με τις προγραμματικές δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου, Joachim Gauck, της υπουργού Άμυνας, Ursula von der Leyen (CDU) και του υπουργού Εξωτερικών, Frank-Walter Steinmeier (SPD). Και οι τρεις προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την εντατικοποίηση των στρατιωτικών δεσμεύσεων της Γερμανίας στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, το πιο σημαντικό συνέδριο στρατιωτικής πολιτικής της Γερμανίας.  

Αν και ο Bartsch ήταν αντίθετος  με την αποστολή "περισσότερων γερμανών στρατιωτών στο εξωτερικό," ο ίδιος υπογραμμίζει ότι "καμία γερμανική κυβέρνηση" δε  μπορεί  να "διακόψει"  "αποστολές που η ίδια έχει συμφωνήσει να πραγματοποιήσει σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ." "Η αποφασιστική στιγμή θα έρθει μετά, όταν το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να πάρει μια απόφαση σχετικά με την παράταση των αποστολών αυτών. Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν πάντα μια κατά περίπτωση εξέταση." Αυτό, το στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς το συνδέει  με μια σαφή πρόσκληση  για συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες: "Το 2017, οι διαφορές στην  εξωτερική πολιτική δεν θα σταθούν εμπόδιο για έναν συνασπισμό SPD και κόμματος της Αριστεράς. " [1]
"Επίτευξη συμφωνίας για την αμυντική πολιτική"
Ο Gregor Gysi, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς, έκανε μια παρόμοια δήλωση στις αρχές του περασμένου μήνα. Ο Gysi ,έκανε ένα ανυπόστατο ισχυρισμό, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι το SPD έχει "αντιληφθεί" ότι οι πόλεμοι, που συνεχίζουν να δικαιολογούν και να υποστηρίζουν στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, αλλά μάλλον τα έχουν κάνει χειρότερα." Ο  Gysi  φαίνεται να είναι πεπεισμένος για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες: ". Μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ακόμη και στην αμυντική πολιτική  " .[2]

[1] "Dieses Pferd ist tot". www.tagesspiegel.de 27.06.2014.
[2] "Wir brauchen Deeskalation". www.deutschlandfunk.de 08.06.2014.