Η υποδούλωση Αφρικανών μεταναστών "μεγάλη επιχείρηση" χάρη στη χρηματοδότηση ΕΕ και ΟΗΕ

                      

Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρατικές οντότητες στη Λιβύη διευκόλυναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, από την καταναγκαστική εργασία και τη σεξουαλική δουλεία έως τα βασανιστήρια.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της οικονομικής στήριξης της λιβυκής ακτοφυλακής και της λιβυκής διεύθυνσης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης (DCIM), βοήθησε και υποκίνησε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στις 27 Μαρτίου 2023, τα Ηνωμένα Έθνη δημοσιοποίησαν τα πορίσματα τριετούς έρευνας, επιβεβαιώνοντας ότι "οι αυθαίρετες κρατήσεις, οι δολοφονίες, οι βιασμοί, η δουλεία, η σεξουαλική δουλεία, οι δολοφονίες και οι "εξαφανίσεις" έχουν γίνει "διαδεδομένη πρακτική" στο άλλοτε ευημερούν έθνος της Λιβύης, το οποίο βυθίστηκε στον εμφύλιο πόλεμο, από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ για την αλλαγή καθεστώτος πριν από μια δεκαετία.

Ενώ η έκθεση διαπιστώνει ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι ευρέως διαδεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα, επικεντρώνεται στη δεινή θέση των μεταναστών και κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επέτρεψε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας με έδρα την Τρίπολη να εγκρίνει καταχρήσεις κατά των Αφρικανών που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

Η έκθεση στην εισαγωγική της ενότητα αναφέρει : "Η Αποστολή διαπίστωσε ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος μεταναστών σε χώρους κράτησης υπό τον πραγματικό ή ονομαστικό έλεγχο της Διεύθυνσης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης της Λιβύης, της λιβυκής ακτοφυλακής και του μηχανισμού υποστήριξης της σταθερότητας. Αυτές οι οντότητες έλαβαν τεχνική, υλικοτεχνική και χρηματική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, μεταξύ άλλων, για την αναχαίτιση και την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους".

Με άλλα λόγια, αντί να αναχαιτίζει απευθείας τους μετανάστες που ταξιδεύουν με βάρκες προς την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναθέσει τη βρώμικη δουλειά στη λιβυκή ακτοφυλακή. Μόλις η ακτοφυλακή συλλάβει τους μετανάστες, τους στέλνει πίσω στη Λιβύη και τους μεταφέρει τόσο σε επίσημες όσο και σε "μυστικές φυλακές", όπου συχνά τους εκμεταλλεύονται για οικονομικό όφελος μέσω καταναγκαστικής εργασίας, λύτρων ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

"Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι μετανάστες ζουν υπό καθεστώς σκλαβιάς στα κέντρα κράτησης της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Παράνομης Μετανάστευσης", αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι το προσωπικό και οι αξιωματούχοι της DCIM και του Λιμενικού Σώματος εμπλέκονται "σε όλα τα επίπεδα", ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι "συνωμότησαν" με διακινητές και λαθρεμπόρους τόσο στο πλαίσιο της κράτησης όσο και της αναχαίτισης.

"Η Αποστολή έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι οι φρουροί απαιτούσαν και λάμβαναν πληρωμές για την απελευθέρωση μεταναστών. Η εμπορία ανθρώπων, η υποδούλωση, η καταναγκαστική εργασία, η φυλάκιση, ο εκβιασμός και το λαθρεμπόριο απέφεραν σημαντικά έσοδα σε άτομα, ομάδες και κρατικούς θεσμούς", υποστηρίζει η έκθεση.

Το 2017, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την αναβίωση του δουλεμπορίου στην Αφρική λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της υποστηριζόμενης από το ΝΑΤΟ επιχείρησης αλλαγής καθεστώτος για την απομάκρυνση του ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι. Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαιώνουν τώρα ότι η πρακτική αυτή όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και ότι έχει καταστεί δυνατή από την ΕΕ.

"Η υποστήριξη που παρείχε η ΕΕ στη λιβυκή ακτοφυλακή... οδήγησε σε παραβιάσεις ορισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ερευνητής του ΟΗΕ Chaloka Beyani. "Είναι επίσης σαφές ότι η DCIM ευθύνεται για πλήθος εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα κέντρα κράτησης που διαχειρίζεται και ότι η υποστήριξη που παρείχε η ΕΕ το διευκόλυνε. Αν και δεν λέμε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα, το θέμα είναι ότι η υποστήριξη που δόθηκε βοήθησε και υποκίνησε τη διάπραξη των εγκλημάτων".

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Brookings του 2021, η ΕΕ έχει δώσει 455 εκατομμύρια δολάρια στη λιβυκή ακτοφυλακή και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες από το 2015.

