Όταν το δημόσιο ξεκίναγε οι καταπατητές είχαν... γυρίσει!



  Αποτέλεσμα εικόνας για αυθαίρετα σε δασος


Ο Νίκος Γρυλλάκης υπήρξε ένας σοβαρός και έντιμος δημοσιογράφος της ΕΡΤ, που πέθανε ξαφνικά, πριν μερικούς μήνες. Το κείμενο που αναδημοσιεύεται στην συνέχεια ας το λάβουν υπόψιν οι «αρμόδιοι» κυβερνητικοί παράγοντες, αν επιδιώκουν όντως την «δίκαιη ανάπτυξη» και την «κοινωνική δικαιοσύνη»…

Πάνος Τότσικας

Όταν το δημόσιο ξεκίναγε οι καταπατητές είχαν... γυρίσει!

Επιχείρηση εξαγοράς των εκτάσεων του δημοσίου από τους καταπατητές τους – Που και πως έχουν «τρέξει» ταχύτερα τα κυκλώματα των επιτηδείων, κατοχυρώνοντας την κλεμμένη δημόσια περιουσία

του  Νίκου Γρυλλάκη (*)



Η νέα εξαγγελία για παραχωρήσεις μέσω εξαγοράς καταπατημένης δημόσιας γης επαναφέρει στο προσκήνιο «αμαρτωλές» ιστορίες του παρελθόντος. Στην Αττική 8 στα 10 ακίνητα του δημοσίου βρίσκονται στα χέρια των καταπατητών. Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα 7 στα 10 και στα νησιά του Αιγαίου 6 στα 10. Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί το 47% των αστικών ακινήτων και το 64% των αγροτικών εκτάσεων.

Οι κομπίνες των επιτήδειων ξεκίνησαν δεκαετίες  πριν.  Με  τα  περίφημα  «ανταλλάξιμα»,  δηλαδή  περιουσία  που  έπρεπε  να  πάρουν  οι  πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των «ανταλλάξιμων» πέρασε στα χέρια άσχετων. Στην Αττική, όπου το 80% της δημόσιας γης είναι καταπατημένο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εντοπίζει μεταξύ Νέας Ερυθραίας-Μαραθώνα και εθνικής οδού μια από τις ζώνες του μεγάλου «πλιάτσικου».
«Πανηγύρι» είχε γίνει στις περιοχές Ροδόπολης, Σταμάτας, Άγιου Στεφάνου, Άνοιξης, Διόνυσου, Νέας Ερυθραίας, Μαραθώνα και Κρυονερίου για τις μεγάλες αποκαλύψεις. Το μεγαλύτερο μέρος των καταπατημένων σήμερα εκτάσεων ήταν δάσος στο παρελθόν.