Εφτά σύντομα μαθήματα από τις ελληνικές εκλογές


 nique la police

Οι ελληνικές εκλογές που έδωσαν στους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας την σχετική πλειοψηφία, με ένα μπόνους 50 εδρών, μας δίνουν  κάποια σύντομα μαθήματα όσον αφορά το μέλλον της Ιταλίας και της Ευρώπης.

ΠΡΩΤΟ, δεν είναι αλήθεια, όπως δείχνει η Ελλάδα, ότι η διαμαρτυρία δεν επηρεάζει το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο. Μέσα σε τρία χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία από ένα ποσοστό κοντά στο 80 τοις εκατό κατέβηκαν λίγο πάνω από το 40%. Από κόμματα του δικομματισμού υποχρεώθηκαν  να συνασπιστούν ενάντια στην υπόλοιπη  ελληνική κοινωνία. Σήμερα στην Ελλάδα η πολιτική εκπροσώπηση κατά της λιτότητας είναι το 50 τοις εκατό των ψήφων.

ΔΕΥΤΕΡΟ, δεν είναι αλήθεια ότι στις  εκλογές οι διάφορες  πριμοδοτήσεις  στο πρώτο κόμμα εγγυώνται την κυβερνησιμότητα  της χώρας και ότι είναι πολιτικά ουδέτερες. Με νόμο παρόμοιο με αυτόν του Violante λίγους μήνες πριν, ένα από τα δύο πρώην κόμματα  του δικομματισμού  (η Νέα Δημοκρατία) κέρδισε  το μπόνους των εδρών και έτσι κατάφερε να δημιουργήσει  μια συμμαχία με τον πρώην αντίπαλο του (το ΠΑΣΟΚ).Στην Ιταλία αυτό το παράδειγμα, θα μπορούσε να σημαίνει κάτι.