Εν τω μεταξύ, έρευνα του Outlaw Ocean Project και του New Yorker διαπίστωσε ότι με τα χρήματα της ΕΕ "πληρώνουν τα πάντα, από τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους αιχμάλωτους μετανάστες στη θάλασσα από το λιμάνι στις φυλακές μέχρι τις σακούλες πτωμάτων που χρησιμοποιούνται για τους μετανάστες που χάνονται στη θάλασσα ή ενώ κρατούνται.

Σύμφωνα με την κοινή τους έρευνα, η Διεύθυνση για την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης της Λιβύης "έλαβε 30 ειδικά τροποποιημένα Toyota Land Cruiser για να αναχαιτίζει μετανάστες στη νότια έρημο της Λιβύης", ενώ τα χρήματα από την ΕΕ βοήθησαν την DCIM να αγοράσει "10 λεωφορεία για να μεταφέρει τους αιχμάλωτους μετανάστες στις φυλακές μετά τη σύλληψή τους".

Η βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης Καντάφι από το ΝΑΤΟ και τις ομάδες των σαλαφιστών ανταρτών που χρηματοδοτούσε το 2011 βύθισε τη Λιβύη σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, με περιοχές της χώρας να έχουν καταληφθεί από ληστές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και το ISIS. Καθώς το ΝΑΤΟ και οι τζιχαντιστές που δούλευαν για λογαριασμό της Β.Ατλαντικής Συμμαχίας τον καταδίωκαν, ο Καντάφι προειδοποίησε ότι η απομάκρυνσή του θα είχε ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών της ηπείρου και μια νέα μεταναστευτική κρίση για την Ευρώπη, με τη Μεσόγειο να μετατρέπεται σε "θάλασσα χάους".

 

Ο γιος του Καντάφι, προειδοποιούσε επίσης : "Η Λιβύη μπορεί να γίνει η Σομαλία της Βόρειας Αφρικής, της Μεσογείου. Θα δείτε τους πειρατές στη Σικελία, στην Κρήτη, στη Λαμπεντούζα. Θα δείτε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες. Ο τρόμος θα είναι δίπλα σας".

Ο ερευνητής του ΟΗΕ, καθηγητής Μπεγιάνι, απέδωσε την τρέχουσα κρίση της Λιβύης σε μια "διαμάχη για την εξουσία", υπονοώντας το κενό εξουσίας που δημιούργησε η Δύση στη Λιβύη με τον πόλεμο για την αλλαγή καθεστώτος, αποφεύγοντας όμως να κάνει άμεση αναφορά σε αυτό. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( η Human Rights Watch) απείχε επίσης από τη συζήτηση για την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011 κατά την κάλυψη της έκθεσης του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε "βάναυση και καταδικαστική". Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ο τότε διευθυντής της, ο Ken Roth, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επίθεσης στη Λιβύη.

Η μετατροπή της Λιβύης σε ένα άναρχο κολαστήριο μείωσε δραματικά τον κίνδυνο να περάσουν οι επίδοξοι μετανάστες στην Ευρώπη. Η έκθεση του ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 670.000 μετανάστες βρισκόντουσαν στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της έρευνάς της.

Η έλλειψη μιας ισχυρής, σταθερής κεντρικής κυβέρνησης στην Τρίπολη επέτρεψε την ανάπτυξη μιας ολόκληρης βιομηχανίας με επιχειρηματικό μοντέλο την εκμετάλλευση των μεταναστών. "Η κράτηση, η εμπορία μεταναστών, είναι μεγάλη επιχείρηση στη Λιβύη. Είναι ένα επιχειρηματικό σχέδιο", δήλωσε ο Beyani στο France 24 μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει απαγγείλει κατηγορίες στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για ισχυρισμούς που μαγειρεύτηκαν από ερευνητές που χρηματοδοτήθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, η νέα έκθεση του ΟΗΕ για τη Λιβύη αντιμετωπίστηκε από τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης σε μεγάλο βαθμό ως παρωνυχίδα, παρά τον ρόλο της Δύσης ως βασικού αρχιτέκτονα του συνεχιζόμενου εφιάλτη της χώρας.

 [---->]

 

 

ΟΙ ΚΥΡΏΣΕΙΣ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΡΩΣΊΑΣ ΥΠΟΝΟΜΕΎΟΥΝ ΤΗΝ ΗΓΕΜΟΝΊΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΊΟΥ

 


 Andrea Puccio

Η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, και η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας υπονομεύουν την ηγεμονία του δολαρίου.

Φαίνεται ότι ακόμη και στα ανώτατα κλιμάκια αντιλαμβάνονται, έστω και αν δεν χρειάστηκε να αποκτήσουν πτυχίο Χάρβαρντ, ότι οι οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζει η Δύση για να στραγγαλίσει τη ρωσική οικονομία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ηγεμονία του δολαρίου διεθνώς.

Στην εκπληκτική δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, που δόθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN, στην οποία λέει ότι "οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θέτουν σε κίνδυνο την ηγεμονία του δολαρίου", είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον αρχίζει να φοβάται ότι το νόμισμά της θα χάσει την ηγεμονία που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν το μονοπώλιο στην οικονομία για δεκαετίες.

Στα λόγια της Αμερικανίδας  υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Εξωτερικών προστέθηκαν στη συνέχεια και εκείνα της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κατά τη διάρκεια της σημερινής της ομιλίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη παραδέχθηκε ότι η θέση του δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος δεν είναι πλέον δεδομένη.

Η Λαγκάρντ στην ομιλία της τόνισε  ότι "γινόμαστε μάρτυρες ενός κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας σε δύο ανταγωνιστικά μπλοκ γύρω από τις ΗΠΑ και την Κίνα" και ότι "η μεταπολεμική περίοδος, που χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου, τη σχετική συνέχεια της προσφοράς, τον πληθωρισμό υπό έλεγχο χάρη στη δράση των κεντρικών τραπεζών, έχει τελειώσει".

"Ο κατακερματισμός εκθέτει τα όρια της παγκοσμιοποίησης. "Οι ΗΠΑ εξαρτώνται πλήρως από τις εισαγωγές τουλάχιστον 14 κρίσιμων ορυκτών. Η Ευρώπη εξαρτάται από την Κίνα για το 98% του εφοδιασμού της σε σπάνιες γαίες. Ο αριθμός των εταιρειών που έχουν περιφερειοποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περίπου 45% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν", συνεχίζει.

Και συνεχίζει την ανάλυσή της για την τρέχουσα κατάσταση  λέγοντας ότι "Κατά τη διάρκεια της Pax Americana μετά το 1945, το δολάριο ΗΠΑ έγινε το παγκόσμιο αποθεματικό και το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα συναλλαγών, ενώ αργότερα προστέθηκε το ευρώ. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες η Κίνα αύξησε το διμερές εμπόριο αγαθών με τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες κατά περισσότερο από 130 φορές και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε το μερίδιο των αποθεμάτων ρενμίνμπι στις χώρες αυτές".

"Ορισμένες χώρες προτείνουν ότι θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο του κινεζικού ρενμίνμπι ή των ινδικών ρουπιών στο εμπόριό τους. Παράλληλα, αυξήθηκε και η συσσώρευση χρυσού από πολλές κεντρικές τράπεζες. Η Κίνα και η Ρωσία δημιουργούν τα δικά τους εναλλακτικά συστήματα διασυνοριακών πληρωμών σε σχέση με το SWIFT". Θα πρόσθετα: προφανώς για να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις και να μην εξαρτώνται από το δολάριο στις συναλλαγές τους, αλλά αυτό η Λαγκάρντ δεν το αναφέρει για προφανείς λόγους.

Αυτό που συμβαίνει διεθνώς δεν δείχνει ότι υπάρχει "επικείμενη απώλεια της κυριαρχίας του δολαρίου ή του ευρώ", αλλά ότι "το καθεστώς του διεθνούς νομίσματος δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο", προσπαθεί να καθησυχάσει η Κριστίν Λαγκάρντ τους επενδυτές, η οποία, όμως , γνωρίζει πολύ καλά ότι από το δολάριο και το ευρώ προσπαθούν να ξεφύγουν πολλές χώρες.

Προτείνει λοιπόν ότι "πρέπει να ολοκληρώσουμε την ένωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Αυτό θα είναι καθοριστικό για το αν το ευρώ θα παραμείνει μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων νομισμάτων ή αν άλλα θα πάρουν τη θέση του".

Θα κλείσω μόνο λέγοντας ότι οι φόβοι της Janet Yellen και της Christine Lagarde για την απώλεια της σημασίας των νομισμάτων τους είναι πραγματικοί. Η απόφαση για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας απλώς επιτάχυνε μια διαδικασία που εξελισσόταν εδώ και χρόνια, αλλά η οποία πήρε ώθηση μόλις τώρα μετά τα μέτρα που εισήγαγε η Δύση κατά της Μόσχας.

"Ορισμένες χώρες προτείνουν ότι θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο του κινεζικού ρενμίνμπι ή των ινδικών ρουπιών στο εμπόριό τους. Παράλληλα, αυξήθηκε και η συσσώρευση χρυσού από πολλές κεντρικές τράπεζες. Η Κίνα και η Ρωσία δημιουργούν τα δικά τους εναλλακτικά συστήματα διασυνοριακών πληρωμών σε σχέση με το SWIFT". Θα πρόσθετα: προφανώς για να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις και να μην εξαρτώνται από το δολάριο στις συναλλαγές τους, αλλά η Λαγκάρντ δεν το αναφέρει αυτό για προφανείς λόγους.

Αυτό που συμβαίνει διεθνώς δεν δείχνει ότι υπάρχει "επικείμενη απώλεια της κυριαρχίας του δολαρίου ή του ευρώ", αλλά ότι "το καθεστώς του διεθνούς νομίσματος δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο", προσπαθεί να καθησυχάσει η Κριστίν Λαγκάρντ τους επενδυτές, αλλά ίσως γνωρίζει πολύ καλά ότι από το δολάριο και το ευρώ προσπαθούν να ξεφύγουν πολλές χώρες.

Προτείνει λοιπόν ότι "πρέπει να ολοκληρώσουμε την ένωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Αυτό θα είναι καθοριστικό για το αν το ευρώ θα παραμείνει μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων νομισμάτων ή αν άλλα θα πάρουν τη θέση του".

Θα κλείσω λέγοντας ότι οι φόβοι της Τζάνετ Γέλεν  και της  Κριστίν Λαγκάρντ για την απώλεια της σημασίας των νομισμάτων τους είναι πραγματικοί. Η απόφαση για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας απλώς επιτάχυνε μια διαδικασία που εξελισσόταν εδώ και χρόνια, αλλά η οποία επιταχύνθηκε μόλις τώρα μετά τα μέτρα που αποφάσισε η Δύση κατά της Μόσχας.

 https://www.facebook.com/1occhisulmondo/posts/pfbid0Uh564XfQsFULkCuFTnFEZZHct84QdTucTbTKnhtLbZQdwr1FoHLKXg3BH4wPMqB2l

------------------------------

 

Οι τελευταίες ειδήσεις αναφέρουν πώς η θέση του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα έχει μειωθεί απότομα τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ιδιαίτερα το 2022, σύμφωνα με μελέτη των Joana Freire και Stephen Jen της Eurizon SLJ Asset Management, μιας εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη αυτή μελέτη, το 2003 το δολάριο αντιπροσώπευε περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων του κόσμου . Με την πάροδο του χρόνου, μέχρι το 2021, το ποσοστό είχε μειωθεί στο 55% και σε ένα μόλις χρόνο, το 2022, μειώθηκε άλλες οκτώ μονάδες στο 47%.

"Αυτή η πτώση κατά 8% σε ένα έτος είναι εξαιρετική, ισοδυναμεί με δεκαπλάσιο μέσο ετήσιο ρυθμό διάβρωσης του μεριδίου αγοράς του δολαρίου τα προηγούμενα χρόνια", επισήμαναν οι εμπειρογνώμονες, τους οποίους επικαλείται το RT.

Οι Freire και Jen εξήγησαν ότι "η αλλοίωση του καθεστώτος του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια με ανησυχητικό ρυθμό" και ιδιαίτερα μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις κατά της Μόσχας, γεγονός που έκανε πολλά έθνη λιγότερο πρόθυμα να προσκολληθούν στο αμερικανικό νόμισμα. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κυρίαρχος ρόλος του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο είναι απίθανο να αμφισβητηθεί σύντομα.

Το χρονοδιάγραμμα για την κατάρρευση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος και ως νομίσματος που χρησιμοποιείται στις περισσότερες διεθνείς συναλλαγές δεν θα είναι σύντομο, αλλά η κατεύθυνση έχει πλέον καθοριστεί. Το γεγονός ότι τα παγκόσμια αποθέματα δολαρίου μειώθηκαν κατά 8% μόνο μέσα σε ένα έτος δεν είναι μικρό πράγμα. Προφανώς οι χώρες που δεν σκοπεύουν να γονατίσουν πλήρως στην πολιτική του Λευκού Οίκου έχουν συνειδητοποιήσει ότι η χρήση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος είναι πολύ επικίνδυνη. Πράγματι, μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ σηκωθεί με το λάθος πόδι, και να παγώσουν τα κεφάλαιά τους σε δολάρια, όπως συνέβη με τα κεφάλαια της Ρωσίας που βρίσκονται σε δυτικές τράπεζες.

Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όποιος θέλει να έχει κάποια εθνική κυριαρχία πρέπει να απομακρυνθεί από το δολάριο για να μην κινδυνεύσει με χρεοκοπία.

 https://www.occhisulmondo.info/2023/04/19/calo-drastico-delle-riserve-monetarie-mondiali-in-dollari/